Οικονομία

Εργάνη: Βήμα – βήμα πώς θα πάρετε τα 800 ευρώ! Αναλυτικός οδηγός

Εργάνη: Βήμα – βήμα πώς θα πάρετε τα 800 ευρώ! Αναλυτικός οδηγός
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Από την Τρίτη 24.05.2020, η πλατφόρμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ που αφορά στους εργοδότες είναι ανοιχτή στην Εργάνη. Να σημειωθεί πως από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει και η δεύτερη συνοδευτική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr που αφορά στους εργαζομένους.

Ο κορονοϊός πλήττει την οικονομία, τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει και δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμη δεν έχουν καταλάβει ακριβώς τι θα πρέπει να κάνουν για να πάρουν τα χρήματα.

Ο eretikos.gr σας παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό, με όλα όσα πρέπει να ξέρετε, αρχικά για το αν δικαιούστε το επίδομα και στην συνέχεια για το πώς θα κάνετε τα απαραίτητα βήματα στην Εργάνη ώστε να τα πάρετε.

First things first: Ποιοι δικαιούνται να κάνουν αίτηση στην Εργάνη

Την αποζημίωση ύψους 800 ευρώ θα πάρουν μέχρι τις 10 Απριλίου του 2020 όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων:

Α) είτε ανεστάλη προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή.

Β) είτε η σύμβασή τους ανεστάλη μέχρι τις 30 Απριλίου 2020 λόγω μείωσης του τζίρου της επιχείρησης.

Οργή ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για τη μείωση των μισθών

Η αποζημίωση αφορά σε διάστημα 45 ημερών. Και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν θα μπορεί να συμψηφιστεί με άλλες οφειλές. Επιπλέον, το κράτος θα καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού.

Την αποζημίωση θα τη λάβουν και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από την 1η Μαρτίου έως και τις 18 Μαρτίου 2020. Αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις για το διάστημα 15 Μαρτίου – 30 Απριλίου.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν… στην Εργάνη – Πώς θα δοθούν τα 800 ευρώ

Για να λάβουν οι εργαζόμενοι την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ θα πρέπει να προηγηθούν δύο απαραίτητα «ηλεκτρονικά βήματα».

Βήμα πρώτο: Οι εργοδότες -αρχικά- θα δηλώσουν σε ειδική ενότητα που έχει δημιουργηθεί στο σύστημα Εργάνη τους εργαζομένους που απασχολούσαν στην επιχείρηση που διεκόπη η λειτουργία της με κρατική εντολή.

Βήμα δεύτερο: Εν συνεχεία οι εργαζόμενοι θα κληθούν να συμπληρώσουν τη σχετική δήλωση για την ειδική αποζημίωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας και να δηλώσουν εκεί τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Η αποζημίωση θα πιστωθεί απευθείας στους εργαζομένους.

Με την υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων – εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική τους δραστηριότητά είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας Αρχής, είτε πλήττονται σημαντικά, λόγω των μέτρων αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού (θα αναφέρει τα γενικά στοιχεία του εργοδότη, τη νομική μορφή, τη ΔΟΥ που ανήκει) θα παρέχεται ρητή συγκατάθεσή στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων της οντότητας για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, δημοσιοποιώντας το έντυπο της δήλωσης που θα αναρτηθεί στην Εργάνη ξεκαθάρισε πως όποιοι εργοδότες δηλώσουν ψευδή στοιχεία για να επωφεληθούν από τα μέτρα στήριξης, ενώ δεν εμπίπτουν σε αυτά θα έλθουν αντιμέτωποι ακόμη και με κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Δείτε την

Εργάνη

Εργάνη: Τα δεδομένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Εν τω μεταξύ, μια ειδική δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και εντάσσονται στους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει και θα ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών (κλάδοι που πλήττονται από την επέλαση του κορωνοιού).

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται πως και οι εν λόγω επαγγελματίες και εργοδότες θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Για τους εργαζόμενούς τους ισχύει ότι και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που είναι σε ΚΑΔ επειδή πλήττονται. Θυμίζουμε πως δικαιούνται τα 800 ευρώ εφόσον ανασταλεί η σύμβασή τους. Διαφορετικά πληρώνονται από τον εργοδότη.

Αυτοί παίρνουν το δώρο Πάσχα μέχρι Μεγάλη Τετάρτη κι αυτοί… καλοκαίρι!

Μέτρα προβλέπονται και σε ειδικές περιπτώσεις επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι και λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές), οι οποίοι όμως εξαιρούνται από την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Γι αυτή την κατηγορία προβλέπονται άλλα μέτρα. Όπως πρόσθετη παροχή ειδικών επιδοτούμενων προγραμμάτων κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα. Για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων αυτών ισχύει αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων. Αλλά και το κίνητρο της μείωσης κατά 25% των τρεχουσών εισφορών. Αυτό όμως, εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία παρά το δικαίωμα αναστολής.

δώρο Πάσχα Εργάνη

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Εργάνη – Εκπτώσεις για ελεύθερους επαγγελματίες

Τέλος, να σημειώσουμε κάτι επίσης σημαντικό: Κι αυτό είναι πως έκπτωση 25% παρέχεται σε όσους επαγγελματίες, επιχειρηματίες – εργοδότες επιλέξουν να πληρώσουν στα τέλη Μαρτίου τις φορολογικές ή και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Κι αυτό παρά το ότι δικαιούνται αναστολή.

Η έκπτωση 25% δεν αφορά τον ΦΠΑ. Για όλους τους υπόλοιπους εργοδότες και επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορονοϊού (σ.σ. κλειστές με εντολή κράτους ή στις ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών), οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 (που θα πληρώνονταν τέλη Μαρτίου και τέλη Απριλίου) παρατείνονται. Έτσι, μπορούν να καταβληθούν έως 30 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Επίσης παρέχεται 3μηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020. Καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης. Δηλαδή «παγώνουν» οι ρυθμίσεις προς τα Ταμεία. Με προοπτική να ξεπαγώσουν από 1η Ιουνίου για όλους όσοι πλήττονται.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X