Κοινωνία

Έσπασε το φράγμα! 2,5 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ποιοι ακολουθούν

Έσπασε το φράγμα! 2,5 εκατ. εμβολιασμοί στην Ελλάδα – Ποιοι ακολουθούν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ταχύ ρυθμό συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» έναντι της νόσου covid-19, έχοντας ήδη καλύψει, πλήρως ή μερικώς, περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αναμένει σήμερα την όποια νεότερη σύσταση/οδηγία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) σχετικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, και τον ενδεχόμενο περιορισμό του σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών βάσει ηλικίας και φύλου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η χώρα έσπασε το φράγμα των 2.500.000 εμβολιασμών. 1.770.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, ενώ 770.000 έχουν κάνει και τις δύο, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει σε ανάρτησή του πως «κάθε εμβολιασμός είναι μία μικρή νίκη κατά της πανδημίας».

Εμβολιασμοί: Ποιες ομάδες ακολουθούν

Την ίδια στιγμή η πλατφόρμα για την κατηγορία των ευπαθών ομάδων Β’ τρέχει από την Παρασκευή, ενώ αύριο ακολουθούν άλλες δύο κατηγορίες πολιτών. Η πλατφόρμα θα ανοίξει την Τετάρτη για τους εκπαιδευτικούς και τους ανθρώπους των 55-59 ετών, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώσουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Θα ακολουθήσουν το προσεχές Σάββατο τα άτομα ηλικίας 50-54 ετών, ενώ σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Μάιο θα προχωρήσει και ο εμβολιασμός των νεότερων ηλικιακών ομάδων με την κατηγορία των άνω των 40 ετών.

Συνολικά, από τις 16 ως τις 24 Απριλίου, 2,45 εκατ. πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Χρονοδιάγραμμα παραδόσεων

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των εμβολιασμών, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους διευκρίνισε χθες πως η συμμετοχή των δύο μεγάλων ηλικιακών ομάδων πολιτών, 55-59 και 50-54, καθώς και των εκπαιδευτικών, θα κρίνει τα επόμενα επιχειρησιακά βήματα και το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της εμβολιαστικής εκστρατείας σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται διαθέσιμα εμβόλια.

Όπως ανέφερε, η προσέλευση των πολιτών για τα εμβόλια mRNA (Pfizer/Moderna) είναι στο 97% ενώ για εκείνο της AstraZeneca στο 93%. Τα περισσότερα διαθέσιμα εμβόλια αυτή την περίοδο είναι από την εταιρεία AstraZeneca.

Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Pfizer/BioNTech για τον Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 2.425.000 δόσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο.

Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 κάθε μήνα.

Η J&J είχε δεσμευτεί να παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως το τέλος του μήνα, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Όμως, μέχρι να αποφανθούν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με δική της πρωτοβουλία άλλαξε το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων προς την ΕΕ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X