Ιστορία

Το φινάλε μιας Ολυμπιακής… παρωδίας

Το φινάλε μιας Ολυμπιακής… παρωδίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια μέρα σαν σήμερα πριν από 103 χρόνια, πέφτει στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, η αυλαία των 3ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Των πρώτων επί αμερικανικού εδάφους, οι οποίοι στέφθηκαν από… παταγώδη αποτυχία λόγω της μικρής συμμετοχής. Οι Αγώνες αρχικά δεν ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν στο Σεντ Λούις αλλά στο Σικάγο.

Το γεγονός ότι το Σεντ Λούις θα διοργάνωνε μια παγκοσμίου κύρους έκθεση την ίδια εποχή, έκανε τη ΔΟΕ να της δώσει το «πράσινο φως» για τη φιλοξενία του σπουδαίου αυτού αθλητικού γεγονότος. Κάτι που λίγο αργότερα θα… μετάνιωνε οικτρά ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Πιερ Ντε Κουμπερτέν.

ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ: Οι τρίτοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 1904 (1/7-23/11), γεγονός που συντέλεσε στην περιορισμένη συμμετοχή αθλητών από ξένες χώρες, αφού οι περισσότερες απ` αυτές προέβαλαν ως δικαιολογία τον χρόνο και τις δαπάνες ενός τέτοιου ταξιδιού. Γι` αυτό και έλαβαν μέρος μόλις 64 Ευρωπαίοι, ενώ στους αγώνες συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες. Ο συνολικός αριθμός των αθλητών ήταν 651, με μόλις έξι αυτών να είναι γυναίκες. Σε 16 αθλήματα, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 95 αγωνίσματα σε πέντε εγκαταστάσεις. Πρώτη χρόνια σε μετάλλια ήταν οι ΗΠΑ με 239, ενώ ακολούθησαν οι Γερμανία (13), Κούβα (9) και Καναδάς (6).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ… 146 ΗΜΕΡΩΝ: Οι σύγχρονες Ολυμπιάδες διαρκούν συνήθως λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, αλλά οι Αγώνες του 1904 έγιναν σε συνολικά 146 ημέρες. Περισσότερα από τα αθλήματα έγιναν μεταξύ 29 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου (ήταν οι αρχικές ημερομηνίες). Τα υπόλοιπα έγιναν λόγω της… διεθνούς έκθεσης σε άλλες ημερομηνίες. Στο πρόγραμμα των Αγώνων συμπεριλήθηκε ένα στρατιωτικό αθλητικό καρναβάλι, ένα ιρλανδικό αθλητικό φεστιβάλ και ένα πρωτάθλημα μπάσκετ YMCA. Οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν το όρο «Ολυμπιακοί» για όλα τα παράλληλα αθλητικά γεγονότα, γεγονός που αργότερα οδήγησε σε σύγχυση σχετικά με το ποια αθλήματα ήταν επίσημα γεγονότα. Μια αναθεώρηση αργότερα θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι οι Αγώνες του 1904 έλαβαν χώρα επίσημα από την 1η Ιουλίου έως τις 23 Νοεμβρίου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου του 1908 θα διαρκέσουν ακόμα περισσότερο και συγκεκριμένα 188 ημέρες (Απρίλιος-Οκτώβριος).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ: Από ελληνικής πλευράς, μόλις δύο αθλητές κατάφεραν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ωστόσο η αντιπροσωπευτική μας ομάδα παρουσιάστηκε με 15 άτομα, αφού συμμετείχαν και 13 ομογενείς της Αμερικής. Μάλιστα, οι αθλητές μας κατάφεραν να πάρουν την πρώτη θέση στην Αρση Βαρών με τον Περικλή Κακούση, καθώς και μια τρίτη θέση στην δισκοβολία με τον Νικόλαο Γεωργαντά.

ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ ΜΕ… ΣΤΡΙΧΝΙΝΗ ΚΑΙ ΜΠΡΑΝΤΙ: Ο νικητής του μαραθωνίου δρόμου, ο Αμερικανός Τόμας Χικς, σωριάστηκε λιπόθυμος μόλις τερμάτισε, επειδή, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε καταναλώσει στριχνίνη και μπράντι! Αρχικά νικητής του αγωνίσματος είχε ανακηρυχθεί ο συμπατριώτης του Φρεντ Λορτζ, όμως αποδείχθηκε πως διάνυσε 11 από τα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής πάνω σε φορτηγό κι έτσι του αφαιρέθηκε το χρυσό μετάλλιο και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό.

ΠΟΛΥΜΕΤΑΛΛΙΟΥΧΟΙ: Τρεις αθλητές πήραν από έξι μετάλλια, δύο εκ των οποίων στη γυμναστική. Ο Άντον Χέιντα (5-1-0) και ο Τζορτζ Άιζερ (3-2-1) ξεχώρισαν στη γυμναστική, τη στιγμή που ο Μπάρτον Ντάουνινγκ (2-3-1) ήταν ο πρωταγωνιστής στην ποδηλασία πίστας.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ: Πυγμαχία, άρση βαρών, ελευθέρα πάλη και δέκαθλο ήταν τα τέσσερα αθλήματα που έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στα αγωνίσματα επίδειξης συμπεριλήφθηκαν το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΕΚΤΟΣ: Τέσσερα αθλήματα έμειναν εκτός προγράμματος και συγκεκριμένα ιππασία, ιστιοπλοϊα, ποδηλασία δρόμου και σκοποβολή.

ΞΕΧΩΡΙΣΕ: Ο αθλητής που ξεχώρισε για τις νίκες του, το κουράγιο του και την θέλησή του, ήταν ο Αμερικανός Τζόρτζ Άιζερ. Κατέκτησε δύο χρυσά, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο στη γυμναστική, αλλά κυρίως πήρε χρυσό μετάλλιο για την δύναμη της θέλησης που είχε για ζωή. Πριν χρόνια, από ένα σιδηροδρομικό ατύχημα «έχασε» το αριστερό του πόδι. Στον Άιζερ τοποθετήθηκε ξύλινο τεχνητό μέλος και προσπάθησε να ζήσει μια φυσιολογική ζωή. Ασχολήθηκε με τη γυμναστική. Έγινε πολύ καλός στο μονόζυγο, στους παράλληλους ζυγούς, σε όλα τα όργανα που χρειάζονταν εξαιρετική δύναμη. Όταν ανακοίνωσε στους δικούς του ότι θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συγκινημένοι, του έδωσαν συγχαρητήρια για την απόφασή του. Ο Άιζερ πήρε την πρώτη θέση στους παράλληλους ζυγούς με 44 βαθμούς. Tο δεύτερο χρυσό μετάλλιο το κέρδισε στο άλμα, αλλά το «μοιράστηκε» με τον συμπατριώτη του Άντον Χέιντα, αφού ισοβάθμησαν με 36 βαθμούς. Στον πλάγιο ίππο, ήρθε δεύτερος με 33 πόντους έναντι 42 του πρώτου Άντον Χέιντα. Δεύτερος ήταν και στο σύνθετο ατομικό επί τεσσάρων οργάνων, που ήταν τότε στο πρόγραμμα των Αγώνων, με 152 βαθμούς. Ο Άιζερ στο μονόζυγο κατέλαβε την τρίτη θέση με 39 πόντους, ενώ στο σύνθετο ομαδικό-ατομικό πήρε το αργυρό μετάλλιο. Το όνομα του έμεινε στην ιστορία για τις νίκες του, το κουράγιο του, τη θέλησή του να ξεπεράσει το πρόβλημά του και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ: Η οργανωτική επιτροπή των Αγώνων συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα δύο «Ημέρες Ανθρωπολογίας». Αυτές ήταν μέρος επιστημονικού πειράματος με συμμετοχή «αθλητών» από ιθαγενείς πληθυσμούς της εποχής. Εκ του αποτελέσματος, όμως, άτομα που καμιά σχέση δεν είχαν με τον αθλητισμό, διαγωνίστηκαν στη λασπομαχία, την αναρρίχηση σε στύλο, κατακτώντας μάλιστα Ολυμπιακό μετάλλιο.

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΟΥ… ΤΟΞΟΥ: Η τοξοβολία ήταν το μοναδικό άθλημα από το πρόγραμμα, όπου υπήρχε ανταγωνισμός. Συμμετείχαν και οι έξι γυναίκες που έλαβαν μέρος στους Αγώνες, πέντε εκ των οποίων ήταν μέλη του Ohio?s Cincinnati Archers Club. Η 45χρονη Λίντα Χάουελ, πήρε το χρυσό τόσο στους Double Columbia όσο και στους Double National Rounds.

ΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ: «Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δε θα μπορούσαν να βάλουν στο πρόγραμμα μιας Ολυμπιάδας παρόμοια “νούμερα”. Για τους Αμερικανούς όλα είναι επιτρεπτά. Ο νεοπλουτισμός τους θα προκαλούσε σίγουρα την επιείκεια των αρχαίων Ελλήνων, αν κατά τύχη είχαν έρθει να περιπλανηθούν ανάμεσα στους διασκεδάζοντες θεατές. Οι Αγώνες του Σεντ Λούις στερούνταν κάθε ομορφιάς. Εγώ προσωπικά δεν είχα καμιά διάθεση να τους παρακολουθήσω. Οσο για την πόλη, ποτέ δε θα τη συγχωρήσω γιατί μου διέλυσε τις αυταπάτες που μου δημιούργησε το θέαμα της συμβολής των ποταμών Μιζούρι και Μισισιπή όταν το πρωτοαντίκρισα», σχολίασε ο αναβιωτής των σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων Πιερ Ντε Κουμπερτέν, λίγο καιρό μετά τη λήξη των Αγώνων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X