Διεθνή

Η ανάρμοστη σχέση Τραμπ με Ερντογάν

Η ανάρμοστη σχέση Τραμπ με Ερντογάν
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Διαβάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ και Ερντογάν και εξετάζοντας τη σημειολογία της συνάντησης των δύο ανδρών καταλήγεις στο συμπέρασμα χωρίς να κινδυνεύεις πού να πέσεις έξω, πως πρόκειται για ανάρμοστη διπλωματικά και πολιτικά σχέση. Είναι δε και ετεροβαρής, καθότι ο μεν Τραμπ δεν ήταν καθόλου φειδωλός στα καλά λόγια, την καλή θέληση και στην προσπάθεια να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν να επιστρέψει στο μαντρί (πρόσκληση που είχε απευθύνει νωρίτερα και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ), ο δεν Ταγίπ Ερντογάν έκανε τον δύσκολο. Πάντως, έδειξε την καλή θέληση  δηλώνοντας πρόθυμος να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους patriot, στη σωστή τιμή, όμως όπως είπε.

-->

Στο μεγάλο αγκάθι, τους ρωσικούς S-400 δεν βρέθηκε λύση  στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον  Ταγίπ Ερντογάν. Το υπενόησε ο Αμερικανός πρόεδρος στις δηλώσεις του, μετά τις συζητήσεις που κράτησαν σχεδόν 4 ώρες. Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες από τους υπουργούς Εξωτερικών, δήλωσε ο  Τραμπ, ο οποίος επεφύλαξε πάλι καλά λόγια για τον πρόεδρο της Τουρκίας. Είπε ότι η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 “δημιουργεί πολύ σοβαρές προκλήσεις για εμάς … αλλά μιλάμε με συνέπεια ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε” το ζήτημα, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι πέντε γερουσιαστές που συμμετείχαν στη συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν. Ο πρόεδρος Τραμπ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου του με τον πρόεδρο της Τουρκίας είπε ότι είχαν «μια θαυμάσια και πολύ παραγωγική συνάντηση», λέγοντας ότι είχαν «ειλικρινή και παραγωγική» συνομιλία για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Μάλιστα ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «μεγάλος οπαδός» του Ερντογάν και χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο. Δήλωσε, επίσης, ικανοποιημένος για τη συνεργασία των ΗΠΑ με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τόνισε ότι η Άγκυρα είναι ένας «μεγάλος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί βρίσκεται κοντά στο στόχο να αυξήσει τη συμβολή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία στο 2% του ΑΕΠ της. Ωστόσο, σχολιάζοντας την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, πρόσθεσε ότι δημιουργεί μια «πολύ σοβαρή πρόκληση» για τις ΗΠΑ. Εμφανίστηκε όμως αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να επιλύσουν την κατάσταση. Για την οικονομική συνεργασία τους, είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν «τεράστιες δυνατότητες». Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της Συρίας, σχολίασε ότι η εκεχειρία, αν και «περίπλοκη», κρατάει και ευχαρίστησε την Τουρκία για τις προσπάθειές της. Ο Ερντογάν χαρακτήρισε «πολύ ειλικρινείς» τις συζητήσεις που είχε στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό ομόλογό του. Όπως είπε, του δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει αμερικανικούς πυραύλους Patriot, στη σωστή τιμή. Η Τουρκία, είπε ο Ερντογάν, κρατά αυτή τη στιγμή σε φυλακές περισσότερους από 200 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χώρες από τις οποίες προέρχονται να πάρουν πίσω τους πολίτες τους. Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ότι επέφεραν πλήγμα στην «αποσχιστική ατζέντα του PKK».
Και όπως αντιλαμβάνεται ο κάθε νουνεχής πολίτης ένας Τραμπ όπως ο χτεσινός μπορεί να καταστεί επικίνδυνος για την Ελλάδα και την Κύπρο, τις οποίες μπορεί να “πουλήσει”  μα ο Ερντογάν του δώσει λύσεις στο θέμα των S-400.

Βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο, γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλέον ο κυρίαρχος του παιχνιδιού στη Συρία και ο Ερντογάν δεν θα ήθελε με τίποτα να τον έχει απέναντί του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X