Επιλογές

Novartis: Δικαστική απόφαση-εφιάλτης για εμπλεκόμενους πολιτικούς

Novartis: Δικαστική απόφαση-εφιάλτης για εμπλεκόμενους πολιτικούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία δικαστική απόφαση-εφιάλτης στοιχειώνει τον ύπνο όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis. Πρόκειται για απόφαση που εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας. Τί το σημαντικό και… εφιαλτικό έχει αυτή η απόφαση;  Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι για να καταδικαστεί κάποιος για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» δεν είναι απαραίτητη η αποκάλυψη της διαδρομής του “βρόμικου χρήματος”.

Πρόκειται για πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση στην αποκαλούμενη «υπόθεση Μαντούβαλου». Το δικαστήριο καταδίκασε δικαστή, χωρίς να βρει το “μαύρο χρήμα”. Αποφάνθηκε ότι  δωροδοκήθηκε από τον πρώην βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας  Πέτρο Μαντούβαλο, προκειμένου να διαμορφώσει αθωωτική κρίση στη δίκη του για αδικήματα που συνδέονταν με τη δράση παραδικαστικού κυκλώματος.

Το δικαστήριο δέχθηκε ως ορθό το σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος (υπ. αριθμόν 939/2015) του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας που δεν θεώρησε απαραίτητη την αποκάλυψη της διαδρομής του χρήματος για να στείλει στο εδώλιο τους εμπλεκόμενους. Ετσι προχώρησε σε βαριές καταδίκες με βάση άλλα αποδεικτικά στοιχεία-μαρτυρίες, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε παθητική δωροδοκία και “ξέπλυμα βρόμικου χρήματος”.

Στο σκεπτικό του επίμαχου βουλεύματος αναφέρεται ότι το προϊόν της δωροδοκίας δεν μπαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να μπορεί εύκολα να εντοπιστεί, ούτε βέβαια αξιοποιείται άμεσα από αυτόν που το έχει εισπράξει…

Αναφέρεται επί λέξει στο εν λόγω βούλευμα: «…Με πρόθεση απέκτησε και κατέχει περιουσία, εν γνώσει, κατά τον χρόνο κτήσης της, του γεγονότος ότι η περιουσία προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα και δη από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας δικαστή, ενώ απέκρυψε και την αλήθεια όσον αφορά τη φύση, προέλευση, διάθεση, χρήση αυτής και τον τόπο που βρίσκεται, εν γνώσει, ομοίως, του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα ….».

Κι επιπρόσθετα: «…με τις ενέργειές του αυτές επεδίωκε να προσδώσει νομιμοφανή υπόσταση στα προερχόμενα από την εγκληματική δραστηριότητά του έσοδα και συγκεκριμένα επεδίωκε την απόκρυψη της αλήθειας, όσον αφορά την προέλευσή τους και τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, με την αποφυγή: α) χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οπότε, ενόψει και του σημαντικού ύψους αυτής της περιουσίας θα ήταν ευχερέστερη η διαπίστωση της ύπαρξής της και η προέλευσή της από αξιόποινη δραστηριότητα, καθώς και από τους συγκεκριμένους συγκατηγορουμένους του ως δωροδότες και β) της άμεσης αξιοποίησής της, για να μην είναι δυνατή η διαπίστωση της χρήσης παράνομων εσόδων…».

Τα προαναφερόμενα σημαίνουν ότι οι τυχόν επερχόμενες διώξεις στο σκάνδαλο της Novartis για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, που αφορούν και σε πολιτικά πρόσωπα, είναι δυνατόν να ασκηθούν εφόσον επαρκούν τα άλλα στοιχεία και ανεξάρτητα από το εάν δεν έχει αποκαλυφθεί, ακόμη η διαδρομή του “μαύρου χρήματος”.

Σκάνδαλο Novartis: 6 πολιτικοί στην Εισαγγελέα ως ύποπτοι

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X