Θέμα

Η σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου έχει… άγριο παρασκήνιο για τα εσωκομματικά της ΝΔ!

Η σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου έχει… άγριο παρασκήνιο για τα εσωκομματικά της ΝΔ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το πώς θα εμφανιζόταν στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας, πριν ακόμη ο Έλληνας ΥΠΕΞ πατήσει το πόδι του στην Τουρκία, προκαλούσε έντονες συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άτυπος πόλεμος παραγόντων εντός και πέριξ του Μαξίμου και της ΝΔ.

-->

Ελληνοτουρκικά: Τουρκικός τύπος – «Σκάνδαλο η στάση του Έλληνα υπουργού»

Με φόντο τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι απόψεις που κατατέθηκαν στο συντηρητικό στρατόπεδο ήταν ποικίλες: Κάποιοι μιλούσαν απλά για λεονταρισμούς της Τουρκίας και ζητούσαν ννηφαλιότητα από την Αθήνα. Άλλοι υποστήριζαν ότι προέχει η διατήρηση των πάγιων «εθνικών θέσεων». Και άλλοι καλούσαν λίγο-πολύ την ελληνική κυβέρνηση να πάψει κάθε επαφή με την γείτονα.

Ο… Καραμανλής

Η μάχη ανάμεσα σε αυτές τις απόψεις κορυφώθηκε με την δημοσίευση άρθρου του Κώστα Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά, η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Κώστα Καραμανλή. Ο τελευταίος, με τη φράση «Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» φαίνεται ότι κάλυψε απόλυτα και τους πιο ακραίους εντός της ΝΔ, που στρατεύονται γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως στις συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου -πίσω από τις βαριές κλειστές πόρτες- αντιμετώπισε την γνωστή τουρκική τακτική: Σκληρές και κάθετες δηλώσεις στα δύσκολα διμερή θέματα που δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων. Και αποφάσισε να εμφανιστεί συγκρουσιακός, όπως πιθανότατα θα έπραττε ένας υπουργός εξωτερικών που θέλει να επιστρέψει στην έδρα του με ακέραιο το πολιτικό του κεφάλαιο.

Δένδιας Τσαβούσογλου

Φωτογραφία αρχείου: Eurokinissi

Με την σύγκρουση αυτή, όμως, ο Νίκος Δένδιας έκανε και δύο ακόμα σημαντικά βήματα:

  • Διαχώρισε τη θέση του από την πιο «συναινετική» γραμμή των (επίσημων και άτυπων) συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ
  • Πρόσθεσε πόντους στο πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς κράτησε στάση που ικανοποιεί δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες εντός της ΝΔ: Τους «καραμανλικούς» και τους «σαμαρικούς».

Στήριξη ΣΥΡΙΖΑ σε Δένδια: Ορθώς προέβη στην ανάδειξη των ελληνικών θέσεων

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν ο Υπουργός Εξωτερικών θα αξιοποιήσει την εικόνα σύγκρουσης με τον Τούρκο ομόλογό του για ίδιον πολιτικό όφελος. Το βέβαιο είναι ότι στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου συχνά μετρούν περισσότερο οι εντυπώσεις από την ουσία, ο Νίκος Δένδιας κέρδισε πολλούς πόντους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X