Αναλύσεις

Γιατί δεν θα ψήφιζα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας

Γιατί δεν θα ψήφιζα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο Δημοκρατίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Αν η Ελλάδα ήταν Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία, ναι θα ψήφιζα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ήταν μία πολύ καλή Πρόεδρος αφού ως επί το πλείστον θα είχε να ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των πολιτών σε δύσκολη θέση.

Ομως, δυστυχώς δεν είμαστε μία τέτοια χώρα. Και τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα εθνικά, οι απειλές από την Τουρκία, οι επιθέσεις από μία αναθεωρητική Τουρκία η οποία αμφισβητεί διεθνείς συμβάσεις και επιδιώκει να τις ανατρέψει, γιατί σύμφωνα με το νέο δόγμα που προωθεί, η ασφάλειά της βρίσκεται πέρα από τα σύνορά της. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι προσβάλει και διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα άλλων χωρών. Και ποιες είναι κυρίως αυτές οι χώρες; Οι ευρισκόμενες στα νότια σύνορά της, η Ελλάδα και η Κύπρος.

Η εμπλοκή του Ερντογάν στη Λιβύη αποδεικνύει επιπλέον ότι διεκδικεί το ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία θα έχει ρόλο καθοριστικό στα τεκταινόμενα μιας ευρύτερης περιοχής, παραγνωρίζοντας, ακόμα και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

Ενώπιον της νέας κατάστασης ποιο θα έπρεπε να είναι το προφίλ του νέου Προέδρου; Η απάντηση είναι προφανής και σαφής. Ενός ανθρώπου, ενός πολιτικού με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος και κύρος, ο οποίος θα μπορούσε να αρθρώσει λόγο, να κάνει παρεμβάσεις και πράξεις που λαμβάνονται υπόψη  έξω από τη χώρα μας και ενισχύουν το κύρος και την ισχύ της χώρας μας. Η καθ΄όλα άξια Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο αυτό, όπως για παράδειγμα έκανε ο Προκόπης Παυλόπουλος χάρη στις επαφές και τις διασυνδέσεις που είχε; Δυστυχώς όχι.

Να γιατί ως eretikos.gr δεν θα ψήφιζα την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η προσέγγιση φαντάζει αιρετική, παρότι δεν είναι. Είναι πολύ λογικό να θέλω έναν Πρόεδρο που θα ανταποκρίνεται στο μέγιστο βαθμό στις προκλήσεις της εποχής. Κι΄ αυτό δεν είναι αιρετικό. Είναι λογικό και πολιτικά ορθό.

Κι΄ αν αναρωτηθείτε γιατί την επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ταπεινή μου απάντηση είναι πως δεν ήθελε και δεν θέλει έναν Πρόεδρο με το προαναφερόμενο προφίλ και εκτόπισμα, γιατί θα ελλόχευε ο κίνδυνος να τον επισκιάσει…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X