Κοινωνία

Φρένο στα σχέδια της Pfizer για το εμβόλιο: Θα διαθέσει 50 εκατ. δόσεις αντί για 100

Φρένο στα σχέδια της Pfizer για το εμβόλιο: Θα διαθέσει 50 εκατ. δόσεις αντί για 100
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Pfizer Inc. δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένεται να στείλει τα μισά εμβόλια COVID-19 που είχε αρχικά προγραμματίσει για φέτος, η απόφαση αυτή υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στην ταχεία κατασκευή αλυσίδων εφοδιασμού για να καλύψουν την υψηλή ζήτηση.

Η Pfizer και ο συνεργάτης της BioNTech ήλπιζαν να διαθέσουν 100 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2020. Τα σχέδια όμως άλλαξαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, και οι δόσεις που θα διαθέσει έπεσαν στις 50 εκατ. δόσεις Φρένο στα σχέδια της εταιρείας φαίνεται πως έβαλε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο σύστημα εφοδιασμού.

«Η αύξηση στον εφοδιασμό πρώτων υλών διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο» δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στην Wall Street Journal. «Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής καθυστέρησε κάπως σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Ορισμένες παρτίδες των πρώτων υλών δεν πληρούσαν τα πρότυπα. Το διορθώσαμε, αλλά χάσαμε χρόνο για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις προγραμματισμένες αποστολές γι’ αυτό το έτος», προσέθεσε ο ίδιος.

Η Pfizer παίρνει τις πρώτες ύλες της από προμηθευτές στις Η.Π.Α. και στην Ευρώπη. Η αύξηση της παραγωγής αποδείχθηκε δύσκολη τον περασμένο μήνα, καθώς η εταιρεία περίμενε τα αποτελέσματα των δοκιμών της για το εμβόλιο, οι οποίες κατέληξαν στο ότι είναι 95% αποτελεσματικό, αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας.

Ο αμερικάνικος κολοσσός, για να αντισταθμίσει το έλλειμμα, εκτιμά ότι θα δώσει στην αγορά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου μέσα στο 2021, όπως είχε αρχικά προγραμματίσει.

Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα που πήρε άδεια για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, τόσες ώστε να μπορέσει να εμβολιάσει 20 εκατομμύρια πολίτες. Η κυβέρνηση είπε ότι μέσα στο 2020 θα μπορούσε να εξασφαλίσει 10 εκατ. δόσεις, κάτι όπως φαίνεται δεν πρόκειται να συμβεί, με τον αριθμό να μειώνεται στα 4-5 εκατομμύρια.

Η Αμερική έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer (με δικαίωμα συμπληρωματικής παραγγελίας 500 εκατ. δόσεων) και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις (με δικαίωμα συμπληρωματικής παραγγελίας 100 εκατ. δόσεις). Η Ιαπωνία παρήγγειλε 120 εκατ. δόσεις.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το καλημέρα κάνει να φαίνεται πολύ μακρινή η διαδρομή που πρέπει να διανύσουν τα κράτη της Ευρώπης για να εξασφαλίσουν τον εμβολιασμό των πολιτών τους, απέναντι σε έναν ιό που έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα 1,5 εκατομμύριο ασθενείς.

Στη Βρετανία η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) γνωστοποίησε την λίστα με τα άτομα που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση κάτι που ενδέχεται να αλλάξει μετά το φρένο που μπήκε στα σχέδια της Pfizer για τις δόσεις που θα διαθέσει.

Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία και οι φροντιστές τους

Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω – Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί
Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω – Εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, από κλινικής πλευράς
Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Νέα Δημοκρατία: Αφωνία από τη λαλίστατη Κουμουνδούρου για τις επικίνδυνες ασυναρτησίες Μαυραγάνη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X