Αναλύσεις

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες ψάχνουν να βρουν δουλειά μέσω συγγενών

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες ψάχνουν να βρουν δουλειά μέσω συγγενών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις στους δέκα Έλληνες ψάχνουν μέσω συγγενών και γνωστών να βρουν δουλειά, ενώ μόλις το 14% μέσω αγγελιών. Μέσα σε μια πενταετία (2012 με 2017) πολλά έχουν αλλάξει για το νέο έως 34 ετών, που πλέον σε ποσοστό 80,9% δέχεται να εργαστεί με μερική απασχόληση, ενώ οι «επιλεκτικοί» που επιθυμούν μόνο πλήρη απασχόληση έχουν πέσει στο 11,6%.

Παρά το γεγονός ότι η ανεργία δείχνει να κάνει μικρά βήματα υποχώρησης μέσα στο 2017, οι νέοι, που είναι και τα μεγαλύτερα θύματά της, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες ή να στερούνται πράγματα όπως μια εβδομάδα διακοπές (51,7%) και πληρωμή εκτάκτων αναγκών (55,6%).

Σε αρκετά υψηλά ποσοστά κινούνται και σοβαρότερες ελλείψεις όπως η ικανοποιητική θέρμανση και η διατροφή σε 27,4% και 15,7%. Οσο για τον πληθυσμό σε κίνδυνο φτώχειας, το ποσοστό 20,2% γεννάει προβληματισμούς.

Καθημερινότητα

Εκμεταλλευόμενη πλήθος στατιστικών στοιχείων, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. προχώρησε στη σύνταξη μιας έκθεσης για τους νέους της Ελλάδας του 2018. Πέραν των ζοφερών στοιχείων για την απασχόληση, την ανεργία και τις δυσκολίες στη καθημερινότητα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι άλλοι «σταθμοί» στη ζωή ενός νέου.

Ο μέσος άντρας Ελληνας λέγεται Γιώργος (8,8%), εγκαταλείπει το πατρικό του στα 30 και παντρεύεται στα 33 του χρόνια. Αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας σε ποσοστό 25,9%, βιώνει την υλική στέρηση σε ποσοστό 24,9% και τον κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 24,4%.

Η μέση γυναίκα Ελληνίδα λέγεται Μαρία (8,3%), εγκαταλείπει το πατρικό της στα 28 της χρόνια και στα 30 της παντρεύεται. Αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους άνδρες (35,6%), βιώνει την υλική στέρηση σε ποσοστό 23,7% και τον κίνδυνο φτώχειας σε ποσοστό 24,1%.

Βάρος, συνήθειες

Το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων βρίσκεται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, με τις γυναίκες να είναι πιο προσεκτικές με τη διατήρησή τους σε καλή φόρμα. Το 53,7% των ανδρών έως 34 ετών έχει φυσιολογικό βάρος, ενώ το 36,2% είναι υπέρβαροι. Αντίθετα, στις γυναίκες τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 76,7% και 15,4%. Οσον αφορά τις συνήθειές τους, οι Ελληνες περπατάνε πολύ, τρώνε λαχανικά και φρούτα σε ποσοστό 60,1% (ηλικία 30-34), καπνίζουν όμως σε ποσοστό 32,5% και καταναλώνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση σε ποσοστό 10,3%.

Ποια είναι όμως η κατανομή των νέων σε μια χώρα που οι δημογράφοι λένε ότι γερνάει; Στους Δήμους Μεγίστης, Ασπροπύργου, Ρεθύμνου και Φυλής καταγράφονται ποσοστά άνω του 50%. Αντίθετα, «φτωχές» από νέους είναι οι περιοχές στα κεντρικά Τζουμέρκα, τη Κίμωλο και την Αργιθέα, όπου τα ποσοστά δεν ξεπερνούν το 19%.

Πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση

Εργασία

Το Νότιο Αιγαίο παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απορρόφηση νέων στην αγορά εργασίας, με την Κρήτη να ακολουθεί. Τα ποσοστά ανεργίας είναι 23% και 25,7% αντίστοιχα. Σε περιοχές όπως η Ηπειρος και η Δυτική Μακεδονία, τα ποσοστά ανεργίας των νέων διπλασιάζονται με 39,5% και 44,1% αντίστοιχα. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τα συγκεντρώνουν οι απόφοιτοι Γυμνασίου και ΤΕΙ με 35 και 35,4% αυτών να είναι άνεργοι αντίστοιχα και ακολουθούν οι απόφοιτοι του Λυκείου με 35% και των Πανεπιστημίων με 28,4%. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά καθώς μόνο το 18,9% αυτών είναι άνεργοι.

Παρά τις δυσκολίες όμως, το 38% δεν αλλάζει τόπο κατοικίας για να βρει δουλειά, ενώ το 28,6% κάνει τη παραχώρηση να κινηθεί εντός Ελλάδος. Μόλις το 15,6% σκέφτεται να κινηθεί εντός Ελλάδος ή Ε.Ε. και το 9,9% οπουδήποτε στο εξωτερικό.

Ταξίδια

Παρά την κρίση, οι Ελληνες ταξιδεύουν, με τους 943.200 να είναι νέοι τουρίστες, οι οποίοι μέσα στο 2017 πραγματοποίησαν 1.471 ταξίδια. Μόλις το 12,1% αυτών στο εξωτερικό, ενώ οι υπόλοιποι (87,9%) στο εσωτερικό. Ο αγαπημένος μήνας για ταξίδια είναι ο Αύγουστος (35,3%) και το αυτοκίνητο το αγαπημένο μέσο (σ.σ.: χερσαία μέσα χρησιμοποιεί το 65,6%).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X