Οι επτά ανατροπές στους φόρους με το πολυνομοσχέδιο

Επτά παρεμβάσεις στους γίνονται με το πολυνομοσχέδιο με ισάριθμες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις 600 σελίδες του.

Πρόκειται για παρεμβάσεις ουσιαστικές παρότι οι 6 δεν έχουν εισπρακτικό χαρακτήρα. Εξαίρεση, αποτελεί η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις και ο εξορθολογισμός τους, ώστε να μεγαλώσουν τα έσοδα, αλλά και ευνοούνται οι επενδύσεις.
Οι επτά αλλαγές είναι:

– Η επανεξέταση του πλαισίου για την προαιρετική απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών με χαμηλά ακαθάριστα έσοδα από τον ΦΠΑ. Μέχρι τώρα το πλαφόν για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι 10.000 ευρώ (ακαθάριστα έσοδα) και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να ανέλθει στα 25.000 ευρώ.

-Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όταν ο επισπεύδων είναι το Δημόσιο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί έπειτα από σχετική διάταξη που θα καταγραφεί και στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Έως και σήμερα οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προβλέπονται μόνο όταν ο επισπεύδων είναι ιδιώτης, όπως είναι οι τράπεζες.

-Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές στα ακίνητα. Το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό και η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2018. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη χιλίων πιστοποιημένων εκτιμητών, οι οποίοι έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα προτείνουν στην πολιτική ηγεσία τις νέες περίπου 10.000 τιμές ζώνης στις οποίες είναι χωρισμένη η ελληνική επικράτεια. Με την ευθυγράμμιση των αξιών θα πρέπει να μη μειώνονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, όπως ρητά αναφέρουν οι πιστωτές.

-Οι αλλαγές όσον αφορά στο φορολογικό καθεστώς στη ναυτιλία, το οποίο η τρόικα θεωρεί ότι είναι αρκετά ευνοϊκό και «χαριστικό». Ως εκ τούτου, εισηγούνται να υπάρξουν αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της συμφωνίας αναθεώρησης του μνημονίου τονίζεται πως οι ελληνικές Αρχές θα προχωρήσουν σε αλλαγές στο καθεστώς που διέπει τη φορολόγηση της ναυτιλίας σύμφωνα με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα βασίζονται στις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

– Η κατάρτιση και ολοκλήρωση μελέτης που θα εξετάζει τη δυνατότητα παροχής διευκολύνσεων στα φυσικά πρόσωπα έτσι ώστε να πληρώνουν τους φόρους σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ συνήθως εξοφλείται σε πέντε μηνιαίες δόσεις, ενώ ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων σε τρεις διμηνιαίες. Η πληρωμή των φόρων σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις θα γίνεται με αυτοματοποιημένες τραπεζικές διαδικασίες, όπως είναι η πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού.

-Η εκ νέου εξέταση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται να καταργηθούν όσες φοροαπαλλαγές κριθούν άδικες και μη αποτελεσματικές και

-Η επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης έως τον Μάιο 2018.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ