Εξάρθρωση κυκλώματος παράνομης εισαγωγής χημικών διαλυτών

Κύκλωμα που εισήγαγε παράνομα από τη Βουλγαρία χημικούς διαλύτες εξαρθρώθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και την καταστολή της λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, ξένοι υπήκοοι, ενώ αναζητείται στο πλαίσιο του αυτοφώρου ένας Έλληνας, φερόμενος ως παραλήπτης του φορτίου.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, μετά από αξιοποίηση στοιχείων που δόθηκαν από την Τελωνειακή Υπηρεσία και με τη συντονισμένη δράση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ), τέθηκε σε επιτήρηση, από κλιμάκιο υπηρεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ, τράκτορας με επικαθήμενη καρότσα με μουσαμά, η οποία περιείχε υπέργειες δεξαμενές με χημικούς διαλύτες, που εισήλθε στη χώρα μας από τη Βουλγαρία.

Μετά από εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, ορίστηκε από το ΣΕΚ, ως επισπεύδουσα Υπηρεσία, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικοί της οποίας συνέχισαν την επιτήρηση ως την περιοχή των Πατρών.

Εκεί, τέθηκε ως προπομπός άλλο Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο οδήγησε τον τράκτορα με την καρότσα στην είσοδο του Λιμανιού της Πάτρας.

Στις έρευνες που ακολούθησαν και στα δύο οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 19.680 κιλά σύνθετων οργανικών διαλυτών μέσα σε 26 υπέργειες δεξαμενές των 1.000 λίτρων.
  • Μία στρογγυλή σφραγίδα.
  • Ένας Φορητός Ηλεκτρονικός Υπολογιστής.
  • Ένας εκτυπωτής.

Παράλληλα, κατασχέθηκαν ένα Ι.Χ. όχημα τύπου τζιπ, καθώς και ο τράκτορας.

Οι συλληφθέντες, καθώς και ο καταζητούμενος, κατηγορούνται για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, λαθρεμπορία υγρών καυσίμων και για παραβάσεις της νομοθεσίας για την οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών.

Οι συγκεκριμένες παραβάσεις έχουν ως αποτέλεσμα τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, του αναλογούντος ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος, με τελική συνέπεια την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο.

Οι συλληφθέντες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ από τη Διεύθυνση Τελωνείου Πατρών ελήφθησαν δείγματα από τους χημικούς διαλύτες, τα οποία θα αποσταλούν για εξέταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ