Οικονομία

Εργασιακό έκτρωμα! Ωράριο – λάστιχο, συμβάσεις και συνδικάτα στον πάγο

Εργασιακό έκτρωμα! Ωράριο – λάστιχο, συμβάσεις και συνδικάτα στον πάγο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εργασίας το επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ισχυρίστηκε ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο “δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε δηλαδή μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του”.

Δεκάωρο με αμοιβή οκταώρου

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Με το εργασιακό νομοσχέδιο, επιχειρήσεις και εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δύο ώρες το προσωπικό τους πέραν του οκταώρου και σε τουλάχιστον εξάμηνη βάση, συμψηφίζοντας τον επιπλέον χρόνο των δύο ωρών ως ακολούθως: με συμψηφισμό, δηλαδή με μείωση του ωραρίου από τις οκτώ στις έξι ώρες το επόμενο εξάμηνο, με χορήγηση ρεπό ή με επιπλέον άδεια.

Αιδώς! Ο Χατζηδάκης και καταργεί το οκτάωρο και κοροϊδεύει τους εργαζόμενους

Επομένως, για έξι συνεχόμενους μήνες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε δεκάωρη εργασία και θα αμείβονται για οκτώ ώρες, ενώ οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες, το ίδιο διάστημα (της δεκάωρης εργασίας) και το επόμενο (με μειωμένο ωράριο, που θα χορηγούνται άδειες ή ρεπό), θα έχουν τη δυνατότητα επιπλέον υπερωριών καθώς με το νομοσχέδιο αυξάνονται στο υπερδιπλάσιο οι υπερωρίες που θα μπορεί να επιβάλει σε ετήσια βάση η εργοδοσία.

Το πλαφόν

Συγκεκριμένα, το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών διπλασιάζεται και θα φτάνει τις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες (π.χ. για τους εργαζόμενους στις βιομηχανίες), αλλά και τις 120 ώρες για τους εργαζόμενους στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, στις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται το συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ώρες την εβδομάδα ο εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται επιπλέον πέντε ώρες την εβδομάδα κατά την κρίση του εργοδότη. Μάλιστα οι συγκεκριμένες επιπλέον ώρες υπερεργασίας (από 41η έως και 45η) αμείβονται με 20% προσαύξηση του ημερομισθίου, που δεν συνυπολογίζονται στα όρια υπερωριακής απασχόλησης. Για όσους εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα η υπερεργασία φτάνει τις οκτώ ώρες επιπλέον την εβδομάδα και συνολικά τις 48.

ωράριο εργαζόμενοι οκτάωρο

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Συλλογικές συμβάσεις και συνδικάτα στον πάγο

Οι επερχόμενες ανατροπές στα εργασιακά με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη είναι πολύ βαθύτερες και η καθιέρωση της απλήρωτης εργασίας φαίνεται πως αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου.

Σειρά διατάξεων περιορίζουν δραστικά τη δυνατότητα των συνδικάτων να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και να προκηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας καλύτερες αμοιβές σε εθνικό ή κλαδικό επίπεδο. Η επέκταση του οκταώρου σε υποχρεωτικό δεκάωρο -η λεγόμενη και “διευθέτηση του χρόνου εργασίας”- θα καθορίζεται είτε με ατομικές είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις, σε συμφωνία με τις “ενώσεις προσώπων” όπου αυτές λειτουργούν στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή δεν θα υπάρχει η δυνατότητα διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Κόλαφος» για το…εργασιακό λάστιχο και την ψήφο αποδήμων! video

Πέρα όμως από τη διαπραγμάτευση σε ατομικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων να εγγράφονται σε αντίστοιχα μητρώα προκειμένου να αποκτούν την ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει ότι η ικανότητα για συλλογικές διαπραγματεύσεις συναρτάται με την εγγραφή των εκπροσώπων στο μητρώο εργοδοτών και αντίστοιχα στο μητρώο των εργαζομένων.

Τέτοια προϋπόθεση δεν υφίσταται σήμερα και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη ΣΣΕ γίνονται από την αντιπροσωπευτικότερη συνδικαλιστική οργάνωση.

Όπως εκτιμούν συνδικαλιστικοί παράγοντες, η συγκεκριμένη διάταξη θα δημιουργήσει γραφειοκρατικά προσκόμματα περιορίζοντας σημαντικά το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «συνδικαλίζεσθαι». Επίσης με τη συγκεκριμένη διάταξη καταργείται η παράγραφος 4 του άρθρου 2 του Νόμου 1876 του 1990, γνωστού και ως συνδικαλιστικού νόμου, που προβλέπει ότι αντικείμενο συλλογικών συμβάσεων μπορεί να είναι και διάφορα ζητήματα περί επιχειρηματικής πολιτικής, στο μέτρο που αυτά επηρεάζουν άμεσα τις εργασιακές σχέσεις.

Ξενογιαννακοπούλου: “Ζούγκλα” φθηνής και ελαστικής εργασίας

“Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη αποτελούν συνεχή πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους. Την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου, τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών, υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελός τους” σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου.

Συμφωνία των Πρεσπών: «Αντάρτες» Καραμανλής – Σαμαράς, «υπόγειο παιχνίδι» Μητσοτάκη!

“Προφανώς, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το ‘αφήγημα’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα” τόνισε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων, των οποίων αυτή η κυβέρνηση συστηματικά υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον.

Ελιές…

“Αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών”, ισχυρίστηκε ο Κ. Χατζηδάκης.

Να μην διανοηθεί να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει τον πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία και βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα “εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας”

Την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι πρωινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προειδοποιεί τον υπουργό να μην φέρει στη Βουλή το «εργασιακό έκτρωμα». Ο υπουργός Εργασίας απάντησε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «κήρυξε τον πόλεμο στην κυβέρνηση», η οποία με το νομοσχέδιο «προστατεύει τους εργαζόμενους». Για να ανταπαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ο υπουργός Εργασίας «θέλει να κρύψει ότι Μητσοτάκης σημαίνει κατάργηση οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες και μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων».

Εργασιακός Μεσαίωνας

«Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το οκτάωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και ατομικές συμβάσεις ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχθεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης» σημείωσε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία και βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα ‘εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας’».

Ψήφος αποδήμων: Επιχείρηση… νοθείας των ειδικών εκλογικών καταλόγων!

«Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη… Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται με fake news στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, επιτίθεται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών».

ωράριο εργαζόμενοι οκτάωρο

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Απάντηση από την κοινωνία

Επανερχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο υπουργός Εργασίας «φαίνεται πως δεν κοροϊδεύει μόνο τον κόσμο των εργαζομένων, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Παρουσιάζει ως ‘μεταρρύθμιση’ μια πολιτική βαρβαρότητα που θα φέρει μειώσεις μισθών και μας γυρνάει στις μέρες της χρεοκοπίας. Να είναι σίγουρος ότι η απάντηση που θα του δώσει η κοινωνία θα είναι αυτή που αντιστοιχεί στο μέγεθος της επίθεσης που σχεδιάζει».

* Η ΓΣΕΕ προκήρυξε χθες εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τρίτη 4 Μαΐου τονίζοντας ότι «τα συνδικάτα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν κάθε πολιτική που στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X