Οικονομία

Γιατί στόκαραν οι βιομηχανίες τον Μάρτιο;

Γιατί στόκαραν οι βιομηχανίες τον Μάρτιο;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε “στοκάρισμα” ετοίμων προϊόντων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι βιομηχανίες. Κι αυτό ως απόρροια της πτώσης των παραγγελιών λόγω της μείωσης της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ ο ήδη αρνητικός δείκτης σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης διευρύνθηκε τον Μάρτιο στις -17 (από -5) μονάδες, με το 1⁄4 (από 1/5) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και μόλις το 8% (από 14% τον Φεβρουάριο) να αναφέρει το αντίθετο.

Την ίδια στιγμή οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο αποκλιμακώθηκαν (+9 από +14 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+10 από +27 μόν. ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να γίνεται έντονα αρνητικό (στις -13 από -2 μον.).

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ το σχετικό θετικό ισοζύγιο στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων αυξήθηκε στις +11 (από +6) μονάδες, γεγονός που υποδηλώνει τη διόγκωσή τους. Συγκεκριμένα το 17% των επιχειρήσεων ανέφερε υψηλά για την εποχή αποθέματα και μόλις το 6% δήλωσε το αντίθετο.

Κρατηθείτε! Πάνω από 240.000 δολάρια βγάζει ένας μέσος εργαζόμενος του Facebook!

Ειδικότερα ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά υποχώρησε στις 104 (από 107,3) μονάδες, λόγω της πτώσης στο ισοζύγιο παραγγελιών και της διόγκωσης των αποθεμάτων.

Οι βιομηχανίες και τα ισοζύγια

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο παραγγελιών και εγχώριας ζήτησης περιορίσθηκε στις -9 (από -1) μονάδες, ο δείκτης εκτιμήσεων των αποθεμάτων κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά (+13 από +11 μον.), ενώ οι τάσεις στις εξαγωγικές μεταβλητές ήταν πτωτικές.

Πτώση κατέγραψε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών και στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο οποίος υποχώρησε στις 94,3 (από 118,4). Το ισοζύγιο των προβλέψεων για την παραγωγή υποχώρησε στις +11 (από +20) μονάδες, ο δείκτης των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε στις -30 (από +7) μονάδες, τα αποθέματα κινήθηκαν ανοδικά στις +16 από -5 μονάδες ενώ στους δείκτες για τις εξαγωγικές προοπτικές, οι τάσεις είναι μεικτές.

Η εφορία «χτυπά» σε… διπλό ταμπλό! Έλεγχοι και πρόστιμα «φωτιά»

Πτωτικά κινήθηκε και ο δείκτης στα ενδιάμεσα αγαθά, φθάνοντας στις 94,3 (από 118,4) μονάδες, με όλες τις μεταβλητές του να χειροτερεύουν. Ο ισοσκελισμένος δείκτης εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων αυξήθηκε κατά 8 μονάδες, αρνητικό στις -12 μονάδες είναι το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες, η ζήτηση έχασε 10 μονάδες, ενώ οι τάσεις στους εξαγωγικούς δείκτες είναι πτωτικές.

Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, διατηρούνται θετικές καθώς το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται εκ νέου στις +26 μονάδες. Δηλαδή μια στις τέσσερις βιομηχανικές επιχειρήσεις προβλέπει συνέχεια στην άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και μόλις ένα 5% αναμένει μείωσή της.

Σύμφωνα με το capital.gr, στο ίδιο πλαίσιο οι προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες, με το 1/3 των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και μόλις ένα 6% μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά πάντως ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθένησε και διαμορφώθηκε στις +6 (από +9) μονάδες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X