Γερμανία: Κοντά σε συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό

Κοντά σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού βρίσκονται τα τρία κόμματα στη Γερμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Die Welt, αλλά και το Reuters, οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU, SPD) ‘Αγγελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, βρήκαν κοινό τόπο για να σχηματίσουν κυβέρνηση, αφού κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άγγελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Το τελικό εμπόδιο αναμένεται να είναι το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη στις 21 Ιανουαρίου, όπου τα μέλη του SPD θα ψηφίσουν ως προς το αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την κυβερνητική συμμαχία.

Πάντως, υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών για συμμετοχή του κόμματος σε έναν ακόμη μεγάλο συνασπισμό.

Ήδη η Juso, η κομματική οργάνωση του κόμματος, έχει ανακοινώσει, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο, ενώ ο επικεφαλής της νεολαίας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια να καταψηφίσουν το αίτημα Σουλτς για συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως οι επίσημες αυτέ διαπραγματεύσεις δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ