Οικονομία

Eurogroup: Αυστηρή εποπτεία, δεσμεύσεις, μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση χρέους!

Eurogroup: Αυστηρή εποπτεία, δεσμεύσεις, μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση χρέους!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα προσέρχονται σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ένα Eurogroup που ίσως αποδειχθεί ιστορικό…

Όλα έτοιμα για “πράσινο φως” του Eurogroup!

Ήδη η Κομισιόν δια στόματος του αρμόδιου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτησε την ολοκλήρωση των 88 προπαιτουμένων από την Ελλάδα, εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελικής αξιολόγησης. Η επιβεβαίωση για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων έγινε και μέσω της έκθεσης συμμόρφωσης, που δημοσίευσε χθες το απόγευμα η Κομισιόν.

Κάπου εδώ, όμως, φαίνεται ότι τελειώνουν τα καλά νέα. Διότι, αφενός στο μέτωπο της ελάφρυνσης χρέους κυριαρχεί ως φαίνεται η γερμανική γραμμή και η Ελλάδα θα λάβει απλά «κάποια» περιορισμένα μέτρα διευθέτησης χρέους – παρότι το Eurogroup θα προσπαθήσει να τα εμφανίσει ως σημαντικά – και αφετέρου οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας προεξοφλούν ότι η μεταπρογραμματική περίοδος θα έχει έντονα μνημονιακό χαρακτήρα.

Καθοριστικός παράγοντας οι μεταρρυθμίσεις

Έχει ειπωθεί πολλές φορές από το στόμα ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μελλοντικά η χώρα είναι η βιώσιμη διατήρηση του μεταρρυθμιστικού μομέντουμ, που απέκτησε υπό το καθεστώς των μνημονίων τα τελευταία οκτώ χρόνια. Οι πιστωτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα κάνει πισωγυρίσματα, θα προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ σε περίπτωση που θα χρησιμοποιήσει το προβλεπόμενο δημοσιονομικό χώρο για «αντίμετρα», αυτό θα γίνεται σε συνεννόηση με τους θεσμούς και μόνο εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι και οι δεσμεύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει βάσει της συμφωνίας, που αναμένεται σήμερα αυστηρές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα πολυετή χρονοδιαγράμματα για επίτευξη των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Οι πιστωτές θέλουν να δουν την χώρα να διασφαλίσει την αξιοπιστία των αγορών και αφετέρου να προσελκύσει επενδυτές, παράλληλα, οι πιστωτές απαιτούν δεσμεύσεις έναντι της ελάφρυνσης του χρέους. Όμως, χωρίς ελάφρυνση χρέους ακόμη και αν η χώρα παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών στόχων, η βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να διασφαλιστεί.

Φάκελος χρέος

Όσον αφορά στο χρέος τα μέτρα, τα οποία συνδέονται με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα θα είναι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMP και ANFA), τα οποία εκτιμούνται συνολικά σε 4 με 5 δις. ευρώ, αλλά και η κατάργηση της προβλεπόμενης αύξησης επιτοκίου του δανείου του EFSF ύψους 200 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αν δηλαδή η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις τότε θα αναβάλλεται η επιστροφή των SMP και ANFA.

Όλα έτοιμα για… καθαρή έξοδο! Ίσως το πιο κρίσιμο Euro group

Παράλληλα, η Κομισιόν θα προχωρεί σε συστάσεις, οι οποίες, όμως ενδέχεται να προκαλούν την αρνητική αντίδραση των αγορών, οι οποίες θα «τιμωρούν» την Ελλάδα με αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η επιμήκυνση των δανείων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους βρίσκονται ακόμη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF με πιθανότερο σενάριο τα επτά χρόνια, καθώς και η περαιτέρω αναβολή πληρωμής τόκων, ενώ η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και του ευρωπαϊκού συστήματος φαίνεται ότι σκοντάφτουν στην αντίρρηση ορισμένων χωρών και κυρίως της Γερμανίας.

Ως φαίνεται το χρέος για τα επόμενα πέντε χρόνια βρίσκεται σε βιώσιμη τροχιά, το ζητούμενο είναι να καταστεί βιώσιμο μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ μακροπρόθεσμα στις σημερινές ανακοινώσεις του Eurogroup θα περιλαμβάνει η δέσμευση από την πλευρά των πιστωτών για νέα διευθέτηση σε περίπτωση, που κριθεί απαραίτητο. Η δήλωση, όμως, αναμένεται γενικόλογη. Όσον αφορά στον γαλλικό μηχανισμό φαίνεται ότι η πρόταση δεν θα προχωρήσει και είναι εκτός συζήτησης.

Η επόμενη μέρα

Εκεί που οι ανακοινώσεις του Eurogroup, το οποίο αναμένεται να τελειώσει τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, θα διατυπώνονται με σαφήνεια και αυστηρότητα θα είναι στις μεταπρογραμματικές δεσμεύσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αποφάσεις, που έχουν ήδη ληφθεί, δεν θα επιτραπεί να αλλάξουν, κάτι που αφορά και στις περικοπές των συντάξεων το 2019 και στο αφορολόγητο το 2020, κάτι που αναφέρεται, εξάλλου ρητά στην έκθεση συμμόρφωσης. Οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει πολλές φορές ότι δεν θα αφήσουν περιθώρια για πισωγυρίσματα σε ήδη νομοθετημένες και δρομολογημένες αποφάσεις.

Τα δημοσιονομικά

Στο δημοσιονομικό μέτωπο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022. Επίσης οι θεσμοί θα κάνουν τέσσερις αξιολογήσεις το χρόνο και το Eurogroup θα μπορεί να παρεμβαίνει αν η χώρα παρεκκλίνει από τις δεσμεύσεις. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις θα περιλαμβάνονται συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, ολοκλήρωση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης με τοποθετήσεις των μονίμων διευθυντών στο δημόσιο ως τον Οκτώβριο, συνέχιση του σχεδίου εξυγίανσης των τραπεζών και διαρκούς μείωσης των κόκκινων δανείων, διατήρηση της ανεξαρτησίας της ΑΑΔΕ και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ, που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2020.

Σύμφωνα με το insider.gr και σχετικά με τη δόση, που θα εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η οποία θα μπει στο «μαξιλάρι» ασφαλείας θα είναι 10 ως 12 δισ. ευρώ με στόχο σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα διαθέσιμα των περίπου 6 δισ. ευρώ να δημιουργηθεί cash buffer ύψους 18 δισ. ευρώ – ίσως φτάσει τα 20 δις. ευρώ – ώστε να επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2021.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X