Αναλύσεις

Ιδού πως θα κυβερνάται η χώρα μετά τον Αύγουστο

Ιδού πως θα κυβερνάται η χώρα μετά τον Αύγουστο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η ελλιπής πληροφόρηση, η συσκότιση, η λανθασμένη απόδοση, τα fake news και η αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει και προπαντός να διαδώσει την ακριβή ενημέρωση, είναι τα πέντε κυρίαρχα στοιχεία για το πως θα θα είναι η διακυβέρνηση της χώρας και ποιο είναι το ακριβές καθεστώς της επιτροπείας μετά την 20η Αυγούστου.

-->

Ομως, αν αναζητήσει κανείς καλόπιστα και χωρίς παρωπίδες τις πληροφορίες μπορεί να περιγράψει και οριοθετήσει την εποπτεία, την οποία ορισμένοι αποκαλούν αυστηρή.

Ας υπενθυμίσουμε κατ΄ αρχάς τις δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα παίρνει το τιμόνι στα χέρια της.

Ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί περισσότερες φορές, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσαν με έμφαση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα. Δηλαδή σε απλά ελληνικά θα λειτουργεί όπως μία κανονική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα ο Πιερ Μοσκοβισί δεν δίστασε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποκαλέσει ψεύτες όσους πολιτικούς στην Ελλάδα μιλούν για τέταρτο πρόγραμμα, τονίζοντας πως δεν υπάρχει τέταρτο πρόγραμμα και το καθεστώς αυτό κλείνει οριστικά με το τρίτο πρόγραμμα.

Ομως, υπάρχουν και υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μεταμνημονιακή εποχή με μεγαλύτερη την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% ως το 2022 και την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν συνομολογηθεί στο Eurogroup που έγινε στις 22 Ιουνίου (σε αυτές δεν περιλαμβάνονται η μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020).

Η πιο μεγάλη διαφορά από την κανονικότητα θα είναι οι έλεγχοι των πεπραγμένων της οικονομίας αντί για δύο φορές το χρόνο (κάθε εξάμηνο) όπως ισχύει για τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, τέσσερις φορές το χρόνο (κάθε τρίμηνο) και η σύνταξη εκθέσεων για την πορεία της οικονομίας και της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η χώρα μας.

Το μεγάλο και το καίριο ερώτημα είναι αν θα μπορούν οι δανειστές να παρέμβουν και να επιβάλουν πολιτικές και μέτρα στην κυβέρνηση. Η απάντηση είναι όχι και προκύπτει τόσο από τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα Πίτερ Ντόλμαν,ν όσο και από τις πληροφορίες από τα τεχνικά κλιμάκια που ήταν στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε πριν από τέσσερις εβδομάδες περίπου ότι ο ρόλος του ΔΝΤ θα είναι συμβουλευτικός και δεν θα μπορεί να επηρεάσει τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης. Ηταν δηλαδή πολύ σαφής στη δυνατότητα να επιβάλει μέτρα στη χώρα μας. Μπορεί, όμως, να ασκήσει πίεση μέσω των εκθέσεων, οι οποίες υποτίθεται θα επηρρεάζουν τις αγορές και θα καθιστά πιο ακριβή το δανεισμό της χώρας με ομόλογα. Ομως, εδώ να υπενθυμίσουμε ότι χάρη στο “μαξιλάρι”  των 24,5 δισ. ευρώ η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές για δύο τουλάχιστον χρόνια.

Ας περάσουμε τώρα και στα τεχνικά κλιμάκια και τις πληροφορίες οι οποίες είναι πιο φρέσκες. Οπως αναφέρει ο ιστότοπος capital.gr (μόνο φυλοκυβερνητικός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί) τα τεχνικά κλιμάκια ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες ότι  “θα μπορείτε να ενεργείτε όπως θέλετε. Εμείς θα λέμε εκ των υστέρων την άποψή μας και θα σας αξιολογούμε με τις εκθέσεις μας. Αν θέλετε, μπορείτε να μας ρωτάτε πριν κινηθείτε σε κάποια θέματα και εμείς θα σας λέμε τι έκαναν αντιστοίχως οι άλλες χώρες που είχαν υπάρξει σε πρόγραμμα προσαρμογής”.

Που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να επιβάλουν μέτρα και πολιτικές και η μόνη πίεση (όπως προαναφέραμε) θα είναι μέσω των εκθέσεων.

Και η επόμενη αναφορά γίνεται ακόμα πιο σαφής από τα τεχνικά κλιμάκια των “θεσμών” γιατί αφορά στο θέμα της ψήφισης νέων νόμων. Στο σημείο αυτό ανέφεραν ότι  «πριν να νομοθετήσει, η ελληνική κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργείων θα πρέπει να απευθύνεται στη Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, η οποία θα ελέγχει αν ο προωθούμενος νόμος είναι σε συμφωνία με τις κοινοτικές Οδηγίες. Αν ναι, θα δίνει το πράσινο φως για τον νόμο, αν όχι, θα επιβάλλει πρόστιμα στη χώρα εάν αυτή νομοθετήσει, αψηφώντας το “απαγορευτικό”.»

Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που κάνουν τώρα όλες οι κανονικές χώρες και τίποτα διαφορετικό από εκείνο που προβλέπεται από τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η τιμωρία σε περίπτωση που η Ελλάδα αγνοήσει την απαγόρευση της Κομισιόν, θα είναι πρόστιμο. Οτι δηλαδή ισχύει για όλες τις κανονικές χώρες.

Συνεπώς τόσο για τις συντάξεις όσο και το αφορολόγητο το μόνο που απαιτείται είναι η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν ότι δεν παραβιάζονται οι κοινοτικές Οδηγίες. Και ως γνωστόν οι Ευρωπαίοι ήταν αντίθετοι στα δύο αυτά μέτρα και η Κομισιόν ήδη άναψε πράσινο φως εφόσον βρεθούν τα ισοδύναμα και ο προϋπολογισμός του 2019 πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% όπως ήδη σας έχει ενημερώσει ο eretikos.gr.

 

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X