Ένας «λίθος μνήμης» για την Καρολίνα Κον που βρέθηκε χάρη στο μενταγιόν της

Δεκάδες μέλη της ίδιας οικογένειας, σκορπισμένα σε τρεις ηπείρους, συγκεντρώθηκαν στη Φραγκφούρτη για να τοποθετήσουν μια μπρούτζινη πλάκα σε ένα πεζοδρόμιο της πόλης, τιμώντας τη μνήμη μιας έφηβης Εβραίας που χάθηκε στο Ολοκαύτωμα. Μέχρι και φέτος, όταν βρέθηκε το μενταγιόν της κάτω από τα σανίδια του πατώματος στο στρατόπεδο θανάτου του Σόμπιμπορ ήταν άγνωστο τι απέγινε η Καρολίνα Κον.

Η Καρολίνα ίσως να γνώριζε την Άννα Φρανκ: τα δύο κορίτσια είχαν γεννηθεί στη Φραγκφούρτη με διαφορά τριών εβδομάδων. Σε ηλικία 12 ετών, το 1941, η Κον εκτοπίστηκε στο γκέτο του Μινσκ μαζί με τους γονείς και την αδελφή της.

Τίποτα άλλο δεν ήταν γνωστό για την τύχη της. Αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στο Σόμπιμπορ, στην Πολωνία, βρήκαν το μενταγιόν, με χαραγμένη την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής της και τη φράση «Καλή τύχη» στα εβραϊκά. Ήταν παρόμοιο με εκείνο της Άννας Φρανκ.

Με αφετηρία το μενταγιόν και χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων του Μνημείου Ολοκαυτώματος Γιαντ Βάσεμ στην Ιερουσαλήμ, ερευνητές επικοινώνησαν με συγγενείς της οικογένειας Κον σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, 34 από αυτούς συγκεντρώθηκαν για να τοποθετήσουν έναν «Λίθο Μνήμης» («Στόλπερσταϊν», στην κυριολεξία «Πρόσκομμα») στο πεζοδρόμιο έξω από το πρώην σπίτι της οικογένειας. Πολλοί δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη της Καρολίνας, άλλοι δεν ήξεραν ότι συγγένευαν μεταξύ τους.

«Δεν είχα ποτέ συγγενείς από την πλευρά της μητέρας μου. Από χθες το βράδυ, αυτοί εδώ οι άνδρες που μου σφίγγουν το χέρι είναι ξαδέλφια μου», είπε ο Σον Ρούμπι, ένας 41χρονος δάσκαλος από το Χιούστον του Τέξας. Ο Ρούμπι ταξίδεψε στη Γερμανία αφού έμαθε ότι η γιαγιά του ήταν πρώτη εξαδέλφη της Καρολίνας Κον.

Για πολλά χρόνια ο Σον Ρούμπι δεν γνώριζε καν ότι είχε εβραϊκές ρίζες: η γιαγιά του έκρυβε την ιστορία της όταν μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη, ασπάστηκε τον χριστιανισμό και παντρεύτηκε έναν πεζοναύτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ