Είσαι ακατάστατος; Κι όμως είναι πιθανότερο να πάθεις κατάθλιψη

Οι νέες έρευνες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που δεν στρώνουν το κρεβάτι τους, δεν μαζεύουν ρούχα και αντικείμενα, είναι πιθανό να έχουν ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει όλοι τη μητέρα μας να φωνάζει: «Μάζεψε το δωμάτιό σου» ή «Στρώσε το κρεβάτι σου»;

Τελικά οι μαμάδες είχαν απόλυτο δίκιο, μιας και η ακαταστασία στο σπίτι ή το δωμάτιο μάς κάνει κακό. Εκτός από το χάος οι έρευνες ανακάλυψαν πως μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που οδηγεί στην κατάθλιψη!

Συγκεκριμένα, έρευνα 4 χρόνων σε 32 οικογένειες μεσαίας τάξης με δύο εισοδήματα, έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο στρες και στην αταξία σε ένα σπίτι.

Οι οικογένειες που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν μεσαία νοικοκυριά όπου συσσώρευαν πράγματα, από έπιπλα και κούτες έως τέχνη και φαγώσιμα. Αυτά τα αντικείμενα μειώνουν, εκτός από χώρο, και τη θετική ενέργεια. Ακόμη και τα γκαράζ τους ήταν γεμάτα με τα υπάρχοντά τους και δεν υπήρχε πλέον χώρος για το αυτοκίνητο.

Από αυτούς, οι γυναίκες είχαν περισσότερη ακαταστασία να αντιμετωπίσουν. Οι μητέρες είχαν ανεβασμένα επίπεδα στρεσογόνων ορμονών που σχετίζονταν με τον αριθμό πραγμάτων που είχαν να διαχειριστούν. Τα παιδιά, επίσης, επηρεάζονταν από την ακαταστασία και την κατοχή πραγμάτων.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι το 54% των Αμερικανών καταπιέζονται από την ακαταστασία τους. Από αυτούς, το 78% αφήνει τα πράγματα να συσσωρεύονται γιατί δεν ξέρει τι να τα κάνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ