Γυναίκα

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι

Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ιταλίδα μαθηματικός και φιλόσοφος η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι , που διακρίθηκε για τις εργασίες της στον διαφορικό λογισμό. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε πανεπιστήμιο.

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι (Maria Gaetana Agnesi) γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1718 στο Μιλάνο από πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια.

Ο πατέρας της Πιέτρο Ανιέζι ήταν καθηγητής μαθηματικών και εμφύσησε την αγάπη για τους αριθμούς στη μεγάλη του κόρη. Παιδί – θαύμα, η Μαρία Γκαετάνα γνώριζε από πολύ μικρή Λατινικά, Ελληνικά, Εβραϊκά και αρκετές άλλες γλώσσες. Σε ηλικία μόλις εννέα ετών δημοσίευσε στα λατινικά την πραγματεία της για την παροχή ανώτερης εκπαίδευσης στις γυναίκες.

Το 1738 δημοσίευσε τις «Φιλοσοφικές Προτάσεις» (Propositiones Philosophicae), μία σειρά δοκιμίων φιλοσοφίας και φυσικής ιστορίας, που βασίστηκαν στις συζητήσεις της με μία ομάδα επιστημόνων, οι οποίοι συναθροίζονταν στο σπίτι του πατέρα της.

Η πιο γνωστή εργασία της στον χώρο των μαθηματικών είναι οι «Αναλυτικές Εισηγήσεις προς χρήση της ιταλικής νεολαίας» (Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana), που εκδόθηκε το 1748 και αφορούσε τον διαφορικό λογισμό και ειδικότερα τις εφαπτόμενες καμπυλών.

Στο βιβλίο αυτό, που ήταν αφιερωμένο στην αυτοκράτειρα της Αυστρίας Μαρία Θηρεσία (το Μιλάνο ήταν στην επικράτειά της εκείνα τα χρόνια), περιλαμβάνεται και μία ανάλυση της καμπύλης, που πήρε το όνομά της.

Το 1750, η Ανιέζι έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε έδρα μαθηματικών σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα (Πανεπιστήμιο της Μπολόνια). Μετά τον θάνατο του πατέρα της το 1752 αφιερώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φιλανθρωπικά έργα και θεολογικές μελέτες.

Η Μαρία Γκαετάνα Ανιέζι πέθανε στις 9 Ιανουαρίου του 1799, σε ηλικία 80 ετών.

Δείτε ακόμη:

Καμμένος: Τον Τσίπρα μόνο εγώ μπορώ να τον ρίξω

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X