Αναλύσεις

Guardian: Πού πήγαν τα χρήματα για τη Μόρια -«Παιδιά βιάζονται, και στοιβάζονται» (vid)

Guardian: Πού πήγαν τα χρήματα για τη Μόρια -«Παιδιά βιάζονται, και στοιβάζονται» (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

«Παιδιά που βιάζονται, που στοιβάζονται, σε ένα μέρος χωρίς τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε στη Μόρια;».

Ένα ράπισμα για τη χώρα, την κυβέρνηση και βεβαίως για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, είναι το βίντεο-ρεπορτάζ του δικτύου Al Jazeera από τη Λέσβο για την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στον κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια.

Μόλις λίγες ώρες πριν, ένα ακόμη δημοσίευμα έφερνε την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. «Η Ελλάδα έχει τα μέσα να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Έχει όμως και τη θέληση;». Ένα ακόμη ερώτημα, αυτή τη φορά από την «Guardian», σχετικά με την κόλαση που επικρατεί στη Μόρια, «ίσως τον χειρότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο».

Το εκτενές δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, από τον Σεμπάστιαν Λιπ, ο οποίος πέρασε το καλοκαίρι στη Μόρια ως εθελοντής, τονίζει ότι ο καταυλισμός δεν ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στα πρότυπα που ορίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους προσφυγές.

Το πλέον σημαντικό ωστόσο, όπως τονίζει ο συντάκτης, είναι ότι – σε αντίθεση με ό,τι είθισται σε ανάλογες ανθρωπιστικές κρίσεις – τα χρήματα υπάρχουν για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στη Μορια.

«Πού πήγαν λοιπόν τα χρήματα;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που θέτει ο συντάκτης για να επισημάνει μερικές αράδες παρακάτω πως αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική θέληση. «Ορισμένα χρήματα δεν έχουν φθάσει ποτέ στην Ελλάδα. Από τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους 561 εκατ. ευρώ που χορήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις τα 153 εκατ. έχουν μέχρι στιγμής εκταμιευτεί», υπογραμμίζει ο Λιπ.

Δεν αποκλείεται ωστόσο, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η έλλειψη σχεδίου να αποτελεί «στρατηγική». «Διατηρώντας τις συνθήκες άθλιες στη Μόρια, μετανάστες και πρόσφυγες προειδοποιούν φίλους και οικογένειες να μείνουν μακριά», εξηγεί ο συντάκτης καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα ότι μία τέτοια στρατηγική δεν μπορεί να αξίζει το ανθρώπινο κόστος.

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο που κανονικά προβλεπόταν για 3.000. «Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου», λέει το ρεπορτάζ που φιλοξενεί δηλώσεις της Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που αποκαλύπτει: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και πέντε ετών που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους»[…]

Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες:

«Πασχίζεις για να πλύνεις τα ρούχα σου, να πλύνεις τα χέρια σου, να κρατήσεις υγιή τα παιδιά σου. Παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης», σημειώνει η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Kαι υπογραμμίζει ότι οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με τον νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σε έναν τέτοιο κίνδυνο».

«Η πραγματική καταστροφή είναι ότι οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μήνες ή χρόνια εκεί. Και δεν τους παίρνουν από εκεί απλώς επειδή η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και με τις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, δεν επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί θεωρείται ότι δεν θα είναι ασφαλείς εκεί. Και έτσι έχουν κολλήσει στο νησί, που δεν έχει τη δυνατότητα να τους φροντίσει», καταλήγει το βίντεο.

Επιμέλεια Ελένη Νιζάμη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X