Γιάννης Γκιωνάκης: Κωμικός και μεγάλος εραστής

Ο Γιάννης Γκιωνάκης με το Νίκο Σταυρίδη

Ο Γιάννης Γκιωνάκης γεννήθηκε το 1922 στην Αθήνα από ευκατάστατη οικογένεια. Μικρό παιδί περνούσε πολλές ώρες στο ιατρείο του πατέρα του και ονειρευόταν να γίνει κι αυτός γιατρός. Τελειώνοντας το σχολείο πέτυχε στην ιατρική σχολή και ξεκίνησε τις σπουδές του.

     Το 1943 βρέθηκε να παρακολουθεί στο “Θέατρο Τέχνης” την “Αγριόπαπια” του Ίψεν. Αυτή η επαφή του με το θέατρο έφερε την ανατροπή στην ζωή του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει τις σπουδές του στην ιατρική και ξεκινά την φοίτηση στην Σχολή του Καρόλου Κουν και μετά στο Εθνικό Ωδείο. Για να κάνει όμως και την χάρη στον πατέρα του να σπουδάσει σε κάποια ανώτατη σχολή, παίρνει πτυχίο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

     Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1944 στην παράσταση “Τελευταίος Ασπροκόρακας”, στην συνέχεια έπαιξε στον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχωφ και σε πολλές άλλες αξιόλογες παραστάσεις. Αργότερα ως πρωταγωνιστής μετέφερε στο θέατρο σχεδόν όλα τα θεατρικά έργα του Δημήτρη Ψαθά, γι΄αυτό και τιμήθηκε με το Αναμνηστικό Μετάλλιο  Δημήτρης Ψαθάς για τις εξαιρετικές ερμηνείες του, στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η κινηματογραφική καριέρα

     Η αρχή της κινηματογραφική του καριέρας έγινε το 1946 στην ταινία “Παπούτσι από τον τόπο σου”. Στην συνέχεια έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ως τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 είχε εμφανιστεί σε πάνω από εκατό ταινίες με μεγάλη επιτυχία.

     Όλοι θυμόμαστε την φοβερή ερμηνεία του στην ταινία “Τα κίτρινα γάντια” και τον διάλογο με τον Νίκο Σταυρίδη.

 

     Το 1957 μετά από ένα μεγάλο έρωτα παντρεύεται και αποκτά δυο κόρες. Κατά την διάρκεια του γάμου του είχε πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις οι οποίες προκαλούσαν ένταση στην οικογένεια του.

     Το 1984 όμως η Ελλάδα συγκλονίζεται  από μια συνταρακτική είδηση: “ Ο Γιάννης Γκιωνάκης πυροβολεί την ερωμένη του, Αφροδίτη Κοζανιτά στο σπίτι της, στο Καστρί για ερωτικούς λόγους”. Όπως θα πει αργότερα η Κοζανιτά (η οποία είναι η μητέρα του γνωστού συνθέτη, Φοίβου), ο Γκιωνάκης όταν αυτή του είπε ότι θέλει να χωρίσουν, λογομάχησαν και πάνω στον τσακωμό αυτός την πυροβόλησε και μετά την εγκατέλειψε. Αν και τραυματισμένη καλεί μόνη της την αστυνομία, που την μεταφέρει στο ΚΑΤ. Ακολουθεί η σύλληψη του Γκιωνάκη και η ιστορία συνεχίζεται τα επόμενα τρια χρόνια στις δικαστικές αίθουσες. Στην κατάθεση της στο δικαστήριο, η Κοζανιτά τον βοηθά να αθωωθεί, δηλώνοντας ότι δεν είχε πρόθεση να την σκοτώσει.

      Ο Γκιωνάκης εκτός από ταλαντούχος ηθοποιός ήταν και καταπληκτικός μίμος, έκανε τον Χορν, τον Κουν, τον Νέζερ και πολλούς άλλους. Έπαιζε πιάνο και χόρευε κλακέτες.

       Το 1998 παθαίνει ένα βαρύ εγκεφαλικό και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ως το 2002 που πεθαίνει, τα περνά αρκετά καταβεβλημένος και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

       Συνήθιζε να λέει: “Μόλις πατήσεις στην σκηνή τελείωσε. Το θέατρο είναι το δυνατότερο ναρκωτικό που υπάρχει και δεν γίνεται αποτοξίνωση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ