Πολιτισμός

Η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα: Τα μουσικά γενέθλια “DUETS”

Η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα: Τα μουσικά γενέθλια “DUETS”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μια συναυλία που αυτοί που δεν χώρεσαν ξεπερνούν κατά πολύ αυτούς που μπήκαν.

Μια συναυλία που αυτά που δεν χώρεσαν ξεπερνούν κατά πολύ όσα ακούστηκαν.

Και οι τραγουδιστές  που ήταν εκεί – σπουδαίοι και ξεχωριστοί – ήταν ένα γερό, ενδεικτικό δείγμα από αυτούς που θα μπορούσαν να είναι.

70 χρόνια του Γιώργου Νταλάρα.

50 χρόνια διαδρομής στη μουσική.

Σε μια και μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, sold out εδώ και δυόμιση μήνες, με την οποία ο ΜΕΝΤΑ 88 γιόρτασε τη σχέση διαρκείας του ερμηνευτή με το κοινό του.

Προτού ακόμα εμφανιστεί ο τραγουδιστής, ο κόσμος είχε αρχίζει να τραγουδά τα λόγια των τραγουδιών του, που οι εισαγωγές τους ακούγονταν από την ορχήστρα.

«Άνοιξα όλα τα φώτα / κι έδωσα παράσταση…». Η είσοδος του Γιώργου Νταλάρα στη σκηνή.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’70 : Ο Κουγιουμτζής, ο Λοΐζος, ο Καλδάρας.

Ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος. Οι μπουάτ της Πλάκας και οι συναυλίες.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’80 : ΤΑ ΛΑΤΙΝ, του «Χαροκόπου», το «Με τελείωσες», ο «Ξένος». Το Ολυμπιακό στάδιο, τα μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΕΚΑΕΤΙΑ ’90 : Ο Λάγιος και το «Πάθος»,  ο Μαχαιρίτσας και το «Διδυμότειχο», ο Μικρούτσικος και το «Ανεμολόγιο», ο Δημητρίου και το «Πεπρωμένο», ο Μπρέγκοβιτς, η «Μικρή πατρίδα», η «Ιερά οδός» – το «Λεβερκούζεν»  και η «Granada».

Και ύστερα η νέα χιλιετία : Με «παλιό στρατιώτη», «Κλειδαριές», «Πέρασε καιρός».

Οι συνάδελφοι και φίλοι ήταν εκεί, στη σκηνή, για να τον τιμήσουν και να του ευχηθούν. Κατά σειρά εμφανίσεως : Μαρίνα Σάττι και οι Fonés, Μαρίζα Ρίζου, Γλυκερία, Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα, Βιολέτα Ίκαρη, Ασπασία Στρατηγού, Κώστας Μακεδόνας, Γιάννης Κότσιρας, Μπάμπης Στόκας, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Μάστορας,  Μελίνα Ασλανίδου, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μάριος Φραγκούλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Μπάσης.

Κι εκείνος…

Στα 70 του… (μόνο ο αριθμός το λέει).

Κορυφαίος εκπρόσωπος της πιο ανθεκτικής γενιάς τραγουδιστών στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.

Ανδρώθηκε μέσα στην καλλιτεχνική ακμή του χώρου, γνώρισε δισκογραφικές δόξες με αριθμούς που σήμερα μοιάζουν εξωπραγματικοί, αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τα θέματα του ρεπερτορίου, της ερμηνείας, της ενορχήστρωσης, του ήχου, της σκηνικής παρουσίας – όλα όσα συνιστούν μία ολοκληρωμένη καλλιτεχνική υπόσταση.

Όλα αυτά τα στοιχεία έλαμψαν το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ηρώδειο. Και μαζί τους έλαμψε ένα θερμό κοινό στο οποίο οι παραδοσιακοί ακροατές του Γιώργου Νταλάρα ενώθηκαν με ένα φρέσκο, νεανικό ακροατήριο που διψάει να γνωρίσει τις πηγές του καλού ελληνικού τραγουδιού.

Ο τρίτος πρωταγωνιστής της βραδιάς, μια εξαιρετική ομάδα μουσικών: Νίκος Ζέρβας: πιάνο, Γιώργος Μάτσικας – Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, Χρήστος Ζέρβας: κιθάρα, Θανάσης Σοφράς: μπάσο, Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν, Νίκος Σαμαράς: τρομπέτα, μπουζούκι, Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά, Μαρίνος Τρανουδάκης – Στράτος Σαμνιώτης: κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας: τύμπανα.

 

Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Νταλάρας

Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λύρας

Video Art: Νίκος Σούλης

Σχεδιασμός ήχου- ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Βαγγέλης Κουλούρης

Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X