Επιλογές

Φρουζής για Novartis: “Δεν πιστεύω ότι είναι σκάνδαλο”

Φρουζής για Novartis: “Δεν πιστεύω ότι είναι σκάνδαλο”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Novartis: Ο κ.Φρουζής καταθέτει αυτή την ώρα για τρίτη φορά μέσα σε δύο ημέρες.

Η Προανακριτική στη Βουλή ξεκίνησε! Δεύτερη ημέρα για την κατάθεση του Φρουζή.

Σύμφωνα με πληροφορίες είπε στην Προανακριτική: «Με ρωτάτε αν η Novartis είναι σκάνδαλο. Η απάντηση είναι σαν να με ρωτάτε αν η ζωή είναι δύσκολη! Για μένα δεν είναι σκάνδαλο». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη απευθυνόμενη στον κ. Φρουζή του είπε: «Καλά με τα τόσα αρνητικά σε βάρος σας, μας εξηγείτε πως βγήκατε ο καλύτερος μάνατζερ της χρονιάς;»

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται να είπε ακόμα ότι το Harvard project λειτούργησε ελάχιστα ίσα ίσα για να διασφαλίσει την κυκλοφορία των φαρμάκων της Novartis. Είπε ακόμα πως νομίζει ότι συνεχίστηκε και αφότου αποχώρησε από τη Novartis.

Ακόμα αρνήθηκε την ύπαρξη email προς τον Άδωνι Γεωργιάδη. Στο σημείο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κας Αυγέρη από τον ΣΥΡΙΖΑ η οποία είπε: «Μα υπάρχουν δημοσιεύματα και το δηλώνει και ο ίδιος ο Γεωργιάδης. Τα email είχαν διαρρεύσει από την δικογραφία».

Ο κ. Φρουζής φέρεται ακόμα να είπε ότι: «Πήγα στην Τουλουπάκη με δυο στόχους. Να καταθέσω για να μιλήσω επιτέλους και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί μου. «Θέλω να καταθέσω», της ξεκαθάρισα. Εκεί, μπερδεύτηκε η κουβέντα. Όταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει και ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει: “Έλα να καταθέσεις κάτι που δεν πρέπει να καταθέσεις”. Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Έτσι, εξέλαβα την στάση Τουλουπάκη. Η κουβέντα όλη ήταν για να δώσω πολιτικούς. Αυτό κατάλαβα».

Για την συνάντηση με την κα Τουλουπάκη ο Κωνσταντίνος Φρουζής φέρεται επίσης να είπε: «Αποκλειστικό αντικείμενο με την Τουλουπάκη ήταν τα 10 πολιτικά πρόσωπα οπότε η κα Τουλουπάκη είπε: “Θα έχεις ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να μου πεις αυτά τα πρόσωπα”. Και γι’ αυτό πρόσθεσε ότι του έκανε εντύπωση πως αυτά δεν του τα είπε ο ανακριτής αλλά η εισαγγελέας.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση ο κ. Φρουζής φέρεται να είπε: «Έφυγα στενοχωρημένος από την Τουλουπάκη γιατί κατάλαβα με σαφήνεια ότι αν δεν καταθέσω όπως αυτή ήθελε δεν θα μπο αποδευσμευόταν ποτέ ο λογαριασμός».

Ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ τον ρώτησε: «Στις συναντήσεις με πολιτικούς ήσασταν μόνος σας με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων ή με την ανταγωνιστική Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχάνων;»

Για το Harvard project ο κ. Καραγκούνης ρώτησε αν οι δυο στόχοι που υπήρχαν επιτεύχθηκαν, δηλαδή, η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε αρνητικά για την περίοδο Σαμαρά. «Δεν μπορέσαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το καταφέραμε μετά επί ΣΥΡΙΖΑ».

Για τον Μανιαδάκη

Ο κ. Φρουζής φέρεται να παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του την Παρασκευή πως ο Νίκος Μανιαδάκης ήταν συνεργάτης της Novartis, ισχυρισμό που είχε αρνηθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής ανέφερε ενώπιον της Προανακριτικής πως δεν θυμάται αν ο κ. Μανιαδάκης την εποχή που ήταν συνεργάτης της Novartis ήταν και σύμβουλος υπουργών.

Τι κατέθεσε χθες

Αναδιπλώθηκε ο Κ.Φρουζής στους ισχυρισμούς του εναντίον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης κατάθεσής του στη Βουλή, ενώ την ίδια στιγμή φέρεται να δήλωσε πλήρη άγνοια, σχετικά με το αντικείμενο της προανακριτικής που ελέγχει τον Δημ. Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο άλλοτε «ισχυρός» της Νοvartis και κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της φαρμακευτικής δαπάνης, εμφανίστηκε να δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν έχει το παραμικρό στοιχείο εναντίον του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, πως δεν γνωρίζει τίποτα δηλαδή για πιέσεις του, σχετικά με την υπόθεση, σε εισαγγελικούς λειτουργούς.

Ο ίδιος φέρεται να επέμεινε στη συνάντησή του με την Ελ. Τουλουπάκη, αλλάζοντας ωστόσο την εικόνα που έδωσε αρχικά και σύμφωνα με την οποία «πιέστηκε» να καταθέσει επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον πολιτικών προσώπων, με ανταλλάγματα προστασίας του.

Αντιθέτως, διευκρίνισε πως η εισαγγελέας δεν αναφέρθηκε σε ονόματα πολιτικών, ούτε του πρότεινε, βεβαίως, να λειτουργήσει ως «προστατευόμενος μάρτυρας» (σ.σ. αφού ήδη είχαν ασκηθεί διώξεις εναντίον του). Διατήρησε ωστόσο τον ισχυρισμό του για εγγυήσεις «ευνοϊκής μεταχείρισης» και επέμεινε πως η εισαγγελέας επιχείρησε να του εκμαιεύσει τα στοιχεία που ήθελε.

Για τους λογαριασμούς…

Οταν πάντως, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππα γιατί δεν κατήγγειλε τη συνάντηση με την Ελ. Τουλουπάκη, κάνοντας δηλαδή αναφορά για παράτυπη συμπεριφορά, απάντησε πως δεν είχε σκοπό να αντιπαρατεθεί με το κράτος και πως το μόνο που ήθελε ήταν να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του.

Ο ίδιος εμφανίστηκε, κατά τις συγκλίνουσες πληροφορίες, να αναθεωρεί τα λεγόμενά του, αναλόγως με τα ερωτήματα που δεχόταν από τις πτέρυγες της προανακριτικής. Ενώ π.χ. αρχικά ισχυρίστηκε πως ουδέποτε κλήθηκε από τους εισαγγελείς να καταθέσει και πως δεν έλαβε ποτέ αντίγραφο της δικογραφίας, ανακάλεσε στη συνέχεια, όταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισαν ότι είχε καταθέσει τρεις φορές υπόμνημα (τον Ιανουάριο του 2018, καθώς και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2019) οπότε και παραδέχτηκε πως έδωσε εξηγήσεις για σχετικές υποθέσεις.

Ο Κωνσταντίνος Φρουζής κατέθεσε χθες στην προανακριτική (συνεχίζει από το πρωί σήμερα) για περισσότερες από οκτώ ώρες, από τις 11 το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα (μετά τις 7 μ.μ.) και με μια σύντομη διακοπή το μεσημέρι. Ο ίδιος δήλωσε, όπως έγινε γνωστό, πως δεν ήταν υπεύθυνος για την προώθηση των φαρμάκων, δεν πήγαινε «με τα νερά» της Novartis, δεν μοίραζε μίζες σε γιατρούς, ούτε ιπτάμενες ή τροχήλατες βαλίτσες σε πολιτικά πρόσωπα. Διέψευσε τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, σχολιάζοντας πως είχαν οικονομικά κίνητρα και πως πιάστηκαν από τις αρχές, «έδειξε» στενή συνεργάτιδά του, ως την «Αικατερίνη Κελέση» και απάντησε στις ερωτήσεις που δέχτηκε για τις σχέσεις του με πολιτικούς.

Ειδικότερα -και σύμφωνα πάντα με τις διαθέσιμες πληροφορίες- φέρεται να δήλωσε πως:

Με τον Αντώνη Σαμαρά δεν είχε ποτέ ιδιωτική συνάντηση. Συνομίλησαν μία και μόνη φορά επί πρωθυπουργίας του σε επίσημη εκδήλωση, στην οποία παρευρισκόταν η Ανγκελα Μέρκελ, επικεφαλής γερμανικής αντιπροσωπείας. Μία φορά συναντήθηκε και με τον Παν. Πικραμμένο, σε κοινωνική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής. Δεν είχε καμία επαφή με τον Δημ. Αβραμόπουλο, τον Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Γ. Κουτρουμάνη.

Με αφορμή την ιδιότητά του ως προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Φαρμακοβιομηχάνων, συναντήθηκε με τον Αδ. Γεωργιάδη τέσσερις ή πέντε φορές και αντίστοιχες με τον Μάριο Σαλμά. Με τον Ανδρ. Λυκουρέντζο λιγότερες. Οσο για τον Ανδρ. Λοβέρδο, ισχυρίστηκε πως τον είδε μόνον μία φορά, χωρίς να προλάβει να του μιλήσει, στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Υγείας – επιβεβαιώνοντας έτσι τις αντίστοιχες δηλώσεις του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από το FBI

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε πως είχε περισσότερες συναντήσεις με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τον Ανδρ. Ξανθό, στο πλαίσιο ενημέρωσης του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τους Γ. Σταθάκη, Ν. Παππά και Γ. Δραγασάκη. Πρόσθεσε πως συναντήθηκε και με τον τέως πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κατά την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και ενόψει της ψήφισης από τη Νέα Δημοκρατία του νομοσχεδίου για τη μείωση των τιμών των πρωτογενών φαρμάκων.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι από το FBI επικοινώνησαν τηλεφωνικά μαζί του στα τέλη του 2018, ενώ η Ιταλίδα δημοσιογράφος της ελβετικής τηλεόρασης Μαρία Ροσέλι (που συμμετείχε στην ομάδα του ντοκιμαντέρ για την Novartis) του ζήτησε συνάντηση χωρίς κάμερες και δικηγόρους. Φέρεται επίσης πως μίλησε για το πρώην στέλεχος της Novartis Φ. Δεστεμπασίδη, υποστηρίζοντας πως παραβίαζε εσωτερικές διαδικασίες και αλλοίωνε ποσά για να μη χρειάζονται οι υπογραφές προϊσταμένων.

Αναφέρθηκε επίσης στην, επί 11 χρόνια, γραμματέα του Μαρία Μαραγγέλη, για την οποία είπε πως «την έβαλε στη γωνία» το 2015, όταν διαπίστωσε πως επί τρία χρόνια «τον έκλεβε», σημειώνοντας πως της είχε αναθέσει τη διαχείριση και προσωπικών, ακόμη και οικογενειακών του υποθέσεων. Δήλωσε πως γνώριζε απλώς τον Ν. Μανία, ενώ δεν είχε καμία συνεργασία με τον Ν. Μανιαδάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι απαντώντας στην απορία του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην επιτροπή, Ν. Καραθανασόπουλου, για το πώς γίνεται στην Αμερική η Novartis να είναι σκάνδαλο με γιατρούς και στη χώρα μας να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα, φέρεται να δήλωσε πως εδώ είναι Ελλάδα…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X