Οικονομία

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα μετά τα μάκρο

Ευρωαγορές: Μικτά πρόσημα μετά τα μάκρο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μικτά πρόσημα κυριαρχούν στις ευρωαγορές μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλουν δασμούς δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προϊόντα που εξάγει εκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και μετά τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται κοντά στη “γραμμή εκκίνησης”, σημειώνοντας οριακές απώλειες 0,03% στις 376 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,66% στις 5.458 μονάδες. Πτωτικά κινείται ο FTSE 100, στο -0,43% και τις 7.092 μονάδες. Κλειστό θα παραμείνει σήμερα το γερμανικό χρηματιστήριο, λόγω της επετείου της επανένωσης.

Στην περιφέρεια, ο IBEX 35 σημειώνει άνοδο 0,44%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,38%. Στην Πορτογαλία, ο PSI 20 ενισχύεται σε ποσοστό 0,27%.

Μια ευρεία γκάμα ευρωπαϊκών προϊόντων -από κρασιά, ουίσκι και τυριά έως μπισκότα, άνορακ και αεροσκάφη- θα υποστεί το κόστος της σύγκρουσης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Ασιατικές αγορές: «Βουτιά» 2% ο Nikkei μετά την κατρακύλα της Wall Street!

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν χθες Τετάρτη τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%. Μια απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που ανακοινώθηκε χθες και αποφαίνεται ότι η Airbus έλαβε αθέμιτα επιδοτήσεις άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή των επιπρόσθετων αμερικανικών δασμών.

Οι κυρώσεις

Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά μια πλειάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου.

Στα μάκρο της ημέρας, επιβράδυνε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σύνθετο δείκτη PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες να διαμορφώνεται μόλις πάνω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες από 51,9 τον προηγούμενο μήνα, χάνοντας και την προκαταρκτική μέτρηση που τον τοποθετούσε στις 50,4 μονάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ο παράγοντας… Βρετανία

Η βρετανική οικονομία φαίνεται να έχει εισέλθει σε ύφεση καθώς οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε λίγες εβδομάδες. Ειδικότερα, έρευνα εμφάνισε τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών να καταγράφει μια απροσδόκητα απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών της IHS Markit υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, και διαμορφώθηκε σε χαμηλό εξαμήνου στις 49,5 μονάδες.

Επιστρέφοντας σε επίπεδο Ευρωζώνης, αυξήθηκαν 0,3% οι πωλήσεις λιανικής τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Πτώση 0,5% σημείωσαν στην Ευρωζώνη οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 0,4% σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X