Επιλογές

Στο δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα

Στο δημόσιο εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα θα περάσουν στην ιδιοκτησία. Πρόκειται για πάνω από 100.000 ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και πολλές άλλες δεκάδες χιλιάδες, που στα παρελθόν είχαν κάποιο διάστημα το χαρακτήρα δασικής έκτασης.

Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται κτίρια και οικόπεδα σε 111 πόλεις και περιοχές της χώρας, στις οποίες συμπληρώνονται 14 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων. Με το πέρας της σχετικής προθεσμίας χάνεται οριστικά η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής και συνεπώς και το ίδιο το ακίνητο, αφού οι αρχικές εγγραφές καθίστανται οριστικές και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να διεκδικήσει πλέον το ακίνητό του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά, αν και ουδείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό.

Εξ αυτών, περίπου τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλως ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωσή τους, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή πάνω από εκατό χιλιάδες,  αφορά σε ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία.

Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλώθηκαν ποτέ). Ετσι, η διαδικασία κτηματολόγησης σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άλλες 91 ανά την επικράτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου.

Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει σχετική διάθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς ήδη από τον προηγούμενο Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική εγκύκλιο (ΠΟΛ. 1137/18.7.2018), όπου καθορίζονται οι επιμέρους κινήσεις για τη μεταβίβαση των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» στο Δημόσιο. Μάλιστα, ζητείται από το Ελληνικό Κτηματολόγιο να γνωστοποιήσει όλα τα σχετικά ακίνητα στους αρμόδιους φορείς του Δημοσίου (εν προκειμένω στο υπ. Οικονομικών, εφόσον πρόκειται για αστικά/αγροτικά ακίνητα και στο υπ. Περιβάλλοντος εφόσον πρόκειται για δασικές εκτάσεις), προκειμένου να ελέγξουν και να παραλάβουν τα ακίνητα αρμοδιότητάς τους για διαχείριση.

Αλλο ένα σοβαρό ζήτημα που θίγει η ΠΟΜΙΔΑ αφορά τη διεκδίκηση από το Δημόσιο και δεκάδων χιλιάδων άλλων ιδιωτικών ακινήτων, κυρίως εκτός σχεδίου, αλλά ακόμα και εντός των μεγάλων αστικών κέντρων. Πρόκειται για ακίνητα τα οποία δήθεν είχαν κάποια στιγμή στο παρελθόν δασικό χαρακτήρα, οπότε οι πολίτες αναγκάζονται να προσκομίσουν συμβόλαια και τίτλους ιδιοκτησίας αναγόμενα τουλάχιστον στο έτος 1885. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από την κυβέρνηση την επίλυση και του ζητήματος αυτού, μέσω σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Αναστέλλεται ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα μέχρι 31-12-2019

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X