Διεθνή

Η Κίνα καταγγέλλει τις ΗΠΑ για εγωισμό στη διαμάχη με τον ΠΟΥ

Η Κίνα καταγγέλλει τις ΗΠΑ για εγωισμό στη διαμάχη με τον ΠΟΥ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο αντιπαρατίθενται φραστικά κατ΄επανάληψη για διάφορα θέματα και την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη διακοπή των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της εξειδικευμένης υπηρεσίας του ΟΗΕ για τη διεθνή δημόσια υγεία, τον οποίο κατηγορεί ότι ήταν υπερβολικά συγκαταβατικός με την Κίνα.

Η απόφαση αυτή στερεί από τον ΠΟΥ την αμερικανική χρηματοδότηση, ενώ η Ουάσινγκτον ήταν κατά παράδοση ο μεγαλύτερος χορηγός του. Η απόφαση ανακοινώνεται μεσούσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, την οποία ο Τραμπ κατηγορεί συχνά ότι ευθύνεται για την εξάπλωσή της.

Η διεθνής κοινότητα αποδοκιμάζει γενικά αυτή την αμερικανική επίδειξη εγωισμού, αποφυγής των ευθυνών και έργου υπονόμευσης της διεθνούς συνεργασίας κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωσε σήμερα ο Ζάο Λιζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΠΟΥ «δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εξυπηρετεί μόνο μια χώρα και δεν είναι υποχρεωμένος να ενδίδει στη βούληση της χώρας που του καταβάλει τα περισσότερα» χρήματα, πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο Τραμπ κατήγγειλε «την αποτυχία» του ΠΟΥ στην καταπολέμηση της παρούσας πανδημίας και αποκάλεσε τον διεθνή οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας».

Ζήτησε «απαντήσεις από την Κίνα όσον αφορά τον ιό» αλλά το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά τις αμερικανικές κατηγορίες ότι ελαχιστοποίησε την απειλή που αντιπροσώπευε ο νέος κορονοϊός όταν εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην περιοχή της Ουχάν.

«Απέναντι στην επιδημία, κάθε αμφισβήτηση ή και εκβιασμός ακόμη προς τον ΠΟΥ είναι περιφρόνηση της ζωής, πρόκληση για τις ανθρωπιστικές αρχές και η καταστροφή της διεθνούς συνεργασίας», εκτίμησε σήμερα ο Ζάο.

Δήλωσε ότι η Κίνα «θα παίξει τον αναμενόμενο ρόλο της υπεύθυνης μεγάλης χώρας» και θα στηρίξει τον ΠΟΥ στον αγώνα του κατά του κορονοϊού, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενώσει τις δυνάμεις της και να αυξήσει την πολιτική στήριξή της και συμμετοχή της στη χρηματοδότηση του οργανισμού.

Δείτε ακόμη:

Σκυλακάκης: Επαναστατική η απόφαση να δανείζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέλη της

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X