Έρευνα & Καινοτομία

Ίντερνετ… παντού! Έρχονται 3.000 WiFi hot-spot σε όλη την Ελλάδα

Ίντερνετ… παντού! Έρχονται 3.000 WiFi hot-spot σε όλη την Ελλάδα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δημιουργία 3.000 WiFi hot-spot σε διάφορες περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με διασπορά ίντερνετ σε ολόκληρη την Ελλάδα! Αυτό είναι το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για το οποίο σας έχει ενημερώσει και παλαιότερα ο eretikos.gr.

-->

Το σχέδιο, που φέρει την ονομασία WiFi4gr, προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 3.000 Δημόσιων Σημείων Ασύρματης Ευρυζωνικής Πρόσβασης στο Διαδίκτυο επιπλέον από αυτά που έχουν ήδη υλοποιήσει οι δήμοι στο πλαίσιο του WiFi4EU.

Ειδικότερα, το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα διαθέτει κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης, μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται συνεχώς, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δομικά στοιχεία του δικτύου. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα κεντρικής ρύθμισης λειτουργικών παραμέτρων του δικτύου, εξ αποστάσεως ρύθμισης παραμέτρων στοιχείων του δικτύου και κεντρική ρύθμιση της πολιτικής χρήσης του δικτύου.

Το WiFi4gr θα είναι συμπληρωματικό του WiFi4EU για το ίντερνετ

Η δράση αυτή η οποία αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα αποτελέσει συμπληρωματική δράση της αντίστοιχης δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο WiFi4EU, με την οποία παρέχεται δωρεάν σύνδεση WiFi σε πολίτες και επισκέπτες σε δημόσιους χώρους δήμων της Ε.Ε. και έχει σκοπό να καλύψει τους Δήμους οι οποίοι δεν θα ενταχθούν στο έργο της Ε.Ε. ή/και να καλύψει επιπλέον σημεία ασύρματης πρόσβασης των Δήμων που θα ενταχθούν στο WiFi4EU.

Να υπενθυμίσουμε ότι με τις τέσσερις συνολικά προσκλήσεις υποβολής αιτήσεων για κουπόνια WiFi4EU που έχει δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει καλυφθεί το 84% των δήμων της χώρας. Μέσω των κουπονιών αξίας 15.000 ευρώ που κάλυπταν το κόστος για την εγκατάσταση δημόσιων σημείων δωρεάν πρόσβασης WiFi, δημιουργούνται δωρεάν δίκτυα Wi-Fi σε δημόσιους χώρους, μεταξύ των οποίων σε δημαρχεία, δημόσιες βιβλιοθήκες, νοσοκομεία, μουσεία, δημόσια πάρκα ή πλατείες.

Η χρηματοδότηση για το ίντερνετ

Υπό το πρόγραμμα WiFi4EU, οι δήμοι, τα νοσοκομεία και άλλοι φορείς του δημοσίου αιτούνται χρηματοδότησης για την εγκατάσταση νέων σημείων ασύρματης πρόσβασης όταν δεν υπάρχει υφιστάμενη παρόμοια ιδιωτική ή δημόσια διαδικτυακή σύνδεση που θα αντιγραφόταν από το νέο σημείο πρόσβασης. Ο δημόσιος φορέας αναλαμβάνει επίσης και την συντήρηση της νέας σύνδεσης για τουλάχιστον 3 έτη.

Τεχνολογία: «Σπρώχνουν» 1,6 δισ. δολάρια στον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου!

Η συνολική ενωσιακή χρηματοδότηση για το πρόγραμμα θα μπορεί να ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ έως το 2019. Θα κατανέμεται με γεωγραφικά ισορροπημένο τρόπο σε όλες τις χώρες της ΕΕ και, κατ’ αρχήν, με βάση τη σειρά παραλαβής των αιτημάτων. Τα ακριβή κριτήρια επιλογής θα καθοριστούν από την Επιτροπή, η οποία επίσης θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα.

WiFi

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI

Δεν… σταματούν εδώ για το “ίντερνετ παντού”!

Παράλληλα το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σχεδιάζει και νέες δράσεις με στόχο την διευκόλυνση των πολιτών.

Σχετικά σύντομα θα ανακοινωθεί και η ηλεκτρονική δήλωση θανάτου, παρόμοιας λογικής με την ηλεκτρονική δήλωση γέννησης μέσα στο μαιευτήριο η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα σε δεκαπέντε μαιευτικές κλινικές της χώρας κι αναμένεται να επεκταθεί σε όλες τις κλινικές μέσα στους επόμενους μήνες. Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 17 Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η πιλοτική εφαρμογή της νέας διαδικασίας της δήλωσης γέννησης η οποία σχεδιάστηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβένησης. Η μέχρι χθες χρονοβόρα διαδικασία, η οποία ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές, πλέον ξεκινά και ολοκληρώνεται για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας) άμεσα.

Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και για τη δήλωση θανάτου, μια πράξη πιο σύνθετη ωστόσο αφού εμπλέκει πολύ περισσότερες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα τον ασφαλιστικό φορέα που ανά περιπτώσεις μεταβιβάζει σε πλησιέστερους συγγενείς την σύνταξη του αποθανόντα.

Και νέοι ταχυδρομικοί κώδικες

Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αναμόρφωση των ταχυδρομικών κωδικών, μια απόφαση που ελήφθη πέρυσι το καλοκαίρι με κύριο στόχο τον εκσυγχρονισμό του συστήματος επιδόσεων τον οποίο δεν μπορεί να βασίζεται στην εσωτερική οργάνωση των ΕΛΤΑ.

Η μελέτη για την αναμόρφωση του συστήματος έχει ήδη ολοκληρωθεί και πλέον το υπουργείο θα προχωρήσει στην επιλογή του φορμάτ των νέων κωδικών.

Όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει αύξηση των ψηφίων του συστήματος κωδικών ενώ θα προστεθούν και δύο αρχικά γράμματα που θα υποδηλώνουν την πόλη ή την περιοχή για παράδειγμα, στα βρετανικά πρότυπα.

Ωστόσο το σχέδιο της αναμόρφωσης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν παρατηρήσεις και προτάσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X