Πολιτική

Ηχηρή απόφαση. Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί

Ηχηρή απόφαση. Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

 Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι 8 αξιωματικοί. Το νέο, το τρίτο, όχι στην έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία είπε το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας. Με ομόφωνη απόφαση απέρριψε το αίτημα για την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το νέο αίτημα ήταν αστήρικτο, χωρίς νέα στοιχεία, ενώ, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννα Κλάπα, «δεν υπάρχουν στοιχεία ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης, αντιθέτως θα υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική και ταπεινωτική συμπεριφορά».

 Η πρόεδρος ανέφερε, επίσης, ότι νεότερα στοιχεία για θεμελίωση των νέων αδικημάτων που τους αποδόθηκαν δεν υπήρξαν, καθώς οι κατηγορίες ήταν αόριστες κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και της ελληνικής νομοθεσίας.

Είχε προηγηθεί η σχετική πρόταση της εισαγγελέως, Ευγενίας Κυβέλου για απόρριψη και του τρίτου αιτήματος των τουρκικών Αρχών για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016.

Η εισαγγελική λειτουργός, επικαλούμενη τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, επανέλαβε ότι σε περίπτωση έκδοσής τους δεν μπορούν να έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια.

«Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο νέο αίτημα δεν γίνεται επίκληση νέων στοιχείων που να δείχνουν ότι θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι έχει αλλάξει η κατάσταση στην Τουρκία», είπε η εισαγγελέας.

Σε ό,τι αφορά στις νέες αξιόποινες πράξεις που περιλαμβάνονται στο τρίτο αίτημα, η κυρία Κυβέλου ανέφερε ότι στο φάκελο δεν περιγράφεται ο ρόλος των κατηγορουμένων, ενώ δεν προσδιορίζεται ο χρόνος και ο τόπος της αξιόποινης συμμετοχής τους.

Ακόμα, όμως, κι αν ήταν προσδιορισμένη η κατηγορία εναντίον τους, σύμφωνα με την εισαγγελέα, δεν υπάρχει καμία αλλαγή από τα δεδομένα της απόφασης του Αρείου Πάγου και ως εκ τούτου πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της έκδοσής τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας εξετάστηκαν ως μάρτυρες ο πρώην Γ. Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιάννης Ιωαννίδης και ο συγγραφέας, Απόστολος Δοξιάδης.

Και οι δύο περιέγραψαν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την απόλυση περισσοτέρων από 4.500 δικαστών, επισημαίνοντας ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία ισοδυναμεί με «εισιτήριο» για βασανιστήριο και άδικη δίκη.

«Το κράτος δικαίου στην Τουρκία αυτοκτόνησε», επεσήμαναν οι μάρτυρες, θέλοντας να καταδείξουν ότι η κατάσταση στη γείτονα από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου και μετά όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει χειροτερέψει.

Η Πρόεδρος του Συμβουλίου, Ιωάννα Κλάπα παρατήρησε από έδρας ότι δεν έχουν υποχρέωση οι εκζητούμενοι να αποδείξουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στην Τουρκία, αλλά το εκζητόν κράτος είναι εκείνο που έχει το βάρος να αποδείξει αυτό για πράγματα που έχουν ήδη κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X