Η Μέρκελ στα Σκόπια και στήριξη σε Ζάεφ

Η Μέρκελ στηρίζει Ζάεφ. Το ερχόμενο Σάββατο πραγματοποιεί επίσκεψη  στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει. Το ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ και αποτελεί σαφή κίνηση στήριξης και ενίσχυσης του Ζόραν Ζάεφ ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Το πρόγραμμα ακόμη βρίσκεται υπό επεξεργασία, αλλά μπορώ ήδη να σας πω ότι η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρίσκονται «περιφερειακές εξελίξεις, διμερή θέματα», ενώ η κυρία Μέρκελ «θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου ενόψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα».

Στις 23 Αυγούστου η Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζόραν Ζάεφ και όπως είχε μεταδώσει το το πρακτορείο mkd, η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε τη στήριξη της στη συμφωνία «Μακεδονίας-Ελλάδας», καθώς και στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προοπτικών.

«Μέρκελ και Ζάεφ υπογράμμισαν τη σημασία του δημοψηφίσματος ως μέσου Δημοκρατίας που αντικατοπτρίζει το όραμα των πολιτών για το μέλλον της χώρας του», ανέφερε η σκοπιανή κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα, ο Σκοπιανός ηγέτης ενημέρωσε την καγκελάριο για το επερχόμενο δημοψήφισμα αλλά και τις κυβερνητικές κινήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σχετικά με το κράτος δικαίου, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα και τη δημόσια διοίκηση.

Ο Ζάεφ και η Μέρκελ συζήτησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και για άλλα τρέχοντα διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ