Κοινωνία

Έμποροι σε Αχτσιόγλου: Αυξήστε τον κατώτατο μισθό σε δύο φάσεις!

Έμποροι σε Αχτσιόγλου: Αυξήστε τον κατώτατο μισθό σε δύο φάσεις!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΣΕΕ, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, πρότεινε αύξηση του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις, κατά το μοντέλο λειτουργίας των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισήμαναν ότι οι τελευταίες αυξήσεις που είχαν δοθεί στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, μέσω ΕΓΣΣΕ, ήταν το 2008 με 680,59 ευρώ και το 2010 με 751,39 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 και μετά στις ΕΓΣΣΕ δεν περιλαμβάνεται ο καθορισμός των κατώτατων αποδοχών.

Τι συζήτησαν με την Αχτσιόγλου

Με την χθεσινή συνάντηση, η κυρία Έφη Αχτσιόγλου συζήτησε με το προεδρείο της ΕΣΕΕ την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, τη διαιτησία και την αλλαγή στην αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Τη Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος, Βασίλης Κορκίδης, ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Καρανίκας και ο Αντιπρόεδρος Νίκος Μπόνης.

Η κυρία Αχτσιόγλου επανέλαβε την άποψη ότι για να ισχυροποιηθεί η θέση της εργασίας και να αλλάξουν οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να ισχύσουν τρεις βασικές προϋποθέσεις. Αυτές είναι να επανέλθουν οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ειδικότερα η επεκτασιμότητα και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να καταπολεμηθεί η παραβατικότητα στους χώρους εργασίας.

Η ΕΣΕΕ επισήμανε ότι δεν τίθεται ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορεί μια σύμβαση να επεκταθεί στο σύνολο ενός κλάδου. Βέβαια, συμφώνησε ότι είναι προαπαιτούμενο να εξευρεθεί ένας μηχανισμός που θα επικυρώνει το σκέλος της αντιπροσωπευτικότητας.

ΔΝΤ: Τους επόμενους μήνες οι συζητήσεις για το χρέος, όπως έχει συμφωνηθεί

Για το ζήτημα της υποχρεωτικής διαιτησίας, η Συνομοσπονδία επισήμανε ότι πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην απευθείας διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, παρά στην διαιτησία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ εκτιμά πως ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) πρέπει να παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο στην διάθεση των κοινωνικών εταίρων, το οποίο εξασφαλίζει δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Σε ό,τι αφορά το πρόστιμο των 10.550 ευρώ που επιβάλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, η Συνομοσπονδία πρότεινε να υπάρξει ένα σύστημα προοδευτικής απομείωσης, εάν η επιχείρηση αποδεχτεί την πρόσληψη του εργαζόμενου, που βρέθηκε ότι είναι ανασφάλιστος. Ανάλογη είναι η πρόταση που έχει στηρίξει και η υπουργός Εργασίας προς τους Θεσμούς.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X