Θέμα

Γιατί οι Τούρκοι αποφυλάκισαν τους δύο Ελληνες αξιωματικούς

Γιατί οι Τούρκοι αποφυλάκισαν τους δύο Ελληνες αξιωματικούς
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχει ερμηνεία μονοδιάστατη, ούτε η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει μόνο μία πλευρά. Είναι αποτέλεσμα πολυπαραγοντικό. Αρχίζοντας από τις πιέσεις που ασκούσε η Ελλάδα διαρκώς, τις πιέσεις από διεθνείς οργανισμούς και τις ΗΠΑ, την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική λίρα και οικονομία, καθώς και ο ίδιος ο Ερντογάν και τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάνει τον τελευταίο καιρό ο Τούρκος Πρόεδρος να ρίξει γέφυρες προς την Ε.Ε., μπορούμε να συνθέσουμε το πλαίσιο το οποίο θα μας επιτρέψει να ερμηνεύσουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την απόφαση του Ερντογάν να απελευθερώσει τους Ελληνες στρατιωτικούς.

Στο κάδρο θα πρέπει να βάλουμε επίσης τις διαπραγματεύσεις για τους δύο μουφτήδες στη Θράκη, του Νίκου Κοτζιά ότι νίκησε η διπλωματία, τις δηλώσεις υπουργών ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, την πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στον  ομόλογό του Ακάρ να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Με την οικογένειά τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί -Μεγάλη χαρά και ρίγη συγκίνησης (pics&vids)

Η είδηση της αποφυλάκισής τους είχε φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου από νωρίς την Τρίτη σχετικά με το έκτο κατά σειρά αίτημα που είχαν καταθέσει.  Είχε προηγηθεί ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Κοτζιάς, μετά από επαφές του με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ενημερώσει για τις “καλές προθέσεις” από την πλευρά της Τουρκίας. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα μεταξύ του επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη με τον Τούρκο ομόλογό του, αλλά και σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ο δικαστής έδωσε το “πράσινο φως” για την αποχώρησή τους από τις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να υπάρχουν περιοριστικοί όροι, αποδεχόμενος πως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Θεωρήθηκε δε, ως απαρχή ανάλογων εξελίξεων και για άλλους πολίτες της Δύσης που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές, κυρίως της ΗΠΑ (ο πάστορας Μπράνσον) και της Γερμανίας.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Τουρκία έκανε την αρχή με τους Έλληνες στρατιωτικούς.

Η τουρική εφημερίδα Χουριέτ (Hurriyet) στην αγγλόφωνη έκδοση, επισήμανε χθες το βράδυ ότι η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη λίγες εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ (σ.σ. στις 12 Ιουλίου). Κατά το δημοσίευμα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να επικεντρωθούν στις προσπάθειες μείωσης της έντασης στο Αιγαίο.

Η Αθήνα, αξιοποιώντας την πίεση που ασκείται στην Άγκυρα για την απελευθέρωση πολιτών-ομήρων, προχώρησε προ δύο ημερών σε αναστολή ορισμένων από τα ήπια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υλοποιούνται από τις δύο χώρες. Η αναστολή «για το 2018 και μέχρι νεωτέρας» είχε κυρίως συμβολικό χαρακτήρα και αφορούσε ανταλλαγή αποφοίτων στρατιωτικών σχολών, αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις.

«Δεν γίνεται να ‘τρέχει’ κανονικά το όχημα συνεννόησης των δύο χωρών και οι δύο Έλληνες στρατιώτες να παραμένουν κρατούμενοι στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορητήριο και χωρίς δίκη», ανέφερε (την Δευτέρα) αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, δίνοντας το στίγμα μίας κινητικότητας που αναπτύχθηκε «αίφνης». Ο ίδιος παράγοντας σημείωνε ότι η αναστολή των εν λόγω μέτρων «ήταν η αρχή»και θα υπήρχε συνέχεια εάν η Τουρκία δεν άλλαζε στάση.

Πάντως, στο παρασκήνιο λέγεται ότι η απελευθέρωση είναι αποτέλεσμα συνεχών πιέσεων, που ασκούσε η ελληνική πλευρά σε διεθνές, διμερές και σε διπλωματικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές σημείωναν πως η διεθνής συγκυρία και η πίεση που έχει υποστεί ο Ερντογάν από την οικονομία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο.

Χωρίς να γίνεται αναφορά σαφώς σε μια “πολιτική απόφαση”, αφού κανείς από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ανεξάρτητο της τουρκικής δικαιοσύνης, εντούτοις όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει άλλο δρόμο από το να κάνει κάποιες κινήσεις καλής θέλησης προς τη Δύση.

“Δεν είναι η στιγμή να τα σπάσει με όλους” σημείωναν πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο εκτιμώντας πως αυτό το βήμα από τον Τούρκο πρόεδρο μπορεί να είναι μια πρώτη πράξη και για την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Αθήνα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου και του Φώτη Κουβέλη. Επιπλέον, το γεγονός πως οι τουρκικές εκλογές τελείωσαν και η τουρκική λίρα πραγματοποιεί μια σημαντική πτώση έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο.

Δείτε εικόνες από την άφιξή τους: 

Λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, φορώντας τις στολές τους, κατέβηκαν από το προεδρικό αεροσκάφος, με άγημα του στρατού να τους αποδίδει τιμές. Στη συνέχεια, οι δύο στρατιωτικοί είχαν ολιγόλεπτες συνομιλίες με τον Πάνο Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΣ, Αλκιβιάδη Στεφανή, ενώ αμέσως μετά έφτασε η στιγμή που περίμεναν καιρό. Έτρεξαν στους γονείς τους που τους αγκάλιασαν σφιχτά, εμφανώς συγκινημένοι.

Αμέσως μετά την άφιξή τους και την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η στρατιωτική ηγεσία και οι δύο στρατιωτικοί μετέβησαν στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης για λίγη ώρα και στη συνέχεια οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης μετέβησαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕΕΠΙΣΗΣ

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X