Οικονομία

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν την Παρασκευή 6 Αυγούστου

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα πληρωθούν την Παρασκευή 6 Αυγούστου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Αύγουστο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως και 3 Αυγούστου 2021.

Από 4 Αυγούστου 2021 οι επιχειρήσεις – εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων.

Το επίδομα 534 ευρώ και τα δεδομένα

Υπενθυμίζεται ότι λόγω του προαναγγελτικού συστήματος δεν επιτρέπονται οι ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργαζομένων για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Στις περιπτώσεις που πρέπει να εξυπηρετηθούν επείγουσες μελλοντικές ανάγκες των επιχειρήσεων, επιτρέπονται προαναγγελτικά οι ανακλήσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας με χρήση ορθής επανάληψης ή προσωρινής ανάκλησης δήλωσης αναστολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις – εργοδότες δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν προσληφθεί έως και την 31/3/2021. Επίσης την Παρασκευή 6 Αυγούστου θα καταβληθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Ιούλιο.

Οι… τυχεροί που θα πληρώσουν φέτος μειωμένο ΕΝΦΙΑ

Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο οι επιχειρήσεις-εργοδότες έξι κλάδων για τον Αύγουστο, χωρίς τα κριτήρια επιλεξιμότητας (τζίρου ή ωραρίου). Δηλαδή μπορούν να το αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους κλάδους οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, υπηρεσίες ενοικίασης εξοπλισμού εκθέσεων, υπηρεσίες κρατήσεων για συνεδριακά κέντρα κι εκθεσιακούς χώρους, υπηρεσίες επίσκεψης και παροχής υποστήριξης σε ηλικιωμένους, υπηρεσίες παιδοτόπου και υπηρεσίες που παρέχονται από πολιτιστικές και ψυχαγωγικές ενώσεις.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις (για τις οποίες δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας) μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Μαρτίου 2021. Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει το όριο των 16 ωρών εργασίας εβδομαδιαίως, ούτε το κριτήριο τζίρου.

Μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Μέχρι τις 31 Αυγούστου στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό για τον μήνα Αύγουστο 2021, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον Μηχανισμό.

Επίσης, είναι δυνατή η διαδικασία των ΟΡΘΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΩΝ των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας.

Μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Παράλληλα, δίνεται μέχρι τις 20 Αυγούστου η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’- ΦΑΣΗ).

Επίσης, μέχρι τις 20 Αυγούστου δίνεται εκ νέου δυνατότητα για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων καθώς και ορθών επαναλήψεων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X