Πολιτική

Φωτιά τώρα -Ανικανότητα και ολιγωρία στη διαχείριση: Το «επιτελικό κράτος» ξεμπροστιάζεται από τον Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου

Φωτιά τώρα -Ανικανότητα και ολιγωρία στη διαχείριση: Το «επιτελικό κράτος» ξεμπροστιάζεται από τον Πρόεδρο του Αστεροσκοπείου
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά -Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητή Μανώλη Πλειώνη για να ενημερωθεί για την πορεία του εν εξελίξει καιρικού φαινομένου και τις προβλέψεις για τους ανέμους και τις σοβούσες πυρκαγιές.

Πρόεδρος Αστεροσκοπείου σε Τσίπρα: Δεν ζήτησαν την ενεργοποίηση του IRIS που προβλέπει την πορεία της πυρκαγιάς!

Το μέγεθος της ανικανότητας και της ολιγωρίας στη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που κατακαίνε τη χώρα αποκαλύπτει η δήλωση του προέδρου του ΔΣ του Αστεροσκοπείου Αθηνών προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ οι φωτιές μαίνονται εδώ και 10 ημέρες σε όλη την Ελλάδα, η Πολιτεία και η Πυροσβεστική δεν έχει ζητήσει να ενεργοποιηθεί το επιχειρησιακό σύστημα IRIS 2.0 το οποίο μπορεί να προβλέψει σε πραγματικό χρόνο την πορεία της πυρκαγιάς και να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπισή της!

Όπως είπε επίσης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο καθηγητής Μανώλης Πλειώνης το συγκεκριμένο σύστημα έχει ενεργοποιηθεί φέτος μόλις 3 φορές!

Τηλεφωνική επικοινωνία

Ο Μ.Πλειώνης ενημέρωσε ακόμα τον Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι ευτυχώς οι προβλέψεις των προηγούμενων ημερών για ισχυρούς ανέμους στα μέτωπα της πυρκαγιάς δεν επιβεβαιώνονται, καθώς σήμερα οι άνεμοι στην περιοχή δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ, ενώ για αύριο προβλέπονται βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 4 με 5 μποφόρ.

Την μη ενεργοποίηση του συστήματος πρόγνωσης της εξάπλωσης των πυρκαγιών IRIS επιβεβαίωσε μιλώντας Στο Κόκκινο και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

“Έχουμε εργαλεία που δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που πρέπει όπως το IRIS, το σύστημα πρόγνωσης – εξάπλωσης των πυρκαγιών” κατήγγειλε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ότι “για λόγους που δεν γνωρίζω αυτό το σύστημα δεν ενεργοποιήθηκε, παρά μόνο τρεις φορές φέτος”.

Όπως είπε, το σύστημα ενεργοποιείται από την Πυροσβεστική που δίνει το στίγμα της πυρκαγιάς, ενώ υπογράμμισε ότι “γίνεται προβληματικό να μην αξιοποιούνται τα αποτελέσματα της επιστήμης και τα επιχειρησιακά εργαλεία. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχουμε μείνει τόσο πίσω στον τομέα αυτό“.

Σημείωσε ακόμη πως “εκ των υστέρων κάναμε προσομοίωση της πρώτης φωτιάς της Βαρυμπόμπης και τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά” και εκτίμησε ότι η ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς από την χθεσινή αναζωπύρωση στη Βαρυμπόμπη πιθανόν να σχετίζεται με την επιτήρηση ή το πώς έχει γίνει η πυρόσβεση, ωστόσο σημείωσε πως “μετεωρολογικά η κατάσταση ήταν δύσκολη με τις υψηλές θερμοκρασίες και την πολύ ξηρή καύσιμη ύλη, ανεμολογικά όμως ήμασταν πολύ καλά τις προηγούμενες μέρες”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X