Υγεία

Οι γυναίκες είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος» του Σακχαρώδη Διαβήτη

Οι γυναίκες είναι ο πιο «αδύναμος κρίκος» του Σακχαρώδη Διαβήτη
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στις γυναίκες δίνεται φέτος το βάρος της ενημέρωσης, με αφορμή την αυριανή, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2017, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση περιγράφεται από τους επιστήμονες ως ορμονική καταιγίδα, που επηρεάζει καταλυτικά την υγεία τους και την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ισορροπία της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας τίθεται σε σκληρή δοκιμασία όταν συνυπάρχει μια οποιαδήποτε μορφή Σακχαρώδους Διαβήτη, σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της γυναίκας και απαιτεί σωστή και πολύπλευρη φροντίδα.

Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει, πως σχεδόν οι μισοί πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται πως μέχρι το 2040 οι γυναίκες με διαβήτη θα αγγίξουν τα 313 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με τύπου 2 διαβήτη, έχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, ενώ οι γυναίκες με τύπου 1 διαβήτη που μένουν έγκυες, έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή απόκτησης μωρού με δυσμορφίες, εάν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.

Ειδικότερα, όπως τόνισε η καθηγήτρια Ευανθία Διαμάντη-Κανδαράκη, σε συνέντευξη Τύπου -που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία- η Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, η European Society of Endocrinology και η Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευμένων Ιατρών- η συνηθέστερη μορφή συνύπαρξης σακχαρώδη διαβήτη και μειωμένης γονιμότητας της γυναίκας, είναι το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ).

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το 30-40% των γυναικών με ΣΠΩ παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη, μία προδιαβητική κατάσταση, ενώ 7, 5-10% των γυναικών με ΣΠΩ έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, ποσοστά σημαντικά μεγαλύτερα σε σύγκριση με συνομήλικες υγιείς γυναίκες.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Περούτζια, στην Ιταλία, Γεωργία Κάσση, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του διαβήτη στην εφηβική ηλικία και εξήγησε γιατί η εμμηνόπαυση αποτελεί μια δύσκολη περίοδο για τις γυναίκες με διαβήτη, καθώς συνδέεται με αυξημένο τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων. Όπως είπε, οι αλλαγές του μεταβολισμού κατά την εμμηνόπαυση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ακολούθως καρδιαγγειακών προβλημάτων, αφού ο διαβήτης επηρεάζει τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης περισσότερο στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας – Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων Ζαδάλλα Μούσλεχ, επισήμανε τέλος ότι με κεντρικό άξονα την φροντίδα των ασθενών και την καλύτερη αντιμετώπιση τους, «η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία-Πανελλήνια Ένωση Ενδοκρινολόγων, έχει αναπτύξει πολλαπλούς κύκλους ενημέρωσης τόσο του κοινού και άλλων επαγγελματιών Υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη».

Τέλος, ο Αυστριακός καθηγητής Anton Luger, υπογράμμισε ότι «ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι μία μεμονωμένη ασθένεια, αλλά πολλαπλές ασθένειες με πολλές πλευρές, που σχετίζονται με αυξημένη συννοσηρότητα και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές».

Και συνέχισε: «Πολλές από τις νεότερες θεραπείες οι οποίες πρόσφατα απεδείχθη ότι παρέχουν ωφέλιμες επιδράσεις, πέραν του γλυκαιμικού ελέγχου, βασίζονται σε ενδοκρινολογικές αρχές. Γι΄ αυτό απαιτείται βαθιά γνώση και εμπειρία του θεράποντος γιατρού στην Ενδοκρινολογία και τον Μεταβολισμό για να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς με διαβήτη και προδιαβήτη θα λάβουν την αρμόζουσα φροντίδα που χρειάζονται για να αποφευχθούν περαιτέρω ατομικές και κοινωνικο-οικονομικές βλάβες».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X