Η Μαρέβα ακυρώνει την επίδειξη μόδας στο Ηρώδειο -Δεν ήθελε ποτέ τον αύλειο χώρο

Ο οίκος μόδας «Zeus+Dione» της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη ανακοίνωσε την απόφασή του να μην συμμετάσχει στην επίδειξη μόδας, έξω από τον χώρο του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Η Zeus+Dione είναι μια εταιρία που δημιουργήθηκε με βασικό της στόχο την αναβίωση της ελληνικής παράδοσης, της δημιουργίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού μέσα στο χώρο της μόδας διεθνώς.

Με αυτό το όραμα τεχνουργήθηκε-με πολλή δουλειά και πάθος- ένα προϊόν με ελληνική ταυτότητα το οποίο χαίρει ​ αναγνώρισης στο εξωτερικό.

Είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε την διοργανώτρια εταιρεία Athens Exclusive που σκέφτηκε και πρότεινε εμάς γι αυτόν τον χώρο και ακόμα περισσότερο είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε το ΚΑΣ που πήρε την απόφαση να εγκρίνει τη χρήση της πλατείας ΕΞΩ από τον χώρο του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού για την παρουσίαση των δημιουργιών του οίκου μας.

Είμαστε –όμως- στην δυσάρεστη θέση να μην προχωρήσουμε σε αυτή την ενέργεια γιατί το ενδιαφέρον – από τα πρώτα κιόλας δημοσιεύματα – απομακρύνθηκε από τον αμιγώς επαγγελματικό, προωθητικό και πολιτιστικό χαρακτήρα που έχει μια τέτοια εκδήλωση και εστιάστηκε στο πρόσωπο της Μαρέβας Γκραμπόφσκι.

Με απέραντο σεβασμό πρώτα απ´ όλα στην ιστορία του μνημειακού χώρου και στην επιτροπή του ΚΑΣ αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τη συμμετοχή μας στο ως άνω δρώμενο, για να αποφύγουμε να μετατραπεί μια πολιτιστική και καλλιτεχνική εκδήλωση σε πεδίο άγονης πολιτικής επίθεσης με χαρακτηριστικά ανθρωποφαγίας, για μια ακόμη φορά.

Θα είναι υψίστη τιμή και εκπλήρωση ενός οράματος να δούμε τις δημιουργίες μας στον εν λόγω χώρο κάποια στιγμή στο μέλλον».

  • Η Μαρέβα δεν ήθελε ποτέ τον αύλειο χώρο στο Ηρώδειο…  Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι οι ιδρύτριες του οίκου Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη και Μιμίκα Κολοτούρα δεν επιθυμούν να κάνουν επίδειξη στο Ηρώδειο. Η εισήγηση του ΚΑΣ ήταν θετική μόνο για τον αύλειο χώρο.

Η «ATHENS XCLUSIVE DESIGNERS WEEK», εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια πρότεινε στην Ζeus+Dione να λάβει μέρος στην εβδομάδα μόδας που πραγματοποιεί κάθε χρόνο.

Οι ιδρύτριες της εταιρείας αποφάσισαν φέτος να δεχθούν να συμμετάσχουν όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις, που έχουν σταθερά ως έδρα τους το Ζάππειο.

Οι διοργανωτές αποφάσισαν να προβάλουν ακόμα περισσότερο τον οίκο και κυρίως τη διεθνή του απήχηση που εστιάζει σε στοιχεία της ελληνικής τέχνης και παράδοσης, κάνοντας αίτηση στο ΚΑΣ για την παραχώρηση του Ηρωδείου.

 

 

  • Η εισήγηση ήταν θετική μόνο για τον αύλειο χώρο, και συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Οι προσκεκλημένοι θα κάθονταν σε 150-200 καθίσματα, θα υπήρχε άρπα, θα έμπαινε ένα διαχωριστικό για να μπορούν να αλλάζουν τα μοντέλα, ένας πάγκος για προσφορά νερού και ένα αυτοστήρικτο banner.
  • Θα συμμετείχαν 40 μοντέλα, που θα περπατούσουν κατά μήκος της πλατείας, σε κυκλική διαδρομή, η οποία θα κάλυπτε περίπου το μήκος των χαμηλών σωζόμενων καταλοίπων του μετασκηνίου του Ηρωδείου.
  • Μεταξύ των όρων που τέθηκαν, ήταν όλες οι υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν να είναι ελαφρές και μεταφερόμενες, να μην υπάρξει καμία φθορά στα χαμηλά αρχαία κατάλοιπα, η μεταφορά του εξοπλισμού να γίνει με όχημα βάρους μικρότερου των 8 τόνων και να καταβληθούν τα αναλογούντα τέλη υπέρ ΤΑΠΑ, δηλαδή 1.760 ευρώ.
  • Η συνολική διάρκεια της εκδήλωσης θα ήταν 2 ώρες, ενώ η επίδειξη θα διαρκούσε 20-30 λεπτά, με έναρξη στις 12.30.

Οι κυρίες Γκραμπόφσκι και Κολοτούρα όταν έμαθαν την θετική απάντηση του ΚΑΣ, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για  να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα εξαιτίας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται για αυτή την επίδειξη στον συγκεκριμένο χώρο, με αποτέλεσμα να ξεσηκώνει νέα κύμα «αντιδράσεων», με κάποιους να υποστηρίζουν ότι χάνεται μια ευκαιρία διεθνούς προβολής της χώρας μέσω της πλατφόρμας που προσφέρει η Zeus+Dione.

(Εκείνη την στιγμή τις απασχόλησε ο κίνδυνος, ότι αυτή η υπόθεση θα οδηγούσε ακόμα και σε έκτροπα ή εισβολή διαφόρων στην επίδειξη στον αύλειο χώρο του Ηρωδείου με τα διεθνή μέσα να καταγράφουν το γεγονός, αν ήταν μέσα θα ήταν αλλιώς.)

Έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον ότι η συζήτηση γίνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την πολύκροτη υπόθεση με τον οίκο Gucci να ζητά να κάνει επίδειξη στον Παρθενώνα.

  • Η κυρία Βλαζάκη, πρόεδρος του συμβουλίου ΚΑΣ και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέρθηκε στο ζήτημα και είπε:

«Πέρυσι, ανάμεσα στα πολύ δύσκολα θέματα που εξετάσαμε, ήταν και το θέμα του οίκου μόδας Gucci, που ζήτησε τον Παρθενώνα και μόνον αυτόν, παρά το γεγονός ότι το ΚΑΣ πρότεινε και άλλους χώρους… Και τότε είχαν γραφτεί διάφορα, είχαμε πολλούς υποστηρικτές, αλλά και κάποιους που έλεγαν ότι έπρεπε να το είχαμε δώσει.

Δεν είναι το ΚΑΣ αρνητικό σε σοβαρές εκδηλώσεις μόδας, αλλά βεβαίως να μπορούν να συνάδουν με τον χώρο που ζητούν.

Πέρυσι, συνήθως με ομοφωνία, αλλά και κατά πλειοψηφία, παλέψαμε δύσκολα θέματα με αξιοπρέπεια, όπως το Gucci, το Ελληνικό, το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Το ΚΑΣ, όσο κι αν κατά καιρούς γκρινιάζουν ότι δεν αντιμετωπίζει κάποια πράγματα όπως ορισμένοι θα ήθελαν, βρίσκεται πολύ υψηλά στον χώρο του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα και νομίζω ότι αυτό είναι άκρως σεβαστό από την ελληνική κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ