Πολιτική

Επίθεση της Μενδώνη σε αρχαιολόγους: «Όχι μαγκιές σε μένα»

Επίθεση της Μενδώνη σε αρχαιολόγους: «Όχι μαγκιές σε μένα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, η υπουργός Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο για να ενημερωθεί σχετικά με τις εργασίες αναστήλωσης, κάνοντας λόγο για την ανάγκη επίσπευσής τους. Σε επίπεδο δηλώσεων δεν προέκυψε καμία είδηση.

Ωστόσο, εκεί που προέκυψε είδηση ήταν στο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ της υπουργού και του προϊσταμένου του Τμήματος βυζαντινών αρχαιοτήτων Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος επιχείρησε να ενημερώσει την κ. Μενδωνη για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης για την οποία μάλιστα δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα σημεία.

Μεταξύ άλλων, έχει παρατηρηθεί ότι προβλέπεται τοποθέτηση αρχιτεκτόνων γλυπτών σε θέσεις που δεν σχετίζονται με την αρχική μορφή του μνημείου ενώ αντί για χρήση τοπικού μαρμάρου, από το οποίο κατασκευάστηκε η Βασιλική Β’, επιλέχτηκε ένα διαφορετικό.

Όταν επιχειρήθηκε να γίνει ενημέρωση στην υπουργό για τη συγκεκριμένη μελέτη του Υπουργείου Πολιτισμού, που είχε γίνει το 2018, η κ. Μενδώνη απάντησε με ανάρμοστο τρόπο στον κ. Λυχούνα «όχι μαγκιές σε μένα».

Το επεισόδιο, που φέρνει στη δημοσιότητα το kavalanews.gr, εκτυλίχθηκε μπροστά σε αρκετούς αυτήκοους μάρτυρες ενώ ο αρχαιολόγος, για να αποφύγει τη λεκτική αντιπαράθεση με την Υπουργό αποχώρησε.

Η ανάρτηση για την περιγραφή του περιστατικού με την υπουργό:

ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΝΑ ……….CAVUSOGLU/ KARA BOYA

Στους Φιλίππους εκτελούνται δύο έργα. Ένα διαμόρφωσης με την απομάκρυνση του παλαιού δρόμου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ένα στη Βασιλική Β΄από τη διεύθυνση αναστήλωσης από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με εργολάβο (μπρρρ). Και στις δύο το πορτοφόλι είναι Ευρωπαϊκό μέσω περιφέρειας ΑΜΘ. Για το έργο στη Βασιλική Β΄υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση.

Από σπόντες πληροφορήθηκα πως επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μάρμαρο από ένα νησί στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά (Προκόνησος), ενώ στην εκκλησία υπάρχει τοπικό μάρμαρο. Βιβλιογραφική ασχετοσύνη. Έκανα αναφορά και περίμενα. …. Το Σαββάτο το πρωί ξεκινήσαμε την περιήγηση και η συζήτηση έρεε για τα προβλήματα ενός χώρου σε αναδιαμόρφωση, ώσπου φτάσαμε στην Βασιλική Β΄.

Εκεί περιδεής μια μηχανικός της αναστήλωσης βγάζει σχέδια που στο βόρειο κλίτος του ναού έδειχναν κίονα με κιονόκρανο σήμερα εκτεθειμένο στο μουσείο. Τη ρωτάω: και που ξέρετε πως αυτά ήταν εδώ; Με προβληματική αφέλεια μου απαντά: Αυτό είναι ένα πρόβλημα! Τι εννοείτε της λέω, αυτό είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη και δεν το ξέρετε ακόμη; Με κοιτάζει απορημένη. Τι λέτε με ρωτά ο Γ.Γ. του υπουργείου, αυτή είναι μελέτη του ΥΠΠΟΑ. Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, συμπληρώνω. Με γνώση περισσή (από την ΚΕΔΕ φερτή) και ύφος υψηλό, λέει ο Γ.Γ. πως είναι και της Εφορείας, αυτές είναι διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ! Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη! Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ!

Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!

ΥΓ . Η τοπική κοινωνία πρέπει να δει τη μελέτη. Το Παρίσι υποχρεωτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπουργός έρχεται σε ανοικτή ρήξη με αρχαιολόγους τον τελευταίο χρόνο κατά τη διάρκεια της θητείας της.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X