Έξαλλος ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου: «Fake news» από τη Sun

Σε ένα μάλλον άβολο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, παρά τις προσπάθειες και των δύο να πείσουν περί του αντιθέτου σε μία επίσκεψη που δεν θυμίζει σε τίποτε τις αντίστοιχες παλαιότερων προέδρων των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο ίδιος και η Μέι «ουδέποτε είχαν αναπτύξει καλύτερη σχέση» απ’ ό,τι αυτή που ανέπτυξαν στη διάρκεια του χθεσινού δείπνου τους.

  • Νωρίτερα ο Τραμπ είχε δηλώσει στην εφημερίδα The Sun πως το σχέδιο της Μέι για το Brexit πιθανόν εξάλειψε τις πιθανότητες να συναφθεί μια αμερικανο-βρετανική εμπορική συμφωνία και είχε προσθέσει πως πιστεύει ότι ο εσωκομματικός αντίπαλος της Μέι, ο Μπόρις Τζόνσον, θα ήταν «ένας σπουδαίος Πρωθυπουργός».

Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε από την πλευρά της πως η Πρωθυπουργός έχει καλή σχέση με τον Τραμπ .

Οι πολιτικοί αναλυτές στη Βρετανία, ήταν παγωμένοι μετά τις «εκρηκτικές» όπως τις χαρακτηρίζουν, δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην εφημερίδα Sun ότι η Μέι «σκότωσε» τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Ο εκδότης του Politico στο Λονδίνο, Ζακ Μπλανσάρ, εξηγεί: «Υποθέτω ότι δεν είναι τόσο ασυνήθιστο για τον Τραμπ, αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο υπό κανονικές συνθήκες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν πρόκειται για έναν απλό ηγέτη που έρχεται εδώ, αλλά για τον σπουδαιότερο σύμμαχο της Βρετανίας. Και το να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική και μάλιστα με εχθρικό τρόπο, με έναν τρόπο που ασκεί πίεση στην Πρωθυπουργό και την υπονομεύει, καθώς και να υποστηρίζει ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς αντιπάλους της, τον Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα, είναι ανευ προηγουμένου», και προσθέτει:

«Υπάρχουν εικασίες ότι υποστηρικτές του Brexit στη Βρετανία συνομιλούν εδώ και καιρό με βοηθούς του για να τον κάνουν να μιλήσει γι’ αυτό το ζήτημα. ΄Εχουν τεθεί ερωτήματα για τον Νάιτζελ Φάρατζ, γίνονται εικασίες για βουλευτές των Τόρις που είναι κοντά στον κύκλο του Τραμπ. Δεν ξέρουμε ακόμα πως προέκυψε αυτό, αλλά η επίπτωσή του είναι αναπάντεχη».

  • Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατήγγειλε ότι η βρετανική εφημερίδα «The Sun» παραποίησε τα λόγια του στη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι «ανυπομονεί» να ολοκληρωθεί μια συμφωνία εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

«Θέλουμε να εμπορευθούμε με το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να εμπορεύεται με εμάς» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον κήπο της επίσημης εξοχικής κατοικίας της Τερέζα Μέι, στο Τσέκερς.

Την περασμένη εβδομάδα, στην ίδια τοποθεσία, η Μέι κατέληξε σε συμφωνία με το υπουργικό συμβούλιό της για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο Brexit, όμως μέσα σε τρεις ημέρες είδε δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους.

Στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sun, ο Τραμπ φέρεται να επέκρινε τα «πολύ ατυχή» αποτελέσματα της διαπραγματευτικής τακτικής της Μέι για το Brexit.

Δήλωσε μάλιστα ότι ο ίδιος «θα το είχε κάνει πολύ διαφορετικά» και υποστήριξε ότι είπε στην Τερέζα Μέι πώς να διαπραγματευτεί αλλά «εκείνη δεν με άκουσε».

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη αυτή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι δεν άσκησε κριτική στην Πρωθυπουργό, η οποία κάνει «φανταστική δουλειά» και την οποία σέβεται πολύ, ενώ για άλλη μία φορά κατήγγειλε τα“fake news”.

«Δυστυχώς, ήταν μια ιστορία που γράφτηκε η οποία ήταν γενικά καλή, αλλά δεν περιείχε αυτά που είπα για την Πρωθυπουργό και είπα ένα καταπληκτικό πράγμα. Αυτό αποκαλείται fake news», δήλωσε.

Δείτε ακόμη:

Επίθεση του δημάρχου του Λονδίνου στον Ντόναλντ Τραμπ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ