Διεθνή

Η Τουρκία απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμό»

Η Τουρκία απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα Βαρώσια: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμό»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, χαρακτηρίζοντάς το «αποκομμένο από τις πραγματικότητες». Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μη δεσμευτικό ψήφισμα το οποίο καλεί τους ηγέτες της ΕΕ να «αναλάβουν δράση και να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας, μια κίνηση που είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη στην προσπάθεια της Γαλλίας να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον ερχόμενο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε στις 15 Νοεμβρίου τα Βαρώσια μια περιφραγμένη περιοχή που παρέμενε ουδέτερη ζώνη μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη μη δεσμευτική απόφαση και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει σε κανέναν ευρωπαϊκό εκβιασμό και απειλή.

“Απορρίπτουμε πλήρως το μη δεσμευτικό ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ). Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση της προεδρίας της ΤΔΒΚ για το ζήτημα αυτό.

Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο απομακρυσμένο από την πραγματικότητα και προκατειλημμένο είναι το ΕΚ ως προς το Κυπριακό. Εάν διατηρήσουν αυτή την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού” σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Το να καθίστανται οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ όμηροι των κυπριακών συμφερόντων αυτό δεν εξυπηρετεί ούτε το γενικό συμφέρον της ΕΕ ούτε την επίλυση του Κυπριακού ούτε βελτιώνει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Καλούμε το ΕΚ και την ΕΕ να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004. Η Τουρκία, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, χωρίς να υποκύπτει σε καμία απειλή και εκβιασμό, αλλά την ίδια στιγμή θα συνεχίσει τις προσπάθειες διαλόγου και διαπραγμάτευσης” συμπληρώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Πηγή: sigmalive/Reuters-dpa-ΚΥΠΕ

Συναγερμός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον έκτο όροφο

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X