Φεύγει… ο Καμμένος από την κυβέρνηση για την σύνθετη ονομασία

Θα φύγει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση για την σύνθετη ονομασία στο Σκοπιανό, εάν αυτή έρθει στη Βουλή;

 Τα σενάρια γύρω από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων έχουν σηκώσει πολιτική θύελλα και συγκεκριμένα, για την προοπτική διαμόρφωσης μια πλειοψηφίας για την ψήφιση μιας λύσης, εάν αυτή έρθει στη Βουλή.

Σε αχαρτογράφητα νερά αναμένεται να εισέλθει η πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον έρθει η πρόταση για λύση του Σκοπιανού με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία» ως γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό ακόμα και στη Σλάβικη γραφή.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς νέα απόφαση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, δεν πρόκειται να στηρίξουν λύση με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία»

Μάλιστα, αναμένεται να επικυρώσουν αυτή την απόφαση μετά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, o Πάνος Καμμένος έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ φέρεται να προτίθεται να αποχωρήσει από μέλος της κυβέρνησης, εφόσον στη Βουλή έρθει προς ψήφιση σχετική πρόταση!

Δεν είναι, πάντως, γνωστό, εάν μαζί με τον Πάνο Καμμένο αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και οι υπόλοιποι βουλευτές των ΑΝΕΛ που κατέχουν υπουργικούς θώκους, όπως και δεν είναι ακόμα γνωστό εάν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ καταψηφίσουν.

Ωστόσο, έχει διαβεβαιώσει τον πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση. Εφόσον, δηλαδή, τεθεί θέμα δεδηλωμένης και κατατεθεί πρόταση μομφής, οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν -πιθανότατα- ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο Μαξίμου, πάντως, δημιουργούνται ερωτήματα και ανησυχίες για το αν, ακόμα και εάν δεν έρθει πρόταση στη Βουλή για το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Καμμένος θα παραμείνει στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, χαραμάδες επικοινωνίας για το θέμα φαίνεται πως υπάρχουν ανάμεσα στο Μαξίμου και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης – μιλώντας στον Σκάι – και ο Ανδρέας Λοβέρδος – μιλώντας στο Θέμα 104,6 FM – ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ούτε να λειτουργήσουν ως αντικαταστάτες των ΑΝΕΛ σε κυβέρνηση ή/και Βουλή.

Ωστόσο, από το Μαξίμου εκτιμούν πως θα μπορούσαν να στηρίξουν μια λύση για το θέμα της ονομασίας, εφόσον τηρεί τις θέσεις που έχει εκφράσει και επίσημα η Φώφη Γεννηματά, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων.

Ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να στηρίξει στη Βουλή μια λύση για το θέμα της ονομασίας, χωρίς την παράλληλη στήριξη της από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Εκεί, στα πηγαδάκια των πολιτικών συζητήσεων, ακούγονται δύο σενάρια: είτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη να πάρει σαφείς αποστάσεις από τους ΑΝΕΛ μιλώντας για «ακροδεξιά ρητορική» και να στηρίξει την πρόταση όταν έρθει στη Βουλή είτε (αρκετά απίθανο μάλλον) να δοθεί πράσινο φως στους βουλευτές για ψήφο κατά συνείδηση.

Ικανοποίηση επικρατεί και για τη στάση του ΚΚΕ.

Αντιθέτως στην κυβέρνηση ανησυχούν μήπως το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό την προσεχή Κυριακή στην Αθήνα μετατραπεί σε αντικυβερνητική εκδήλωση, όπως -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- επιδιώκουν κάποιοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ