Αναλύσεις

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία στο αμερικανικό «μπλόκο» των F-35
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία τις ΗΠΑ. Περαιτέρω ένταση στις ήδη οξυμένες σχέσεις Ουάσινγκτον και Άγκυρας εκτιμάται ότι θα προκαλέσει το σχέδιο του νέου αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για την προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Το σχέδιο αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά την πώληση όπλων στην Τουρκία, προκάλεσε ήδη μια πρώτη αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «λανθασμένη και παράλογη» την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προειδοποιεί από τη συχνότητα του CNN Turk πως η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις τελευταία, με την Άγκυρα, που σημειωτέων στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, να εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές και την Ουάσινγκτον να ζητά την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

To F-35

Tο F-35 προέκυψε από την ανάγκη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ να αντικαταστήσουν έναν αριθμό διαφορετικών μαχητικών αεροσκαφών με έναν μόνο τύπο. Γι’ αυτό το λόγο το αεροσκάφος έχει τρεις υποεκδόσεις.

  • Την F-35A, συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης.
  • Την F-35B, σύντομης απογείωσης και κάθετης προσγείωσης.
  • Την F-35C, για επιχειρήσεις με βάση αεροπλανοφόρα.

Το αεροσκάφος έχει πολλαπλό ρόλο με χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης, ικανού να αναλαμβάνει αποστολές αναχαίτισης, κρούσης και υποστήριξης και να τις φέρνει εις πέρας αποτελεσματικά και με αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.

Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους.

Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

Όλα στο βωμό του κέρδους

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2018 η Τουρκία πίστευε ότι θα αρχίζει να υλοποιεί τον στρατηγικό σχεδιασμό που κατάρτισε το 2002, σύμφωνα με τον οποίο έως το 2023 θα είχε στο στόλο της 100 F-35.

Ήδη από το 2002 κάποιοι στην Ελλάδα προειδοποιούσαν ότι το F-35 δεν είναι ένα απλό μαχητικό, αλλά ένας game changer όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες, δηλαδή ένας «παίκτης» που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, όπως τους γνωρίζουμε. Φυσικά δεν εισακούστηκαν.

Ήταν η εποχή που στη χώρα μας επικρατούσε ένα εξοπλιστικό ντελίριο χωρίς σχεδιασμό, το οποίο δεν δημιουργούσε παρακαταθήκες για το μέλλον και φυσικά δεν λάμβανε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα γνωρίζουμε με ακρίβεια τι έγινε με τα εξοπλιστικά προγράμματα της περιόδου 1998 – 2003. Τότε, όμως, την εποχή της αστακομακαρονάδας, τα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν η «αγελάδα» που πολλοί ήθελαν να αρμέξουν.

Μόνο που τα χρόνια πέρασαν, η Ελλάδα χρεοκόπησε και βρίσκεται πρακτικά σε κατάσταση εθελούσιου αφοπλισμού από το 2008…

 

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Δείτε ακόμη:

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «πυροβολούν» τον Ερντογάν

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X