Οικονομία

Φαινόμενο Bitcoin: Τι, πώς, πότε… πόσο! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Φαινόμενο Bitcoin: Τι, πώς, πότε… πόσο! Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Bitcoin. Μια λέξη που έχει μπει για τα καλά -πλέον- στην (οικονομική) ζωή μας. Το κρυπτονόμισμα “φαινόμενο”, το οποίο καλύπτεται από ένα… πέπλο μυστηρίου. Και μόνο που μιλάμε για ψηφιακό νόμισμα, είναι κάτι πρωτοποριακό.

Δεν είναι όμως μόνο το κομμάτι της πρωτοτυπίας, που κάνει το bitcoin να τραβάει τα “βλέμματα”. Είναι και η ίδια η επιτυχία του εγχειρήματος. Μια επιτυχία που μεταφράζεται σε διαρκείς ανόδου της τιμής του.

Το bitcoin έριξε το site του ανταλλακτηρίου!

Τα πρώτα futures του Bitcoin ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται την Κυριακή, γεγονός που “ανατάραξε” τις τιμές του ψηφιακού νομίσματος. Η ιστοσελίδα του ανταλλακτηρίου στο οποίο διαπραγματεύονταν αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα, λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας!

Η διαπραγμάτευση των ευρέως αναμενομένων futures του bitcoin ξεκίνησαν στις 6 π.μ. EST την Κυριακή, στις συναλλαγές της Cboe Global Markets Inc.. Η μεγαλύτερη ανταγωνιστική εταιρεία, η CME Group Inc. σχεδιάζει να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση των futures μία εβδομάδα αργότερα.

Είναι ικανό να… λιώσει τους πάγους το κρυπτονόμισμα;

Τα συμβόλαια του bitcoin που λήγουν τον Ιανουάριο ενισχύθηκαν στα 16.030 δολάρια. Κι αυτό μόλις 40 λεπτά περίπου μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους! Τα στοιχεία της Cboe Global Markets δείχνουν πως περισσότερα από 300 συμβόλαια “άλλαξαν χέρια”.

Η τιμή του ίδιου του bitcoin πραγματοποίησε “άλμα” 8% στα 15.749,25 δολάρια στα πρώτα 7 λεπτά της διαπραγμάτευσης των futures! Αργότερα, ωστόσο, υποχώρησε στα 15.346,00 δολάρια.

Και ιδού το ερώτημα: Αγοράζω bitcoin ή όχι;

Τα ερωτήματα, λοιπόν, γύρω από το bitcoin είναι αμέτρητα. Καλά – καλά οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν… τι ακριβώς είναι! Σε αυτά τα ερωτήατα έρχεται να δώσει απαντήσεις ο κ. Δημήτρης Στεργίου, Γεωοικονομικός Αναλυτής, του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο capital.gr.

Αναφέρει, λοιπόν, χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου: “Μαζί με τα ελληνικά βλήματα τα οποία “εκρήγνυνται” πριν ακόμα αναχωρήσουν από την Ελλάδα, οι περισσότεροι περιμένουν και κάτι άλλο να σκάσει: το bitcoin. Και το χαρακτηρίζω σαν “κάτι” διότι εκτιμώ ότι πολλοί λίγοι άνθρωποι στον κόσμο γνωρίζουν ακριβώς περί τίνος πρόκειται και ακόμα λιγότεροι εξ’αυτών μπορούν να το εξηγήσουν σε άλλους.

Οι περισσότεροι – συμπεριλαμβανομένου του υποφαινόμενου – προσπαθούμε απλά να το κατανοήσουμε. Ας ξεκινήσουμε δεχόμενοι ότι πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό (άυλο) νόμισμα το οποίο δημιουργείται-“εξορύσσεται” όπως είναι η ορολογία- από ιδιώτες με χρήση τεχνολογίας κρυπτογράφησης. Για το λόγο αυτό ονομάζεται και κρυπτονόμισμα, ένα από τα εκατοντάδες που έχουν δημιουργηθεί.

Τα ερωτήματα: Γιατί από 0,06 δολάρια το 2010 ή από 750 δολάρια στις αρχές του 2017, στις 03 Δεκεμβρίου έφτασε τα 11.830 δολάρια; Εντάξει, δεν ήμουν ούτε εξαιρετικά τυχερός, έξυπνος ή πληροφορημένος για να αγοράσω τότε. Σήμερα, αγοράζω bitcoin, ή όχι;

Το “αναρχικό” νόμισμα

Σημαντικό μέρος των απαντήσεων βρίσκεται στη φύση του bitcoin. Τα πρώτα νομίσματα που χρησιμοποιήθηκαν παγκοσμίως είχαν αξία λόγω του μετάλλου από το οποίο ήταν κατασκευασμένα (χρυσός, ασήμι, χαλκός). Στη συνέχεια ήρθαν μεγάλες τράπεζες και κράτη (με αυτή τη σειρά) και τύπωσαν ευτελούς αξίας χαρτιά και κομμάτια μετάλλου (κέρματα) τα οποία καθόρισαν και εγγυήθηκαν την αξία τους.

Τα νομίσματα που γνωρίσουμε σήμερα έχουν πίσω τους ένα κράτος και μία κεντρική τράπεζα που τα παρακολουθεί. Παρόλο που λόγω της απίστευτης εξέλιξης των διεθνών χρηματοοικονομικών κανένα κράτος ή κεντρική τράπεζα δεν μπορεί απόλυτα να το ελέγξει, υπάρχει για κάθε νόμισμα κάποιος ισχυρός θεσμός που το στηρίζει.

bitcoin

Εάν υπερτιμηθεί ή υποεκτιμηθεί σε σχέση με τα άλλα νομίσματα της διεθνούς αγοράς, παρεμβαίνει άμεσα και περιορίζει υπερβολικά κέρδη ή απώλειες. Αντίστροφα, λόγω της στενής σχέσης του νομίσματος με τον δημιουργό του (κράτος) οι τρέχουσες εξελίξεις (πολιτική, ασφάλεια κ.ά) σε αυτόν επηρεάζουν άμεσα την αξία του.

Στην περίπτωση του bitcoin δεν υπάρχει κανένα κράτος από πίσω. Ο δημιουργός του, ο μυστηριώδης Satoshi Nakamoto το δημιούργησε και το άφησε ελεύθερο στο κυβερνοδιάστημα. Έκτοτε, οποιοσδήποτε έχει διαθέσιμη την τεράστια υπολογιστική ισχύ και ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται μπορεί να δημιουργήσει και να τα βγάλει στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι το bitcoin διαπραγματεύεται απολύτως ελεύθερα με διακύμανση χωρίς όριο. Απλή και ωμή αγορά και ζήτηση (αγαπητοί φιλελεύθεροι ονειρευτείτε!). Άλλο στοιχείο είναι η σπανιότητα. Το ηλεκτρονικό DNA του bitcoin υπαγορεύει ότι μπορούν να “εξορυχτούν” μόνο 21.000.000. Σήμερα είμαστε στα 16.710.000.

Προλάβετε! Προλάβετε!

Μέχρι πολύ πρόσφατα το bitcoin ήταν στο περιθώριο αλλά τα πράγματα άλλαξαν. Από τη μία ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Chase, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως καθώς και ο νομπελίστας οικονομολόγος Joseph Stiglitz το χαρακτηρίζουν δημόσια απάτη. Η Κίνα απαγόρευσε κάθε συναλλαγή. Από την άλλη το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο και ο Nasdaq, ο δεύτερος σε κεφαλαιοποίηση παγκοσμίως χρηματιστηριακός δείκτης ανακοίνωσαν ότι από το 2018 θα δέχονται για διαπραγμάτευση χρεόγραφα σε bitcoin.

Καλπάζει το… κρυπτονόμισμα! Πάνω από τα 11.700 δολάρια

Χώρες όπως η Ρωσία ή ο Καναδάς σκέφτονται να αλλάξουν το ρυθμιστικό πλαίσιο προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές με το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Επιπρόσθετα, δημιουργήθηκε μία νέα μέθοδος χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας η οποία ονομάστηκε Initial Coin Offering (ICO). Αυτή προσομοιάζει με τη γνωστή Initial Public Offering (IPO) δηλαδή τη διαδικασία χορήγησης τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου στο ευρύ κοινό ως μέσο προσέλκυσης επενδυτών.

Στην IPO προσφέρονται μετοχές έναντι χρηματοδότησης ενώ στην ICO προσφέρονται κρυπτονομίσματα. Μέσω της ICO παρακάμπτονται οι πολύπλοκες και αυστηρά ρυθμιζόμενες διαδικασίες χρηματοδότησης της IPO αλλά δεν υπάρχουν και ασφαλιστικές δικλείδες. H θετική αυτή ανατροφοδότηση της τελευταίας περιόδου έκανε το bitcoin γνωστό και ελκυστικό. Οι (πολύ) τολμηροί τρέχουν να ανέβουν στο τρένο.

Στους δύο αυτούς κύριους προαναφερθέντες λόγους πρέπει να προσθέσουμε τη “λάμψη” του καινούργιου. Πρόσφατα έχουν αποκτήσει μεγάλη δυναμική νέες υπηρεσίες χρηματοοικονομικής με τον τίτλο Fintech (Financial Technology) οι οποίες με τη χρήση εξειδικευμένης τεχνολογίας προσφέρουν καινοτόμες λύσεις όπως δανεισμός και χρηματοδότηση χωρίς τράπεζες και ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Τα κρυπτονομίσματα και ιδιαίτερα το bitcoin εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.

Είναι το bitcoin νόμισμα;

Ενα νόμισμα πρέπει να έχει τρεις βασικές λειτουργίες. Να αποθηκεύει αξία, να χρησιμοποιείται για συναλλαγές και να αποτελεί λογιστική μονάδα. Η εκρηκτική αστάθεια του bitcoin το καθιστά και στις τρεις αυτές περιπτώσεις προβληματικό.

bitcoin

Εάν κάποιος είχε χρησιμοποιήσει το bitcoin ακριβώς πριν ένα χρόνο για να αγοράσει ένα μηχανάκι 125 κυβικών, σήμερα με τον ίδιο αριθμό bitcoin θα μπορούσε να αγοράσει ένα Model X της Τesla (που να το ήξερα, Εlon!). Αναφορικά με τη δυνατότητα να γίνονται συναλλαγές, ποιός θα το ανταλλάξει με άλλο αγαθό εάν βλέπει τέτοια άνοδο της αξίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και αντίστοιχα ποιος θα το πάρει εάν φοβάται ότι θα σκάσει η φούσκα στα χέρια του. Ως λογιστική μονάδα, εάν τότε που ο Γιώργος… ποζάριζε στο Καστελόριζο το χρέος μας ήταν σε bitcoin, σήμερα θα ήταν στο 34.500.000% του ΑΕΠ!

Λοιπόν τι κάνω; Αγοράζω;

Εάν θέλεις να διαθέσεις λίγες εκατοντάδες ευρώ και έχεις τα νεύρα να νοιώσεις την ανατριχίλα του ultra high risk trading ναί. Εάν όμως θέλεις να αποπληρώσεις το δάνειο του σπιτιού ή το μεταπτυχιακό της κόρης στο εξωτερικό, σκέψου κάτι άλλο!”.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X