Αναλύσεις

Γεννηματά-Θεοδωράκης : Διαμάχες στο παρασκήνιο για τις εκλογές και ο τριχασμός του ΚΙΝ.ΑΛ

Γεννηματά-Θεοδωράκης : Διαμάχες στο παρασκήνιο για τις εκλογές και ο τριχασμός του ΚΙΝ.ΑΛ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές εδώ και τώρα, πριν από την έξοδο από τα μνημόνια.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Εθνος”  υποστήριξε ότι «οι εκλογές δεν αρκούν για να αλλάξει η ζωή μας. Χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, ένας επανακαθορισμός της πορείας της χώρας με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ, δουλειές και εξαγωγές. Είναι ο μόνος δρόμος για την έξοδο από την κρίση».

Οι παροικούντες την πολιτική… Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ανάμεσα στους δύο πολιτικούς δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων. Είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος, καθώς στο παρασκήνιο οι μάχες, οι διαγκωνισμοί και οι μπηχτές, οι οποίες ενίοτε είναι πολύ φαρμακερές, δίνουν και παίρνουν.

Είναι γεγονός πως εκτός από τις διαφορετικές απόψεις των δύο ηγετικών προσώπων, στο Κίνημα Αλλαγής εκδηλώνεται πανσπερμία απόψεων ακόμα και για στρατηγικά ζητήματα. Οπως αυτά που αφορούν στο μέλλον του ΚΙΝ.ΑΛ, στις συμμαχίες, τις συνεργασίες.

ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα τρίστρατο. Τα κυρίαρχα ρεύματα είναι τρία. Το ένα και κεντρικό το οποίο εκφράζει η Φώφη Γεννηματά, είναι υπέρ τη αυτόνομη και αυτοδύναμης πορείας, χωρίς να ξεκαθαρίσει ως τις εκλογές αν θα συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ μετεκλογικά «σε μία προγραμματική βάση», όπως είπε και η Φώφη Γεννηματα.

Το δεύτερο με κύριους εκπροσώπους τον Βαγγέλη Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, προσπαθεί να σύρει το ΚΙΝ.ΑΛ προς τη ΝΔ. Κι΄ εκεί που φαινόταν να μην έχουν καμία ελπίδα για επιτυχία, η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για εκλογές εδώ και τώρα, προκάλεσε συζητήσεις, ερμηνείες και δημιούργησε εντυπώσεις, πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί. Ομως, υπάρχει πάντα ο φόβος των αντιδεξιών αντανακλαστικών του χώρου και του αντιμητσοτακισμού από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα, που κάνει πολλούς να διστάζουν

Το τρίτο με φανερό εκπρόσωπο τον Γιάννη Ραγκούση, τον Κώστα Λαλιώτη (όπως λένε) στα παρασκήνια και κάποιους βουλευτές, τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συμβεί κανείς δεν γνωρίζει ακόμα. Η καλύτερη απόδειξη της εναλλαγής απόψεων και στρατηγικών (που δείχνει την αμηχανία του ΚΙΝ.ΑΛ) είναι η πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Τότε η κίνηση αυτή είχε ερμηνευτεί ως σήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία, τουλάχιστον σε ορισμένα κεντρικά ζητήματα, που τα δύο κόμματα θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Ηρθε, όμως, το αίτημα για εκλογές και ανέτρεψε πλήρως τόσο τη θέση για τη συνταγματική αναθεώρηση, όσο τα σήματα για συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράξενο; Οχι όταν κάποιος λάβει υπόψη το στρατηγικό αδιέξοδο που σημαίνει η αυτόνομη πορεία με αίτημα να γίνει το ΚΙΝ.ΑΛ πυλώνας εξελίξεων και καθορισμού πολιτικών και αποφάσεων, τη στιγμή που τα δημοσκοπικά ευρήματα φανερώνουν ότι το εγχείρημα ξεφουσκώνει. Σκεφτείτε ότι το ΚΙΩ.Αλ σήμερα (ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις) βρίσκεται ακόμα πιο χαμηλά από εκεί που βρισκόταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη πριν από τις εκλογές. Που σημαίνει ότι μετά τη συνεργασία με το Ποτάμι, χάθηκε εκλογική δύναμη ίση με το Ποτάμι…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

 

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X