Γερμανία: Συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και συνεργασία με Μακρόν

Βγήκε ¨λευκός»  καπνός για το μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία. Τα τρία κόμματα έχουν προσυμφωνήσει σε μία 28σέλιδα πλατφόρμα συζητήσεων η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την τελική συμφωνία.

Το σημαντικό είναι πως άνοιξε ο δρόμος για τη συνεργασία με τη Γαλλία και τον Μακρόν για να μεταρρυθμιστεί η Ευρώπη, καθώς και ότι Μέρκελ και Σουλτς έλαβαν εντολή από τα κόμματά τους για να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη καταρχήν συμφωνία έπειτα από ένα 24ωρο διαπραγμάτευσης.

Ειδικά το σκέλος της μεταρρύθμισης της Ευρώπης και η συνεργασία με τον Μακρός αποτελεί πολύ σπουδαία εξέλιξη και για τη χώρα μας, καθώς η Γερμανία δείχνει να μετακινείται από τις θέσεις της σκληρής λιτότητας και να μετακινείται προς περισσότερη κοινωνική Ευρώπη.

Τα πιο ακανθώδη ζητήματα τα οποία απασχόλησαν περισσότερο τους διαπραγματευτές κινούνται στους άξονες της κοινωνικής πολιτικής και της φορολογίας, των περιορισμών στο προσφυγικό και το ευρωπαϊκό ΔΝΤ σε συνδυασμό με το γαλλογερμανικό άξονα και τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.

Ειδικότερα:

Κοινωνική πολιτική και φορολογία

Πληροφορίες στα γερμανικά μέσα αναφέρουν ότι συζητήθηκε πολλή ώρα το ζήτημα της φορολογίας, αλλά και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει περίπου 45 δισ. για να διαθέσει προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο, όπως φαίνεται το ποσό αυτό θα είναι σχεδόν διπλάσιο.

Αύξηση 3% στο διαθέσιμο εισόδημα για την ΕΕ

Μία ακόμη πρόταση που έγινε δεκτή είναι να εισαχθεί μία σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Περιορισμοί στο προσφυγικό

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης θα είναι το προσφυγικό και, όπως αναφέρεται στο κείμενο, τα τρία κόμματα συμφώνησαν στον περιορισμό των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη χώρα.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων κι των σοσιαλδημοκρατών.

Ευρωπαϊκό ΔΝΤ και γαλλογερμανικός άξονας

Παράλληλα, οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στον μετασχηματισμό του ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την ευρωζώνη.

Στο κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας υπάρχει και ειδική αναφορά στη στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν με στόχο τη «μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ώστε να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις».

Παράλληλα, η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «Ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, έχουμε ανάγκη από μία νέα εκκίνηση στην Ευρώπη. Η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία».

Ισχυρή ένδειξη για την πορεία την οποία θα ακολουθήσει η Γερμανία αποτελεί λοιπόν το 28σέλιδο κείμενο της πρωταρχικής συμφωνίας.

Στο σχέδιο των 28 σελίδων, που έχει δει το Reuters, τα τρία κόμματα δεσμεύονται να εργαστούν στενά με τη Γαλλία για να ενισχύσουν την ευρωζώνη, δίνοντας «συγκεκριμένα κεφάλαια από τον προϋπολογισμό» για την οικονομική σταθεροποίηση της ευρωζώνης και για την στήριξη της «κοινωνικής σύγκλισης» και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για έναν μελλοντικό «προϋπολογισμό επενδύσεων για την ευρωζώνη», αναφέρεται στο έγγραφο.

Αναφέρεται επίσης πως οι Συντηρητικοί και το SPD σκοπεύουν να απαγορεύσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών, να περιορίσουν περαιτέρω τις εξαγωγές όπλων και να αυστηροποιήσουν τους κανόνες για την εξαγωγή όπλων, να τερματίσουν αμέσως τις εξαγωγές όπλων προς χώρες που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Υεμένη.

Επίσης, σχεδιάζεται φοροελάφρυνση 10 δισ. ευρώ για πολίτες σε διάστημα τριών ετών έως το 2021, δαπάνη 4 δις. ευρώ για την προώθηση της κοινωνικής στέγασης και της ιδιοκτησίας κατοικιών, επένδυση 5,95 δις. ευρώ στην ψηφιοποίηση , την παιδεία και την έρευνα, ενώ υπάρχει στόχος μέχρι το 2030 το 65% της ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, το σχέδιο αναφέρει πως οι Συντηρητικοί και το SPD δεν θέλουν να κλείσουν κανένα κεφάλαιο της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ούτε όμως και να ανοίξουν καινούρια κεφάλαια.

Στο προσφυγικό θέμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η συμφωνία προβλέπει πλαφόν 220.000 προσφύγων το χρόνο, που θα δέχεται η Γερμανία, καθώς και επ΄ αόριστον αναστολή της οικογενειακής επανένωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ