Γελοίος ο ισχυρισμός Βίζερ για τα 200 δισ. ευρώ

«Γελοίο» και «παράλογη διαστρέβλωση» χαρακτηρίζουν τον ισχυρισμό του Τόμας Βίζερ ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ κόστισε 200 δισ. ευρώ, τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι διεθνούς κύρους.

Οι πασίγνωστοι οικονομολόγοι σπεύδουν σε υποστήριξη και του Γιάννη Βαρουφάκη και κρίνουν τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα ως καταστροφικά.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο eretikos.gr  σε ανάλυση με τίτλο «Οι αλχημείες Βίζερ για τα 200 δισ. ευρώ», είχε καταρρίψει τους ισχυρισμούς του πρώην επικεφαλής του Euro Working Group.

Οι τέσσερις οικονομολόγοι δηλώνουν συγκεκριμένα:

Σε κοινή δήλωσή τους, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο ισχυρισμός του Τόμας Βίζερ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισαν 200 δισ. ευρώ στην Ελλάδα είναι γελοίος. Οπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ -καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας- η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές. »Οι δανειστές κατάφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα: υπονόμευσαν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη. Οσο για τα μέτρα των δανειστών, ήταν εξαιρετικά καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως ακόμα και ο τ. υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε». .

Απ’ την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, σύμβουλος των κυβερνήσεων Μέρκελ και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO, Χανς Βέρνερ Ζιν, δηλώνει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των ελληνικών συμφερόντων με μεγάλη σύνεση και σοφά. Χωρίς την απειλή του να εισαγάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε νέο νόμισμα στην περίπτωση του Grexit, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τρίτο πακέτο διάσωσης. Ο Βαρουφάκης εξοικονόμησε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος. Ο αντίθετος ισχυρισμός, ότι δηλαδή οι πολιτικές του κόστισαν χρήματα στο ελληνικό κράτος, δεν είναι παρά μια παράλογη διαστρέβλωση της αλήθειας».

Τέλος, ο οικονομολόγος Νόρμαν Λαμόντ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ, δηλώνει τα εξής: «Οταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κληρονόμησε μια τεράστια κρίση για την οποία, προφανώς, δεν ευθυνόταν. Η ευθύνη βαραίνει απολύτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Κατά την άποψή μου, η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και την τρόικα στο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισοπεδωτική, μη ρεαλιστική και προκάλεσε μεγάλο πόνο. Για μια σοβαρή μακρόπνοη επίλυση, αν και απαραίτητη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκούσε από μόνη της χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κουρέματος. Σε αυτό το θεμελιώδες σημείο κρίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκιο και πως του ασκείται συχνά άδικη κριτική».

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ