Γεωργία Βασιλειάδου: “ Η ομορφότερη άσχημη”

   Η αξέχαστη Γεωργία Βασιλειάδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1897 και μεγάλωσε στην Κυψέλη. Η καταγωγή της όμως ήταν από τον Τρύφο Αιτωλοακαρνανίας.

      Σε μικρή ηλικία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο, για να εργαστεί προκειμένου να βοηθήσει την πολυμελή οικογένεια της που είχε πρόβλημα επιβίωσης μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα της, από πτώση αλόγου.  

      Παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε μια κόρη. Το πραγματικό της όνομα ήταν Γεωργία Αθανασίου, αλλά λέγεται ότι κράτησε το επίθετο του πρώτου συζύγου της με το οποίο καταξιώθηκε ως σπουδαία ηθοποιός.

      Τα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα τα έκανε το 1922 ως τραγουδίστρια της όπερας ερμηνεύοντας στην συνέχεια πολλούς ρόλους, ενώ παράλληλα σπούδαζε στην Γεννάδειο Σχολή. Στα μέσα του 1930 όμως, μετά από ένα αποτυχημένο γάμο εγκαταλείπει την όπερα. Τότε γνωρίζει την Σοφία Βέμπο και γίνονται φίλες. Κατά την διάρκεια του πολέμου οι δυο τους συμμετέχουν, σε συσσίτια μοιράζοντας φαγητό στους απόρους  και παίζουν σε παραστάσεις με σκοπό την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων στρατιωτών.

 

      Το 1939 ο Αλέκος Σακελλάριος ετοίμαζε την θεατρική παράσταση “Κορίτσια της παντρειάς” και έψαχνε για μια “γυναίκα του λαού”, η οποία θα υποδυόταν στην παράσταση μια κουτσομπόλα. Ο σκηνοθέτης δεν μπορούσε να βρει το κατάλληλο πρόσωπο, κι έτσι αποφάσισε να πάει σε ένα γνωστό καφενείο της εποχής το “Στέμμα” όπου ήταν και στέκι ηθοποιών. Εκεί μαζεύονταν άνεργοι ηθοποιοί, καθώς και ηθοποιοί που έπαιζαν σε δεύτερους και τρίτους ρόλους. Ο Σακελλάριος λοιπόν πήγε στο καφενείο, κάθησε και άρχισε να παρατηρεί τα πρόσωπα των γυναικών. Κάποια στιγμή  είδε την Βασιλειάδου, που έτυχε να βρίσκεται εκεί και αμέσως κατάλαβε ότι αυτή ήταν που έψαχνε. Μετά από κάποιους αρχικούς ενδοιασμούς, η Βασιλειάδου δέχεται να παίξει στην θεατρική παράσταση.

     Από εκείνη την στιγμή η ηθοποιός αποκτά μεγάλη αναγνωρισιμότητα και ξεκινά η μεγάλη καριέρα της στον κινηματογράφο. Πρωταγωνιστεί σε πολλές κωμωδίες  της Φίνος Φιλμ ερμηνεύοντας χαρακτηριστικούς ρόλους, δίπλα σε “ιερά τέρατα της εποχής”. Ποιος δεν θυμάται την ερμηνεία της στις ταινίες: “Η κυρά μας η μαμή”, “Η καφετζού”, “Η θεία από το Σικάγο” και πολλές άλλες.

    Αν και όλοι την θυμούνται σαν την άσχημη του ελληνικού κινηματογράφου, στα νιάτα της υπήρξε όμορφη. Η ίδια πάντως δεν είχε κανένα πρόβλημα με την εμφάνιση της και τον χαρακτηρισμό της, ως “άσχημης”.

    Κάποτε είχε πάει στον Φίνο βαμένη και ωραία ντυμένη. Όταν την είδε ο Φίνος της είπε : “Γεωργία τι κάνεις; θες να με καταστρέψεις;”, από εκείνη την στιγμή δεν ξαναεμφανίστηκε περιποιημένη μπροστά του.

    Κάποια άλλη φορά ο Νίκος Τσιφόρος την είχε ρωτήσει: “Γεωργία, σκέφθηκες ποτέ να κάνεις πλαστική στο πρόσωπο σου;” και εκείνη του απάντησε : “Κι εσύ σκέφθηκες ότι τότε οι ταινίες σου θα πήγαιναν στράφι ;”

    Η Γεωργία Βασιλειάδου, που είχε χαρακτηριστεί από την μεγάλη Μαρίκα Κοτοπούλη “διαμάντι κρυμμένο στα κάρβουνα”, απεβίωσε το 1980  σε ηλικία 83 ετών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ