Media

Γιατί ο Κυριάκος καρατόμησε τον Νίκο Μαραντζίδη από τον Σκάι

Γιατί ο Κυριάκος καρατόμησε τον Νίκο Μαραντζίδη από τον Σκάι
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο Σκάι είχε μία πολύχρονη συνεργασία με τον Νίκο Μαραντζίδη και το ΠΑΜΑΚ στον τομέα των δημοσκοπήσεων. Η τελευταία, όμως, που δημοσιοποίησε δεν ήταν του ΠΑΜΑΚ, αλλά της Pulse.

Δεν γνωρίζω αν απορήσατε με την αλλαγή. Ο eretikos.gr πολύ προβληματίστηκε και είπε να το ψάξει. Και τί βρήκε;

Βρήκε πως μία  δήλωση που έκανε πριν από λίγο καιρό ο γνωστός δημοσκόπος της ΠΑΜΑΚ Νίκος Μαραντζίδης ότι « ο Κυριάκος Μητσοτάκης διολισθαίνει όλο και περισσότερο στις ακραίες απόψεις του κόμματος του», του  στοίχισε την συνεργασία του με το ΣΚΑΙ παρά τις πολύ καλές σχέσεις που είχαν μέχρι τότε.

Έτσι την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΚΑΙ φιλοξένησε πάλι μία δημοσκόπηση, μόνο που αυτή τη φορά ήταν της εταιρείας Pulse και όχι του ΠΑΜΑΚ.

Και αναρωτιόμαστε αν και αυτή η συνεργασία με  τον τηλεοπτικό σταθμό,  θα κρατήσει  μέχρι την στιγμή που η εταιρεία δημοσκοπήσεων  θα προβεί σε κάποια πράξη η οποία θα ενοχλήσει το Μοσχάτο…

Να προετοιμάσουμε την κυβερνητική συνεργασία της μεταμνημονιακής Ελλάδας

Τι είπε ο Νίκος  Μαραντζίδης

Οσον αφορά στο τι ακριβώς είπε ο Νίκος Μαραντζίδης, σας παραθέτουμε την πολύ συνέντευξη που έδωσε στις 23 Ιανουαρίου στον ραδιοσταθμό 9,84 και στη συνάδελφο Νόνη Καραγιάννη.

Νόνη Καραγιάννη : Μου έκανε εντύπωση  η ανάλυσή σας στο Ρrotagon μέσα από την οποία επιχειρείτε να αναδείξετε μια μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του κ Μητσοτάκη.

Ν Μαραντζίδης: “Προσωπικά, είμαι απλός παρατηρητής, στο συγκεκριμένο θέμα. Διαπίστωσα ότι η θέση της ΝΔ σε ό,τι έχει να κάνει με το Μακεδονικό, ξεκίνησε να είναι κάτι σε στυλ διαδικαστική συζήτηση, του να να δούμε τι λένε οι ΑΝΕΛ και μετά θα πω και εγώ. Ενδιάμεσα ακούστηκαν -όχι και πολύ δυνατά- και κάποιες απόψεις για σύνθετη ονομασία των Σκοπίων, για να περάσουμε σταδιακά σε κάποια ταξίδια του Προέδρου της ΝΔ στην Κατερίνη, το Λιτόχωρο και στην Πέλλα, προφανώς για να καταλάβουν όσοι δεν καταλαβαίνουν ότι υπάρχει κάποια αλλαγή.

Αρχικά υπήρχε θέμα συμμετοχής ή όχι στο συλλαλητήριο της Θεσ/νίκης. Σε πρώτη φάση, η ΝΔ ήταν αρνητική. Μετά πέρασε σε μία σιωπή και στο τέλος η στάση της ήταν υποστηρικτική, αλλά χωρίς να το φωνάζουμε, κιόλας.

Η τελευταία, μετά το συλλαλητήριο, δήλωση του Προέδρου της ΝΔ, ήταν δήλωση υποστήριξης σε αυτό που συνέβη και εμένα, ως πολίτη, με σόκαρε. Με σόκαρε το γεγονός ότι μπορούν να γίνονται στις μέρες μας συγκεντρώσει, στις οποίες τον τόνο δίνει η ακροδεξιά…Μην κοροιδευόμαστε μεταξύ μας. Είμαστε μικρή χώρα και ξέρουμε τους ανθρώπους και τα χαρακτηριστικά τους, δεν ήρθαμε από τον Αρη. Τον τόνο όλων των διεργασιών, εδώ και εβδομάδες, τον δίνουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, συγκεκριμένοι φορείς, με συγκεκριμένη ταυτότητα, στους οποίους ενεργό ρόλο έχουν ακροδεξιά έως και εξτρεμιστικά στοιχεία. Το είδαμε αυτό από τις καταστροφές και από τον προπηλακισμό δημοσιογράφων. Οι άνθρωποι δεν κρύβονται, το καθιερωμένο πολιτικό σύστημα πάει να βάλει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.”

Νόνη Καραγιάννη : Διακρίνετε μια φοβικότητα… Στο κείμενό σας λέτε ότι υπάρχει έλλειμμα αυτοπεποίθησης. Τι εννοείτε;

Ν.Μαραντζίδης: “Οποιος στοιχειωδώς συζητά πολιτικά σε αυτή τη χώρα, θα έχει ακούσει τουλάχιστον μια φορά τη φράση “Ο Κυριάκος δεν τραβάει πολιτικά”. Στην προσπάθειά μου να καταλάβω, η φράση αυτή μου δημιουργεί μιαν αντίφαση σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα.”

Νόνη Καραγιάννη: Αναρωτιέμαι, μήπως εντοπίζεται στον πολύ υψηλό πήχη προσδοκιών που δημιούργησε η εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ. Εναν δείκτη προσδοκίας, που κυρίως προήλθε από πολίτες οι οποίοι δεν ανήκαν στο χώρο της ΝΔ.

Ν.Μαραντζίδης: “Η διάσταση αυτή υπάρχει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη… με τον πήχη να κουνιέται, όπως λέμε στον στίβο. Πήδηξε πάνω από τον πήχη οριακά και μπήκε στο δεύτερο γύρο με μιαν υπερπροσπάθεια που όπως είναι σε όλους γνωστό, συνδυάστηκε με το ατύχημα της διακοπής της ψηφοφορίας. Εξελέγη οριακά γιατί για το μισό κόμμα, δεν ήταν επιλογή ο Κυριάκος στο δεύτερο γύρο και για τα ¾ της ΝΔ δεν ήταν επιλογή , ούτε στον πρώτο γύρο.”

Νόνη Καραγιάννη: Να θέσω μιαν ακόμη παράμετρο. Στο κομμάτι της αναζήτησης συμμαχιών, στο δεύτερο γύρο, η εκλογή του κ Μητσοτάκη στηρίχθηκε από ένα πολύ ευρύ φάσμα πολιτών, που δεν ανήκαν στο δεξιό κομμάτι του πολιτικού συστήματος, αλλά και από ένα κομμάτι της ΝΔ ενδεχομένως αυτό που εσείς αποκαλείτε, βαθιά δεξιά.

Νίκος Μαραντζίδης: “Πολύ σωστά. Στηρίχθηκε αμφίπλευρα από δυνάμεις του Κεντρώου, Φιλελεύθερου χώρου που δεν ανήκουν οργανωτικά ή εκλογικά στη ΝΔ και από την άλλη, από τη λεγόμενη βαθιά, λαική δεξιά. Μάλιστα οι δύο υποψήφιοι που τον στήριξαν δηλαδή οι κύριοι Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας,δεν ήταν μόνον ένθερμοι υποστηρικτές του συλλαλητηρίου,αλλά το εκδήλωσαν με κάθε τρόπο.

Στη συζήτηση περί της μετατόπισης τώρα…Είναι φανερό ότι αυτή η εκτίμηση ότι “ο Μητσοτάκης δεν τραβάει”, σε συνδυασμό με τη φημολογία για έλευση ενός άλλου κόμματος από τα δεξιά της ΝΔ, όπως μαθαίνω, εδώ και καιρό,μάλιστα είδαμε στο συλλαλητήριο και τον κ Φράγκο Φραγκούλη, οδήγησε την ηγεσία της ΝΔ σε μαι επιλογή που πολύ φοβάμαι ότι θα την μετανοιώσει , αν δεν το έχει ήδη μετανοιώσει. Εννοώ, ότι νομιμοποίησε μια συγκέντρωση, η οποία -χωρίς να έχει σημασία αν ήταν μεγάλη ή μικρή- μετατόπισε τη συζήτηση σε αυτό που σχηματικά ονομάζω “εθνικοφροσύνη”, διαμορφώνοντας ένα νέο άξονα, στον οποίο μπορεί να υπάρξουν τέτοιες συγκεντρώσεις. Είναι η ΧΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ και είναι προφανές ότι αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα.”

Νόνη Καραγιάννη: Θα λέγατε ότι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ προσέδωσε ένα περιεχόμενο και κυρίως έναν τύπο κανονικότητας σε όλο αυτό το μείγμα που περιγράψατε πριν;

Ν.Μαραντζίδης: “Το λέτε ευγενικά. Θα έλεγα ότι ξέπλυνε μια ακροδεξιά πρωτοβουλία. Αυτό έκανε η ΝΔ μη μιλώντας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος και η Εκκλησία της Ελλάδος πήραν αποστάσεις από αυτό το γεγονός. Αυτή την πρωτοβουλία τη νομιμοποίησε η ΝΔ με ένα τρόπο σοκαριστικό, για εμένα ως πολίτη. Δηλαδή μπορούμε να συνυπάρχουμε με την άκρα δεξιά, τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , σε κοινές συγκεντρώσεις γύρω από τόσο πολύπλοκα θέματα, όπως αυτά της εξωτερικής πολιτικής;”

Νόνη Καραγιάννη: Εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό δίλημμα και συνίσταται στο κατά πόσον είναι αποφασισμένος ο κ Μητσοτάκης να πάει με όλες τις δυνάμεις που συγκροτούν το κόμμα του, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές, ή αν προσπαθώντας να ρυμουλκήσει τη ΝΔ στο δικό του φιλελεύθερο κεντρώο, κεντροδεξιό προφίλ, θα χάσει ένα κομμάτι που ενδεχομένως στην επόμενη εκλογική φάση,να του είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αν ο στόχος του κόμματος είναι να κερδηθούν οι εκλογές, είναι προφανές δεν έχει την πολυτέλεια να χαρίζει σε μορφώματα, στο νέο δεξιό κόμμα, κομμάτια του πολιτικού του δυναμικού στο εκλογικό σώμα.

Ν.Μαραντζίδης: “Κάποιες φορές, αλήθεια, κάνουμε τρομερούς κύκλους για να βρεθούμε στο ίδιο σημείο. Την συζήτηση αυτή την κάναμε και το 2011. Για τους Αγανακτισμένους έλεγα ότι η ΝΔ θα το μετανοιώσει αυτό που κάνει, δηλαδή να στέλνει τον κόσμο στους αγανακτισμένους λέγοντας ότι υπάρχει ένα μέγα πλήθος και πιστεύοντας ότι από αυτό μπορεί να κερδίσει πόντους.

Οταν η πολιτική ηγεσία λειτουργεί μόνον υπό το βάρος των δημοσκοπήσεων, δηλαδή οπορτουνιστικά και τυχοδιωκτικά, είναι απολύτως βέβαιο ,επειδή οι άνθρωποι δεν είναι μαριονέτες, ότι άν χαιδεύεις το τέρας, αυτό θα αυτονομηθεί. Οι πολιτικές ελίτ δεν είναι οι έξυπνοι αυτού του κόσμου, που μπορούν να δουλεύουν διαρκώς την κοινωνία, λέγοντας παραμύθια και τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, για να κάνουν κωλοτούμπες, λες και δεν συνέβη τίποτα. Οταν το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ χάιδευαν τους αγανακτισμένους και δημιουργούσαν το περίφημο αντιμνημονιακό μέτωπο, πολλοί λέγαμε ότι θα το πληρώσει γιατί, αργά ή γρήγορα, αυτή η κοινωνία θα αυτονομηθεί. Μερικούς μήνες αργότερα, οι εκλογές του Μαίου οδήγησαν σε κάτι που δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ έως τότε στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, το κόμμα της αντιπολίτευσης να χάσει 17 μονάδες. Η αντιπολίτευση είχε διαλυθεί επειδή δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά τι συνέβη και άλλαξε άποψη σε σχέση με τα αντιμνημονιακά μέτωπα.

Ερχομαι στο σήμερα. Ακόμη και αν δεχθώ ότι είναι σωστή αυτή η συλλογιστική, αυτό σημαίνει ότι η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην υπονόμευση της χώρας σε διεθνές επίπεδο και τη δική της επιβίωση. Από την άλλη πλευρά, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί ακολούθησε μια σειρά τακτικών επιπέδου φοιτητικού αμφιθεάτρου, προκειμένου να στριμώξει τη ΝΔ , πιστεύοντας ότι η ηγεσία της θα μείνει σταθερή. Τώρα και η κυβέρνηση νοιώθει αμήχανη απ όλη αυτή την κατάσταση.”

Νόνη Καραγιάννη: Θα έλεγα ότι ενδεχομένως είναι ένα παιχνίδι και η κυβέρνηση να επιχείρησε έναν μικροτακτικισμό στον τρόπο διαχείρισης του Μακεδονικού, με το να σπρώξει τη ΝΔ προς τα Δεξιά.

Ν.Μαραντζίδης: “Ακριβώς και πίστευε ότι θα έσπαγε. Δεν πίστευε ότι θα πήγαινε προς τα δεξιά. Οτι ο Μητσοτάκης θα παρέμενε συνεπής στις θέσεις του και ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε έτσι τους ΑΝΕΛ μήπως και ανακάμψουν δημοσκοπικά.”

Νόνη Καραγιάννη: Αν σας ρωτούσα, με βάση τις έρευνες, σε ποιο κομμάτι του πολιτικού φάσματος εντοπίζετε κενό, τι θα λέγατε; Προς τον Δεξιό ή προς τον Κεντροαριστερό; Ποιό είναι το κομμάτι που φαίνεται να μην καλύπτεται από το υπάρχον πολιτικό δυναμικό;

Ν.Μαραντζίδης: “Στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά, η πολιτική τα απεχθάνεται. Οι χώροι δημιουργούνται από την ικανότητα, τα αιτήματα των ηγεσιών και την ικανότητά τους να αντιληφθούν τι συμβαίνει στην κοινωνία. Αυτό που έγινε με το συλλαλητήριο είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός χώρου. Η έναρξη δημιουργίας ενός χώρου εθνολαϊκιστικής δεξιάς θα το ονόμαζα, που μοιάζει πολύ με άλλες δεξιές στην Ευρώπη, υπερσυντηρητική,αλλά όχι εξτρεμιστική . Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει μπλέξει στα δεξιά της. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Ομως προφανώς οι διεργασίες αφορούν το δεξιό κόμμα.”

Γιώργος Χρηστάκης

Ο στρατηγός… Πάνος Καμμένος διέταξε σιωπητήριο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X