Διεθνή

Εργασιακός «παράδεισος» το Λουξεμβούργο! Επιδόματα και άδεια λόγω… στρες!

Εργασιακός «παράδεισος» το Λουξεμβούργο! Επιδόματα και άδεια λόγω… στρες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με 50% περισσότερη άδεια, γενναιόδωρα επιδόματα και άδειες για όσους «στρεσάρονται», το Λουξεμβούργο διεκδικεί τον τίτλο του… εργασιακού παραδείσου στην Ευρώπη!

Αυτή τη στιγμή εργάζονται στο Δουκάτο τουλάχιστον 5.000 Έλληνες, από 500 που εργάζονταν πριν από δέκα χρόνια, αναφέρει στο insider.gr 45χρονος Έλληνας που εργάζεται ως στέλεχος τράπεζας στη χώρα.

Οι αργίες στο Λουξεμβούργο μεταφέρονται

Η κανονική ετήσια άδεια στο Λουξεμβούργο είναι 28 ημέρες και μπορεί να φτάσει έως και τις 36, καθώς όταν μία αργία πέφτει σε Σαββατοκύριακο, τότε η ημέρα αυτή πιστώνεται στο υπόλοιπο αδείας των μισθωτών. Στην αρχή του έτους, το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει τις επιπλέον ημέρες αδείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, με βάσει τις επίσημες άδειες του ημερολογιακού έτους.

Επίδομα μετακόμισης

Επιπλέον, παρέχονται επιδόματα τέκνων της τάξης των 700 ευρώ ανά παιδί, καθώς και διάφορα «εξτρά» επιδόματα, όπως επίδομα μετακόμισης 1200 ευρώ! Όπως αναφέρει ο ίδιος, τα πλουσιοπάροχα επιδόματα στόχο έχουν να προσελκύσουν στη χώρα δυναμικό υψηλής κατάρτισης, κατά προτίμηση οικογενειάρχες, καθώς η μετακόμιση μιας ολόκληρης οικογένειας στη χώρα διασφαλίζει σταθερότητα και έναν ελάχιστο χρόνο παραμονής.

Άδεια λόγω στρες

Πολύ συνήθης είναι, επίσης, στη χώρα η «άδεια στρες». Ένας εργαζόμενος μπορεί να πάει στον γιατρό του και να ζητήσει άδεια λόγω αυξημένου στρες. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις παρέχονται άδειες δύο εβδομάδων.

Μεγάλη προσφορά θέσεων εργασίας

Στο Λουξεμβούργο έχουν την έδρα τους μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαίων κεφαλαίων, χάρη στο σταθερό και εύχρηστο νομοθετικό πλαίσιο που παρέχει. Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου 2017, το Λουξεμβούργο βρισκόταν στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε όρους υπό διαχείριση κεφαλαίων, μετά τις ΗΠΑ, με 4 τρισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο κρατίδιο εδρεύουν και πολλοί από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), καθώς και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), το οποίο σημαίνει ότι ανοίγουν συχνά θέσεις για στελέχη από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκεί που υπάρχει συνήθως έλλειψη, είναι στις υπηρεσίες Υγείας, καθώς δεν έχει κατορθώσει ακόμη το Λουξεμβούργο να προσελκύσει ιατρούς από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X