Αναλύσεις

Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα της Τουρκίας και το ΔΝΤ καραδοκεί…

Η χρεοκοπία χτυπά την πόρτα της Τουρκίας και το ΔΝΤ καραδοκεί…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία έχει τρεις δρόμους μπροστά της. Χρεοκοπία η οποία πλέον χτυπάει πολύ δυνατά την πόρτα της χώρας, το ΔΝΤ ή τις χώρες του κόλπου, Ρωσία και Κίνα. Η αποκάλυψη για την προσπάθεια της Τουρκίας να στηριχτεί από φίλες αραβικές χώρες (κυρίως Κατάρ) αποκάλυψε ο ίδιος ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, όταν ο Γερμανός ομόλογός του τον προέτρεψε να προστρέξει  το ΔΝΤ. Ομως, προσφυγή στο ΔΝΤ σημαίνει ανατροπή στις επεκτατικές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει ο Ερντογάν. Σημαίνει λιτότητα, σημαίνει αύξηση των επιτοκίων και επομένως να κλείσει η κάνουλα των δανείων, σημαίνει ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας τη Τουρκίας. Δηλαδή ότι δεν θέλει ο Ερντογάν ο οποίος χρησιμοποιεί επεκτατική οικονομική πολιτική για να κατευνάσει τους ψηφοφόρους του. Και τυχόν ανατροπή της θα επεκτείνει τη δυσαρέσκεια και σε στρώματα που τώρα τον στηρίζουν.

Αρα προς το παρόν θα πρέπει να αποκλειστεί για κάποιο χρονικό διάστημα η προσφυγή στο ΔΝΤ. Ως πότε; Μέχρι να αποδειχτεί ότι οι φιλικές αραβικές χώρες του κόλπου, η Κίνα και η Ρωσία δεν πρόκειται να διαθέσουν τα κονδύλια-σωσίβιο που έχει ανάγκη η Τουρκία και τα οποία με τις τωρινές εκτιμήσεις μπορεί να φτάνουν ακόμα και στα 70 δισ. ευρώ και τα οποία μπορεί να αυξηθούν όσο καθυστερεί η λύση.

Μπορούν οι χώρες στις οποίες θα απευθυνθεί η Τουρκία να της εξασφαλίσουν ένα τόσο κολοσσιαίο ποσό, το οποίο ενδεχομένως να γίνει μεγαλύτερο όσο συνεχίζεται η κρίση και η πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία τη Δευτέρα μετά την υποβάθμιση από Moody΄s και S&P αναμένεται να δεχτεί ένα ακόμα χτύπημα στις διεθνείς αγορές;

Δύσκολο, σχεδόν απίθανο να βρεθούν τόσα κονδύλια για βοήθεια προς την Τουρκία από μεμονωμένες χώρες ή έστω από ένα γκρουπ χωρών. Αν συμβεί θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους η οποία θα έχει και σημαντικές γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Επομένως, ουσιαστικά οι δρόμοι είναι δύο. Χρεοκοπία ή ΔΝΤ. Και της ενδεχόμενης προσφυγής στο ΔΝΤ, μάλλον θα πρέπει να προηγηθεί ο εξευμενισμός του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πάρει προσωπικά το ζήτημα της απελευθέρωσης του πάστορα Αντριου Μπράνσον.

Υπάρχει, θα πει κάποιος και το ενδεχόμενο να αλλάξει στρατόπεδο και συμμαχίες η Τουρκία. Προς το παρόν αυτή η προοπτική είναι πάρα πολύ μικρή και ούτε η ίδια η τουρκική ηγεσία το θέλει πραγματικά. Αν το επιχειρήσει θα πρόκειται για ένα σάλτο μορτάλε, αφού η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτίστως και τις ΗΠΑ δευτερευόντως είναι τεράστια.

Και όπως γίνεται αντιληπτό η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να συνεχίσει την ίδια πολιτική και τη διατήρηση των ίδιων σχέσεων αν ο Ερντογάν προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Και ασφαλώς ο Ερντογάν δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να διαρρήξει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως αποδεικνύει η επικοινωνία του Μπεράτ Αλμπαϊράκ με τον Ολαφ Σολτς και η συνάντηση Ερντογάν με Μέρκελ τον ερχόμενο μήνα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι στις επόμενες ημέρες να βρεθεί φόρμουλα για την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον που θα ικανοποιήσει τον Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να στραπατσάρει τον Ερντογάν στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι εφικτό; Μπορεί αν ο Ερντογάν αποσύρει την απαίτησή του να κλείσει ο φάκελλος της τράπεζας HalkBank, που ερευνούν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές  Δικαιοσύνης για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν στα χρόνια του εμπάργκο και στην οποία εμπλέκεται και η οικογένεια του  Τούρκου Προέδρου.

Αν εξομαλυνθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ είναι δυνατόν η Τουρκία να αποφύγει την προσφυγή στο ΔΝΤ; Ολα τα σημάδια και προπαντός η προτροπή του Ολαφ Σολτς προς  τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δείχνουν πως αν δεν υπάρξει ικανοποιητική βοήθεια από τις χώρες του κόλπου, τη Ρωσία και την Κίνα, το ΔΝΤ είναι μονόδρομος και αυτή η εκδοχή καθιστά τον Ερντογάν σχεδόν όμηρο του Ντόναλντ Τραμπ…

Και κάτι τελευταίο και εξόχως σημαντικό. Κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον το Ερντογάν. Η εμπιστοσύνη στην τουρκική ηγεσία έχει καταρρακωθεί, πράγμα που εμείς οι Ελληνες στα χρόνια των μνημονίων νοιώσαμε πολύ έντονα τι σημαίνει έλλειψη εμπιστοσύνης…

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ωρα να διώξουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ

Μαχαιριά στην Τουρκία. Οι Γερμανοί τη στέλνουν στο ΔΝΤ

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X