Αναλύσεις

Συμφωνία των Πρεσπών: Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία

Συμφωνία των Πρεσπών: Χάσαμε μια ιστορική ευκαιρία
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Της Αλεξάνδρας Σαγρή*

153 ΝΑΙ στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι γεγονός και η συζήτηση για το Σκοπιανό ζήτημα που όλο το διάστημα ήταν στην άμεση επικαιρότητα, σιγά σιγά φθίνει. Τα αποτελέσματά της σίγουρα θα φανούν, θα αξιολογηθούν, θα είναι προϊόν νέων συζητήσεων και διαπιστώσεων.
Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως τα εθνικά θέματα δε πρέπει να λύνονται.
Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως πρέπει να αδράττουμε την ευκαιρία των συνθηκών, να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες επίλυσης των εθνικών μας ζητημάτων με απόλυτα καθαρή εθνική γραμμή, η οποία δε θα διχάζει, δε θα πολώνει, δε θα συγκρούει, αλλά θα ενώνει, θα είναι κατανοητή, σαφής, ξεκάθαρη.
Πόσο πιο δυνατοί θα βγαίναμε αναρωτιέμαι από τη διαδικασία επίλυσης ενός τόσο σοβαρού και ευαίσθητου θέματος που αφορούσε στην ονομασία της γείτονας χώρας και στην αποφυγή οποιωνδήποτε αλυτρωτισμών από τη μεριά της προς τη χώρας μας, αν πράγματι είχαμε μια φωνή;
Αν όντως η κυβέρνηση αναλάμβανε σοβαρές πρωτοβουλίες διαμόρφωσης μιας διαπραγματευτικής γραμμής που θα γινόταν πράξη με διάλογο και συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, ώστε ενωμένοι, ώστε πιο ισχυροί, να μπορέσουμε να επιβάλλουμε καλύτερα τις κόκκινες γραμμές μας και να επιτύχουμε τον καλύτερο δυνατό συμβιβασμό.
Μιλώ βέβαια για συμβιβασμό, γιατί εξυπακούεται αναμφίβολα ότι όλες οι συμφωνίες είναι αποτελέσματα συμβιβασμών. Το ζήτημα είναι το κατά πόσο ισχυρός είσαι και νιώθεις σε αυτό το συμβιβασμό.
Πόσο πιο εύκολα θα μπορούσαμε να πείσουμε, να ενημερώσουμε την κοινωνία, τους πολίτες που αγωνιούν και ανησυχούν για ένα τέτοιο ζήτημα που τους αγγίζει συναισθηματικά και ψυχικά;
Μας χρειαζόταν άραγε ακόμη ένα διχαστικό δίλημμα σε «πατριώτες» ή «προδότες»;
Μετά από μια μακροχρόνια κρίση πολιτική, οικονομική, βαθιά αξιακή, σε μια χώρα με μια πλούσια ιστορία που θα έπρεπε να την επικαλούμαστε για να πατάμε γερά στα πόδια μας ως λαός και να αποφεύγουμε λάθη του παρελθόντος και επικίνδυνα μονοπάτια, εμείς αντί να επιδιώκουμε την αλλαγή της πολιτικής μας κουλτούρας κάθε άλλο.
Διχαζόμαστε ολοένα και πιο πολύ.
Χρησιμοποιήθηκε η παρούσα συμφωνία ξεκάθαρα από την κυβέρνηση ως εργαλείο για την διάλυση του παρόντος πολιτικού σκηνικού και ως καταλύτης για την πλήρη αναδιοργάνωσή του.
Είναι αυτός ο σωστός χειρισμός για την αξιοποίηση αυτής της λαμπρής ιστορικά ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα τέτοιο εθνικό θέμα από μια κυβέρνηση;
Προφανώς και όχι.
Τακτικισμός και μόνο. Μικροπολιτική λογική.
Ένα είναι το σίγουρο, απωλέσαμε μια ιστορική ευκαιρία, να ισχυροποιήσουμε τη δημοκρατία μας, να αναβαθμίσουμε τον πολιτικό διάλογο, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε ένα αποσαρθρωμένο πολιτικό σύστημα, να βάλουμε τις βάσεις ώστε να ισχυροποιήσουμε τη θέση της χώρας μας και την ευημερία του λαού μας, όλοι μαζί, με μια κοινή φωνή και θέση.
Η ιστορία σίγουρα όλους θα μας κρίνει για τα λόγια, τη στάση, τις επιλογές μας, ας τη χαράξουμε όμως με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να πούμε πως προσπαθήσαμε να κάνουμε την υπέρβαση του μικροπολιτικού «εγώ μας».

*Η Αλεξάνδρα Σαγρή είναι δασκάλα και υποψήφια  Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βορείου Τομέα Αθηνών

Γεωργιάδης: Αποφράδα ημέρα για τον Ελληνισμό η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X