Πολιτική

Επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για τα… τερτίπια του Ερντογάν

Επιστολές Μητσοτάκη στην ΕΕ για τα… τερτίπια του Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δύο επιστολές με αποδέκτες τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα απέστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα… λεγόμενα του Μητσοτάκη και οι προκλήσεις της Τουρκίας

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός στις επιστολές του καθιστά σαφές ότι ενδεχόμενο κλιμάκωσης από την πλευρά της Άγκυρας δεν θα οδηγήσει σε ελληνοτουρκική, αλλά σε ευρω-τουρκική κρίση και συγκεκριμένα σε κρίση των συνολικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις ενέργειες των γειτόνων και την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε έρευνες μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράνομες και ανυπόστατες, ιδιαίτερα όταν βασίζονται στο εξίσου παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη.

Σε ερώτηση του newsit αν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και αν προτίθεται ο κ. Μητσοτάκης να συνομιλήσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία ή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Τόνισε πάντως ότι αυτό που ανέκαθεν επιδίωκε η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας ακόμη και σε περιόδους κρίσεων.

Ο κ. Πέτσας διέψευσε, παράλληλα, τις πληροφορίες για κινητικότητα στον Έβρο, ενώ ερωτηθείς για τις θαλάσσιες ζώνες και τις συζητήσεις με Αίγυπτο και Ιταλία για τη χάραξη ΑΟΖ είπε πως έχει γίνει εδώ και χρόνια συστηματική προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το ζήτημα άπτεται λεπτών διπλωματικών χειρισμών και τυχόν ανακοινώσεις θα γίνουν μόνον όταν έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι συζητήσεις.

Θα γίνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών;

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως ζητεί η αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών είναι διαρκής και στο επίπεδο του ανώτατου οργάνου της εξωτερικής πολιτικής, αλλά αυτή τη στιγμή δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης του Συμβουλίου.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως η επίδοση του -0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι «η Ελλάδα είχε σημαντικά μικρότερη ύφεση απ’ ό,τι αναμενόταν και από το γεγονός αυτό εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα: Πρώτον, ότι η ελληνική οικονομία μπήκε με δυναμισμό στο πρώτο δίμηνο του έτους, λόγω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που κερδίσαμε μετά την πολιτική αλλαγή του Ιουλίου. Κι επίσης, ότι ο Μάρτιος, μήνας στον οποίο έγινε έκρηξη της πανδημίας, δεν ήταν τόσο κακός για την οικονομία όσο προβλεπόταν. Δεύτερον, ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ύφεση στην Ελλάδα ήταν αισθητά μικρότερη το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ συγκριτικά καλύτεροι είναι οι πρόδρομοι δείκτες και για το δεύτερο τρίμηνο».

Δείτε όσα τόνισε στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Στέλιος Πέτσας

https://www.facebook.com/govgr/videos/1141352602892472/?v=1141352602892472

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X